petak, 25. siječnja 2013.

Osobine pravih vjernika

" Allahova je vlast i na nebesima i na Zemlji. On život i smrt daje, i vi osim Allaha nemate ni zaštitinika ni pomagača. " (IX:116)

O Allahovi robovi, razmislite o ovim riječima uzvišenog Gospodara. Ako se pokorite Allahu znajte da ste se pokorili Gospodaru svih svjetova, Onome koji zna tajne nebesa i Zemlje, Onome koji je stvorio vas i sve drugo što postoji, Onome koji će učiniti da pomrete i koji će vas ponovo proživjeti da vidite šta ste radili na ovom svijetu, da poberete plodove vaših ruku.

Ako Mu zahvalite znajte da zahvaljujete Onome koji vas je opskrbio nebrojenim blagodatima. "Ako vi budete brojali Allahove blagodat, nećete ih izbrojati." (XVI:18) Ako hoćete da pobjegnete od Allaha,pa "nevjernici ne mogu umaći Allahu." (II:19) A poslije toga "nevjernike čeka sramna patnja." (II:91)

Ko se odluči na pokornost svome Gospodaru mora se pridržavati sljedećih načela:

1. Tevba

Uzvišeni Stvoritelj kaže:

"O vjernici, učinite pokajanje Allahu iskreno da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašće uveo kroz koje rijeke teku." (LXVI:8)

Allahov Poslnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:"Uzvišeni Allah će, sve dok Sunce ne iza|e sa zapada preko noći pružati Svoju ruku, ne bi li se pokajao onaj koji griješi danju, a preko dana pruža Svoju ruku, ne bi li se pokajao onaj koji griješi noću." (Muslim)

U jednoj drugoj predaji koju navode Buharija i Muslim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da se Uzvišeni Allah više obraduje pokajanju čovjeka nego što se obraduje čovjek koji u pustinji na|e spasonosnu jahalicu sa vodom i hranom!

Uslov da tevba bude ispravna je da bude iskreno kajanje i da sadrži čvrstu odluku da se neće vraćati na grijehe tj. da ih neće namjerno činiti.

O tome kako izgleda tevba najbolje nam govori slučaj Omera, radijallahu anhu. Za njega se prenosi da ga je šejtan budio na sabah, jer pošto ga je jedanput prevario on se tako iskreno pokajao i zatražio zaštitu od prokletog šejtana da je šejtanu bilo lakše da ga probudi nego da se Omer, radijallahu anhu, poslije kaje.

O njegovoj tevbi nam govori i sljedeći primjer. Jednom prilikom je zakasnio da klanja ikindiju u džematu pa je zbog toga, kao sadaku, dao komad zemlje koji je vrijedio 200 000 dirhema. Kad proučite njegov život onda vam bude jasno zašto mu je Allah, dželle še'nuhu, još za života obećao Džennet.

2. Čvrsto vjerovanje da Allah, dželle še'nuhu, prati svaki naš posao

U tom smislu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Obožavaj Allaha kao da ga vidiš, jer ako ti njega ne vidiš, On tebe sigurno vidi."

O tome je pjesnik lijepo rekao:

"Ako se nekad osamiš, nipošto ne reci: "Sam sam!"
- već reci: "Sa mnom je Onaj koji me stalno prati"
Nipošto ne pomisli da Allah u svakom momentu ne prati
Niti da će sve zašto se zna proći.
Zar ne vidiš da je današnji dan najbrži prolaznik
I da je za one koji vide, sutrašnji dan tako blizu?"

O Allahov robe, kad te zadesi nedaća, kad te svi napuste i odbace znaj da te neće napustiti dva meleka pratioca, znaj da Allah zna za tvoj hal i ako se u ime Njega strpiš, On će te mnogostruko nagraditi.

3. Neprestano učenje Kur'ana

Kur'an je Allahov govor, pa ko ga nauči naučio je ono što je rekao Uzvišeni. Ako ga čita, čita ono što je govorio Svemogući, a ljepšeg govora i ljepših riječi od Allahovih nema! Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Oni koji se druže s Kur'anom, u društvu su s Allahom i sa svitom Njegovih probranika." (Nesa'i, Ibn Madže, Hakim)

U drugoj predaji kaže: "Srca, zaista hrđaju, kao što hrđa gvožđe." Na pitanje: "kako se čiste?", odgovorio je: "Učenjem Kur'ana i sjećanjem na smrt."

Moramo znati i to da Kur'an nije objavljen samo da bismo ga učili, već i da bi se po njemu vladali i strogo pridržavali njegovih naredbi i zabrana. Stoga kad su upitali Aišu, radijallahu anha, kakav je bio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ona je odgovrila da je bio "živi Kur'an", tj. da ga je u cjelosti primjenio u svome životu.

4. Ljubav prema Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i izvršavanje njegovih sunneta

Uzvišeni kaže:

"Ako Allaha volite, mene sljedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti." (III:31)

"O vjernici, vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu." (XXXIII:21)

A Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, niko od vas neće vjerovati dok mu ne budem draži od ro|enog djeteta, roditelja i cjelog svijeta." (muttefekun alejhi)

Da nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, najdraži značemo ondfa kad budemo izvršavali sve njegove sunnete, pa se u tome ne budemo osvrtali ni na djecu, ni na roditelje, ni na kog drugog ko nas ometa u tome.

Ovo su samo neka glavna svojstva koja mora posjedovati svaki vjernik. Njih ima još, ali za početak i ovo je dovoljno.

Da li ste postali pravi vjernici ponovo odgovor tražite u govoru Uzvišenog Allaha. Dobro proučite ovaj ajet i preispitajte sami sebe da posjedujete ove osobine. Uzvišeni kaže:

"Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kada se Allah spomene, a kada im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im se povećaje i samo se na Gospodara svoga oslanjaju." (VIII:2)

O Allahovi robovi, znajte da vam je Allah dovoljan zaštitnik i On vam je pravi i najiskreniji savjetnik. Pa nemojte bježati od njegove vjere. Njemu ćemo se svi vratiti.

P.A.