četvrtak, 24. siječnja 2013.

IMAN U KURAN

Hutba od Muhameda al Šerifa

U ime Allaha...Kad je Allahov Poslanika savs bio na samrtnoj postelji, njegove žene su se skupile oko njega, kad je neko ušao u sobu. Ona je išla baš kao što je Resul savs išao i govorila je na isti način kao Resul savs. U stvari, kad bi ona počela sa Bismillah, ashabi bi plakali jer ih je to podsjećalo na Resul savs. To je bila Fatima ra. Ona je ušla u sobu i primakla se bliže Poslaniku. On je savs nešto joj šapnuo u uho, pa su joj suze potekle. Pa joj je Resul savs opet šapnuo nešto, pa se nasmješila. Aiša ra je molila Fatimu da joj kaže šta joj je Resul savs rekao. Nije htjela reći sve dok Resul savs nije preselio na Ahiret, a onda joj reče: Što se tiče suza, one su jer mi je otac savs rekao da mu je Džibril ponovio Kuran dva puta umjesto jednom godišnje pa joj je savs rekao "Jedino može značiti da mi je smrt blizu".

Kad je Resul savs ležao na smrtnoj postelji, dao je savjet ummetu: Ostavljam vam dvije stvari, nećete zalutati dok god ih se držite, Allahovu Knjigu i moj sunnet.

U hadisu Džibrila as, kad je on došao Poslaniku savs u vidu čovjeka pa pitao o islamu, imanu i ihsanu, kaže Resul savs kad je upitan o imanu: Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove poslanike, Sudnji Dan i Kader, bilo dobar ili loš.

Danas ćemo inšaAllah govoriti o imanu u zadnju Allahovu Knjigu: Kuran. Kuran je Allahova riječ, prvi izvor šerijata. Prva objava je blia Iqra a zadnji ajet: I bojte se dana kad ćete se vratiti Allahu...(Beqara,281). Objavljen je u svetom mjesecu: Mjesec Ramazana je mjesec u kojem je spušten Kuran...(Beqra,185) u najblagoslovljenijoj noći: Objavili smo Kuran u noći Kader...

Mnogi uče Kuran samo kad neko umre. Ali Kuran je objavljen da bi se čitao, razumio i sljedio, od živih, ne od mrtvih: Da opominje onoga ko je živ (JaSin, 70). Objavljen je da se uči i primjenjuje: Zar neće o njemu pažljivo razmisliti?
Kuran je lijek za tjelo, smiraj za dušu: Mi objavljujemo ono što je lijek i milost vjernicima (Isra, 82). 

Mnogi još nisu razumijeli vrijednost ove Knjige, koja im stoji na policama. Allah nam objašnjava: Da ovaj Kuran kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom raspalo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili. (Hašer, 21). Labib ibn Rabija je bio jedan od največih pjesnika među Kurejšima. Bio je toliko poznat, da kad bi napisao nešto, to bi objesili na zidovima Kabe. Jedan dan, kad je uprav vješao svoju poeziju na zidove Kabe, jedan musliman je prišao i okačio ajete iz Kurana pored toga. Labib je počeo čitati ajete, pa je uzhićen uzviknuo: Allaha mi ovo nisu riječi čovjeka. Svjedočim da nema boga sem Allaha! Svaki dan mi učimo: Izvedi nas! Izvedi nas na pravi put. Odmah zatim slijedi ajet: Ovo je knjiga u koju nema sumnje, uputa bogobojaznom (Beqara, 1).

Draga braćo i sestre, Kuran je naš vodič, a sad je na nama da udahnemo život u naša srca i slušamo ono što nam Allah govori. Pogledajmo i učimo kako su radile generacije prije nas:

Abu Darda je učio u Kuranu: Ko će pozajmiti Allahu zajam, pa da mu ga Allah umnoži mnogostruko i lijepo ga nagradi. Pa je on otišao Resulu savs i pitao ga: Jel ovdje se misli da Allah posudi od nas? Kaže Resul savs: Da. Kaže Abu Darda: Daj mi ruku, ja ResulAllah, jer ja sam posudio moj vrt Allahu. Njegov vrt je imao reko 600 palmi koje su rađale datule. On je otišao kući i našao ženu i djecu da se igraju i jedu od datula u vrtu. On im reče: Ostavite datule, jer mi smo posudili ovaj vrt Allahu! Zatim je uzeo iz ruku djece i bacio ih prema drveću, i reče: Mi smo ih posudili Allahu. Resul savs reče za njegovo djelo: Koliko mnogo hladovitih palminih drveća ima sad Abu Darda u Džennetu!? Ili kad je Abu Talha pročitao ajet sure Beqare: Idite u boj, bili slabi ili jaki...(Baqara,41), on pozva svoju djecu: Pročitao sam da Allah poziva u džihad i mlade i stare. Opremite me, jer idem u džihad. Njegova djeca su mu rekla: Allah ti se smilovao, pa borio si se sa Resulom savs dok nije umro. Pa si se borio sa Abu Bekrom dok i on nije umro. Pa si se borio zajedno i sa Omerom dok nije i on umro. Pa pusti nas da se borimo mjesto tebe. Ali Abu Talha odbio. On je išao sa muslimanskom mornaricom i umro na moru. I devet dana ga nisu mogli sahraniti jer nisu mogli naći zemlju da ga pokopaju. Allah mu se smilovo. Ovo je način kako su oni razumijevali Kuran!

Zanemarivanje Kurana

Draga braćo i sestre, nažalost postoje ljudi, koji nisu uzeli Allahove riječi zaozbiljno, i izabrali su da ih zanemaruju. Allah ih opisuje: (I Muhamed savs će reći): Moj Allahu, zaista je moj ummet napustio Kuran! Kako neko može napustiti Kuran? Na razne načine: Kad neko ne vjeruje i slijedi Kuranske naredbe i zabrane, napustio je Kuran. Kad neko ne primjenjuje Kuran, napustio ga je! Kad neko više voli muziku nego Kuran, napustio ga je! Kad neko ne uči djecu Kuranu, napustio ga je i vara svoju djecu!

Ima ih pa se žale da im djeca nemaju gdje da uče Kuran. Kad smo bili mali, putovali smo dva sata avionom, do škole gdje ima Kuranska nastava. Jer je Kuran toga vrijedan. Sad se otvorila islamska škola u našem komšiluku, i večina našeg džemata je dezertirala, dezertirala sa islamskog obrazovanja. 

Naša djeca uzrastaju Kuranski nepismena. Ima ih po 30-40 godina i neznaju učiti Fatihu kako treba. Nek ih je sramota kad vode džemat, što neznaju više od dvije kratke sure! Ko je odgovoran za ovo? Upišite svoju djecu u islamsku školu danas! To nije samo vjerovanje da je to Allahova Knjige, već i primjenjivanje u životu: Ostavljanje kad nam Kuran nešto zabranjuje, borba kad nas Kuran poziva! Pa kad čitamo: O vi koji vjerujete, spasite sebe i svoji porodice od vatre...(Tahrim, 6). Mi moramo učiniti sve da spasimo nas i njih Vatre.

Kad učimo: I naredi namaz svojoj porodici..., moramo ih bodriti da ne spavaju u vrijeme sabaha, usmjeravajući ih na put ibadeta Allahu.

Kad učimo: I reci vjernicima nek obore poglede.(Nur, 30), trebamo to onda primjeniti svakodnevno.

Za sestre, kad čitamo Allahu naredbu: O Poslaniče, reci svojim ženama, kćerima i vjernicama nek spuste ogrtače svoje niz tijela..., moramo učiniti kao što su ansarijke učinile, žene dženneta, kad su čule ove ajete pa se pokorile.
Kad čujemo: O vjernici, bojte se Allaha i ostavite se kamate ako ste uistinu vjernici, moramo odmah prestati sa ovim. Odmah.

Ako nam ovo ne bude stav prema Kuranu, bojim se da ćemo mi biti ti na koje se misli kad je Enes ibn Malik rekao: Biće onih koji uče Kuran a on ih proklinje!
Braćo i sestre, vratimo se na događaj sa Abu Dardaom. Šta je izgubio? Izgubio je prašinu i grrmlje. Što je dobio? Džennet koji je kao zemlja i nebesa! a iznad svega toga: Allahovo zadovoljstvo! Zar to nije ono što i mi hoćemo. 

Što možemo izgubiti ako nam djeca idu u islamsku školu, a šta možemo dobiti? Šta gubimo ako okrenemo leđa Kuranu a šta možemo dobiti ako okrenemo srca njemu? Dobre vjesti su onima koji žele da slijede Kuran i kuranski obrazovanje: Kaže Resul savs: Allahu pripada familija među čovječanstvom. Kažu ashabi: A ko su oni? Kaže Resul savs: To je familija Kurana i Njegovi odabranici.

Molimo Allaha da nas učini od porodice Kurana. Amin.

____________________________________________________