srijeda, 23. siječnja 2013.

Da li si idealna supruga ?

šejh Jahja Ibrahim El-Jahja

Primijetno je, što su čovjekovi horizonti širi i što je njegov pogled dalekosežniji i njegovo razmišljanje zrelije on ne promatra ženu samo sa jedne strane, ili - kako se to kaže - iz jedne perspektive, nego je promatra potpunije i iz svih uglova. Ovo je razlog postizanja međusobne harmonije, približavanja, ljubavi, samilosti, opraštanja… Imam Muslim prenosi od Ebu Hurejreta, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao:

" Vjernik ne mrzi vjernicu. Ako mu se ne svidi neki njen postupak, bit će zadovoljan njenim ostalim postupcima. "

Evo nekih od svojstava idealne žene:

Prenosi Imam Ahmed od Ebu Hurejreta, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, kada je upitan koje su žene najbolje, odgovorio:

" Ona koja ga (muža) obraduje kada u nju pogleda i koja ga posluša kada joj naredi, i koja ne radi protivno njegovoj volji, niti troši novac u ono čime on nije zadovoljan."

Buharija i Muslim takođe prenose da je Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao:

“ Najbolje žene su dobre žene iz plemena Kurejš; one su najnježnije prema svojoj djeci dok su mala i najviše vode računa o onome što je u posjedu njihova muža."

Ova dva hadisa nam otkrivaju potpunost idealne žene i uravnoteženost njene ličnosti:

1. Ona obraduje svoga muža kada u nju pogleda; znači da ona vodi računa o svome izgledu i ljepoti, a ovo je zajedničko svim ljudima jer je u skladu s ljudskom prirodom.

2. Posluša ga kada joj naredi; ona je prikladna svome mužu i u svim okolnostima se slaže s njim. Slaganje žene sa njenim mužem i njeno poznavanje njegove prirode kako bi se ponašala skladno tome predstavlja jedan od najvećih uzroka sreće u braku i svakako jednu od najistaknutijih karakteristika idealne žene.

3. Da izbjegava sve sumnjive momente jer to predstavlja mir za srce njena muža i štiti je od bolesnih srca. Ovo je glavna karakteristika koja krasi idealnu ženu. Ona se ne osamljuje s muškarcima koji joj nisu mahrem, niti im se obraća umiljatim glasom, niti s njima razgovara bez potrebe.

4. Ne pretjeruje u trošenju na hranu, piće, odijevanje; ne traži od muža ono što joj ne može priuštiti, ne povodi se slijepo za drugim ženama i njenu brigu ne predstavlja: šta je obukla i kupila koja žena ? Ona želi sačuvati imovinu svoga muža.

5. Svoju djecu obasipa nježnošću tako da se nježnost osjeti u cijeloj kući. Ona ne grdi svoju djecu niti ih proklinje. Ne zapostavlja odgoj djece i ne prepušta ulici da odgaja njenu djecu, kako bi se spasila dječije galame i uznemiravanja. Ona je pastir u svojoj kući, a dužnost pastira je da pazi svoje stado. Upravo zbog ovoga Islam daje prednost tri puta poštivanju majke nad poštivanjem oca.

6. Ne žali se zbog najmanjih sitnica niti se pravi bolesnom radi najmanjeg bola. Muž ne želi živjeti u bolnici i želi ženu koja će mu nakon njegova povratka kući odagnati njegove nevolje i brige.

7. Ne prebacuje svome mužu eventualno dobro koje mu je učinila...

8. Daleko je od rutine i pasivnosti jednoobraznog načina življenja; mijenjanje ustaljene rutine u kući doprinosi osvježavanju atmosfere i poboljšanju odnosa, bez obzira da li se to odražavalo mijenjanjem rasporeda namještaja, načina odijevanja, jedenja pijenja… Jednostavno ona je žena koja se neprestano podmlađuje.

9. Ona nema slobodnog vremena. Ne zapostavlja svoje poslove u kući nego ih savjesno i na vrijeme obavlja; pa kako može biti slobodna ?! Ljenost i slobodno vrijeme predstavljaju vodeće razloge zahlađnjivanja bračnih odnosa i oni otvaraju vrata šejtanu da unese razdor između muža i žene.

10. Ova tačka se ogleda u riječima Abdullaha ibn Omera, koji kaže:

 " Dobročinstvo je lahka stvar; sve što trebaš je vedro lice i blag govor. "

Idealna supruga je uvijek nasmijana, vedrog lica, njen govor je prijatan, ne poznaje namrgođenost niti joj je bliska grubost.

11. Jedna mudra izreka kaže: Iza svakog velikog čovjeka stoji zena. Idealna žena je ona koja stalno obnavlja život svoga muža i koja u njegovo srce uliva volju, samopouzdanje, smirenost i koja ga podstiče ka dobru i da ide naprijed pri tome stojeći uz njega, kao sto je Hadidža rekla Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem:

" Nikako ! Odista te Allah neće nikada osramotiti ! "

12. Kada god ostvari neki cilj ona mu otvara nove vidike i stavlja pred njega novi cilj kako bi mogao da se uzdiže u njegovu ostvarivanju. Ona stoji uz njega dok ne ostvari taj postavljeni cilj. Ona u njemu budi duh entuzijazma i nade kao što je to činila Hadidža, radijallahu anha, i žene ashaba, radijallahu anhum, koji su ucinli hidzru u Abesiniju.

Ukoliko postoji različitost ciljeva i interesa koje muškarac i žena nose u sebi, to predstavlja veliki problem. Dok jedno od njih ima uzvišene interese, interesi drugoga su prizemni i niski.

13. Ima razumijevanja za svoga muža i nastoji mu se prilagoditi. Uvijek ga lijepo sasluša. Ona zna da muškarac i žena ne mogu uvijek imati iste osobine i sklonosti. Stoga je bitno popuštati, prevazilaziti poteškoće i ne zamjerati na sitnicama.

Ona je fleksibilna prema svom mužu i uzima u obzir sve nepredviđene situacije i nastoji im se prilagoditi. Ako muž nije u stanju ostati u nekom mjestu, ona odlazi s njim; ne vodeći pri tome računa o zemlji ili mjestu.

Kao što kaže jedna žena sa Zapada: “… Svjesna sam da sretan dom ne čini lijep namještaj, niti skupocjeni kućanski aparati. Sretan dom je proizvod ljubavi, topline, uzajamnog razumijevanja, srdačnosti, sposobnosti da se iz svakoga trenutka izvuče najviše zadovoljstva. Potpuno sam svjesna da sreća u braku nema nikakve veze sa bogatstvom i luksuzom.”

14. Čuva tajne svoga muža. Ono što ona razgovara sa svojim mužem ne prelazi zidove njene kuće.

________________________

* Šejh je profesor na Islamskom univerzitetu u Medini i jedan je od najcijenjenijih medinskih šejhova;

___________________________________________________