utorak, 12. ožujka 2013.

Iskorištavanje vremena kod selefa

Omer b. Abdul-Aziz, rahmetullahi te’ala ‘alejh, je rekao: “Doista, noć i dan rade na tebi, pa poradi i ti na njima!”

Davud et-Taiji, rahmetullahi te’ala ‘alejh, je rekao: “Doista su noći i dani samo stanice. Ljudi u njima prelaze stanicu po stanicu, sve dok se njihovo putovanje ne privede kraju. Ukoliko si u mogućnosti da na svakoj stanici uzmeš ponešto za svoje putovanje, onda to i učini. Od svojih djela učini koliko si, zaista, u mogućnosti.”

Musa b. Isma’il, rahmetullahi ‘alejh, je rekao: “Hammad b. Seleme, rahmetullahi ‘alejh, bi bio zauzet svo svoje vrijeme; Ili bi podučavao druge, ili učio Kur’an, ili spominjao i veličao Allaha, subhanehu ve te’ala, ili klanjao. Dan bi podijelio na ove ibadete.”

Hasan el-Basri, rahmetullahi ‘alejh, bi govorio: “Sine Ademov! Doista, ti si samo određen broj dana. Kada ode jedan dan, otišao je dio tebe.”

Imam Ibnul-Kajjim, rahmetullahi te’ala ‘alejh, bi govorio: “Neiskorištavanje vremena i njegovo upropaštavanje je teže od smrti! Doista, neiskorištavanje vremena prekida tvoju vezu sa Allahom i drugim svijetom, dok smrt, ona prekida tvoju vezu sa dunjalukom i tvojom porodicom!”