nedjelja, 10. ožujka 2013.

HADISI 17

607. Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko klanja uz ramazan (teravih namaz), vjerujući i nadajući se (nagradi), će biti mu oprošteni (mali) grijesi koje je počinio." (Muttefekun alejhi)

608. Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Ko provede Lejletul-kadr na kijamu (u ibadetu), vjerujući i nadajući se (nagradi), će biti mu oprošteni (mali) grijesi koje je počinio." (Muttefekun alejhi)

609. Od Aiše, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tražite Lejletul- kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana." (Buhari)

610. Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: "Kada bi nastupila zadnja desetina ramazana, Allahov Poslanik, s.a.v.s., provodio bi noć u ibadetu, probudio bi svoju porodicu i trudio se da ibadet bude što bolji." (Muttefekun alejhi)

611. Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: "Rekla sam: 'O Allahov Poslaniče, šta misliš, kada bih znala u kojoj je noći Lejletul-kadr, šta bih u njoj učila?', a on je odgovorio: 'Reci: 'Allahumme inneke 'afuvvun, tuhibbul'afve fa'fu 'anni' (Allahu moj, Ti si Onaj koji opraštaš, voliš da opraštaš, pa mi oprosti).'" (Tirmizi)

612. Od Ebu-Hurejrea'a, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Kada ne bih otežao svome ummetu (ili reče narodu), naredio bih mu da upotrebljava misvak pri svakom namazu." (Muttefekun alejhi)

613. Od Huzejfea, r.a., prenosi se da je rekao: "Kada bi Allahov Poslanik ustao iza sna, trljao bi usta misvakom." (Muttefekun alejhi)
 
614. Od Šurejha ibn Hani'a prenosi se da je rekao: "Rekao sam Aiši, r.a.: 'Šta bi Vjerovjesnik, s.a.v.s., prvo počeo raditi kada uđe u kuću?', a ona je rekla: 'Prvo bi upotrijebio misvak.'" (Muslim)

615. Ebu-Hurejre, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je rekao: "Urođenih svojstava ima pet, ili pet stvari su fitra (urođene osobine): sunećenje (obrezivanje), uklanjanje dlaka sa stidnih mjesta, podrezivanje nokata, čupanje dlaka ispod pazuha, te podrezivanje brkova." (Muttefekun alejhi)

616. Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Deset stvari su urođena svojstva (fitra): podrezivanje brkova, puštanje brade, upotreba misvaka, čišćenje nosa vodom, podrezivanje nokata, pranje nogu između prstiju, čupanje dlaka ispod pazuha, uklanjanje dlaka sa stidnih mjesta, pranje vodom poslije nužde.'" Prenosilac kaže: "Desetu stvar sam zaboravio, a mislim da je ispiranje usta." (Muslim)

617. Ibn-'Umer, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je rekao: "Potkresujte brkove, a brade puštajte." (Muttefekun alejhi)

618. Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se da je neki beduin došao Vjerovjesniku, s.a.v.s., i rekao: "O Allahov Poslaniče, uputi me na posao kojim ću, ako ga uradim ući u Džennet!" On mu reče: "Da obožavaš Allaha, ne čineći mu širk, obavljaš namaz, da ješ obavezni zekat i postiš ramazan!" On tada reče: "Tako mi Onoga, u čijim je rukama moj život, na ovo ništa neću dodati!" I kada se on okrenuo, Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao je: "Ko želi da gleda dženetliju, neka gleda u ovog čovjeka!" (Muttefekun alejhi)

619. Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Uzvišeni Allah rekao je: 'Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osim posta; on pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagrađujem. Post je štit (od vatre ili grijeha), pa kada neko od vas posti, neka ne govori ružne riječi, i neka ne viče, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: -Ja postim! -Tako mi Onoga, u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača je bolji kod Allaha od mirisa miška. Postač ima dvije radosti: kada iftari, raduje se svome iftaru, a kada susretne svoga Gospodara, obradovat će se svome postu." (Buharija)

620. Sehl bin Sa'd, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je on rekao: "U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan. Na njih će ući postači na Sudnjem danu i više niko osim njih. Reći će se: 'Gdje su postači?' Oni će ustati i na njih niko drugi neće ući, osim njih. Kada oni uđu, ona će se zatvoriti i niko više na njih neće ući." (Muttefekun alejhi)

621. Od Ebu-Seida el-Hudrija, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Nema nijednog roba koji posti dan na Allahovom putu, a da Allah neće tim danom udaljiti njegovo lice od vatre sedamdeset harifa (koliko se proputuje za sedamdeset godina)." (Muttefekun alejhi)

622. Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Ko posti ramazan, vjerujući i nadajući se (nagradi), oprošteni su mu (mali) grijesi koje je do tada počinio." (Muttefekun alejhi)

623. Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Kada dođe ramazan, otvaraju se dženetska vrata, zatvaraju se džehenemska, a šejtani se vezuju (u lance)." (Muttefekun alejhi)

624. Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Postite kada ga vidite (mladi mjesec) i mrsite kada ga vidite, a ako ga ne vidite (zbog oblaka), dopunite ša'ban trideset dana." (Buhari)

625. Prenosi se da je Ibn-'Abbas r.a., rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio je najdarežljiviji od svih ljudi, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada se Džibril sastajao s njim, a Džibril se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana i podučavao ga Kur'anu. Zaista je Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi se s njima sastao, bio darežljiviji od vjetra (koji donosi kišu)." (Muttefekun alejhi)

626. Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Neka niko od vas ne posti prije ramazana jedan ili dva dana, osim ako čovjek posti svoj (uobičajeni) post, pa neka posti taj dan." (Muttefekun alejhi)

627. Od Enesa, r.a., prenosi se da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Ustajte na sehur, jer je u sehuru zaista berićet"' (Muttefekun alejhi)

628. Od Sehla ibn Sa'da, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ljudi će bit u dobru sve dok budu žurili sa iftarom." (Muttefekun alejhi)

629. Od ashaba Sulejmana bin 'Amira ed-Dabbija, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Kada neko od vas iftari, neka se iftari temrama (datulama), a ako nema, neka se iftari vodom, jer je ona čista." (Ebu-Davud, Tirmizi)

630. Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Kada neko od vas posti, neka bestidno (sramotno) ne govori, a ako ga neko bude psovao, ili ga napadne, neka kaže: - Ja postim!'" (Muttefekun alejhi)

631. Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće." (Buhari)

632. Od Ebu-Hurejre, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Kada neko od vas zaboravi, pa jede, ili se napije, neka dovrši svoj post, jer ga je to, zaista, Allah nahranio i napojio. (Muttefekun alejhi)

633. Od Lekita bin Sabrea, r.a., prenosi se da je rekao: "Rekao sam: Allahov Poslaniče, kaži mi nešto o abdestu!, a on reče: 'Propisno (potpuno) uzimaj abdest, rastavi između prsta (pranjem), i dobro isperi nos, osim ako postiš.'" (Ebu-Davud, Tirmizi)

634. Od Aiše, r.a, prenosi se da je ona rekla: "Allahova Poslanika, s.a.v.s., zaticala je zora, a on je bio džunup (od odnosa) sa svojim ženama, pa bi se on onda okupao i postio." (Muttefekun alejhi)

635. Od Ebu-Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Najvredniji post poslije ramazana je Allahov mjesec muharem, a najvredniji namaz, poslije farza, je noćni namaz (noćna nafila).'" (Muslim)

636. Od Aiše, r.a., prenosi se da je ona rekla: "Vjerovjesnik, s.a.v.s nije nijedan mjesec više postio od ša'bana, jer on je zaista postio cijeli ša'ban." (Muttefekun alejhi)

637. Mudžiba el-Bahilijje prenosi od svoga oca, ili amidže, da je on došao Allahovu Poslaniku, s.a.v.s., zatim je otišao i vratio se poslije godinu dana, a za to vrijeme njegovo stanje i izgled se izmijenili. Kada mu je došao, rekao mu je: "O, Allahov Poslaniče, zar me ne poznaješ?" On mu reče: "A ko si ti?" On reče: "Ja sam El-Bahilijj, koji ti je došao prve godine." On mu reče: "Šta te je promijenilo. Onda si bio lijepog izgleda?" On reče: "Od kako sam otišao od tebe, nisam jeo nego samo noću." Allahov Poslanik, s.a.v.s., mu reče: "Sam si sebe mučio!" Zatim mu reče: "Posti mjesec strpljivosti (ramazan) i jedan dan od svakog mjeseca!" On mu reče: "Dodaj mi još, jer sam ja jaki!" On mu odgovori: "Posti dva dana!" On mu ponovo reče: "Dodaj mi još!" On na to reče: "Posti tri dana!" On ponovo reče: "Dodaj mi još!" On mu tada reče: "Posti od ešhuril-huruma, pa prestani, pa ponovo posti, pa prestani, zatim ponovo posti, pa prestani!", pokazujući mu s tri prsta, tako što bi ih skupljao i pružao." (Ebu-Davud)

638. Od Ibn-'Abbasa, r.a., prenosi se da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Nema dana u kojima je dobro djelo draže Allahu od ovih! Znači, deset prvih dana zul-hidžeta.' Oni su ga upitali: 'Pa čak ni džihad na Allahovom putu?' On rekao je: 'Čak ni džihad, osim ako čovjek izađe sobom i svojim imetkom i ne vrati ništa od toga.'" (Buhari)

639. Od Ebu Katade, r.a., prenosi se da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je, upitan o postu na dan 'Arefata, odgovorio: 'On iskupljuje grijehe prošle godine, te ostatak dotične godine." (Muslim)

640. Od Ibn-'Abbasa, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., postio ašuru (deseti dan muharema) i naredio da se posti. (Muttefekun alejhi)

641. Od Ebu-Katade, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,, upitan o postu ašure, rekao: "On iskupljuje (grijehe) prošle godine." (Muslim)

642. Od Ebu-Ejjuba, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko isposti ramazan, zatim posti šest dana ševala, kao da je čitavu godinu postio." (Muslim)

643. Od Ebu-Katade, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., upitan o postu ponedjeljkom, rekao: "To je dan u kom sam rođen, dan u kom sam postao Poslanikom i tog dana mi je spuštena (objava)." (Muslim)

644. Ebu-Hurejre, r.a., prenosi od Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: "Djelaše predočavaju (Allahu) ponedjeljkom i četvrtkom, pa volim da se moje djelo predoči, kad ja postim." (Tirmizi)

645. Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., se trudio da posti ponedjeljakom i četvrtkom." (Tirmizi)

646. Od Abdullaha bin 'Amra bin el-'Asa, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Post tri dana svakog mjeseca je post čitavu godinu." (Muttefekun alejhi)

647. Od Ebu-Zerra, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ako postiš u mjesecu tri dana, onda posti trinaesti, četrnaesti i petnaesti." (Tirmizi)

648. Zejd bin Halid el-Džuheni, r.a., prenosi od Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: "Ko iftari postača, imat će nagradu kao i on, a postaču neće bit umanjeni njegovi sevabi." (Tirmizi)

649. Od Ummu Umare el-Ensarije, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., ušao kod nje i ona mu je ponudila hranu, a on joj rekao je: "Jedi i ti!" Ona je rekla: "Ja postim!" Na to Allahov Poslanik reče: "Zaista, meleci donose salavat na postača pored koga se jede, dok ne završe s jelom!" (Tirmizi)

650. Enes, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., došao kod Sa'd bin 'Ubade, r.a., i on mu je iznio hljeba i zejtina, pa je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jeo, i onda rekao: "Neka se kod vas iftare postači i neka vašu hranu jedu pobožni i neka za vas istigfar čine meleki!" (Ebu-Davud)

651. Prenosi se od Ibn-'Umera, r.a., da je rekao: "Allahov Poslanik boravio je u i'tikafu zadnjih deset dana ramazana." (Muttefekun alejhi)

652. Od Aiše, r.a., prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., boravio u i'tikafu zadnjih deset dana ramazana, sve dok mu Uzvišeni Allah nije uzeo život, a poslije njega su u i'tikafu boravile njegove žene. (Muttefekun alejhi)
_______________________________________________________________