petak, 25. siječnja 2013.

ZAŠTO MI SE DOVA NE PRIMA ?

Šejh Ibn Usejmin ra

Pitanje: Allah kaže u Kuranu: Gospodar vaš je rekao: Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati.(40;60). Pa zbog čega se onda dova nekad ne prima ?

Odgovor: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka je salavat i selam na našeg Poslanika Muhammeda savs, na njegovu porodicu i ashabe. Molim Allaha da mi omoguči ispravnost u vjerovanju, govoru i djelima, za mene i moju braću.

Istina je da je Allah rekao gore navedeni ajet. Onaj koji je postavio ovo pitanje, tvrdi da je učinio dovu Allahu, a nije mu se odazvao. Pa je on sada u nedoumici vezno za ovaj ajet, a zaista je Allah taj koji ispunjava svoja obečanja.

Pojašnjenje je sljedeće: Postoje uslovi koji treba da se ispune da bi dova bila primljena. Ti uslovi su sljedeći:

1) Iskrenost prema Allahu. Onaj koji čini dovu mora biti iskren u dovi, sa nijetom i znati da mu Allah može odgovoriti na dovu i da se nada da mu dova bude primljena.

2) U toku dove, treba osječati da je on u potrebi za Allahom i da samo Allah može pomoći onome kome je potrebno i da samo Allah otklanja zlo.

3) Onaj koji čini dovu, treba da odustane od činjenja harama, jer je ovo prepreka između njega i da mu dova bude bude primljena, kao što se navodi u vjerodostojnim hadisima, da je Poslanik savs rekao: Zaista je Allah Dobar i prima samo dobro. Allah je naredio vjernicima isto što i poslanicima. Allah je rekao: O Poslanici! Jedite od dobrih stvari i činite dobra djela! (23;51). I kaže Allah: O vi koji vjerujete! Jedite od dobrih stvari kojim smo vas darovali.(2;172). A zatim je Resul savs spomenuo slučaj čovjeka koji je na dalekom putu, prašnjav, i koji je podigao ruke ka nebu i kaže: O Moj Gospodaru! a njegova hrana je haram, njegovo piće i odjelo su haram. Pa kako da mu bude odgovoreno!? Ovako nam Poslanik savs objašnjava zašto se dova ne prima iako su ispunjeni uslovi koji pomažu primanju dove:

- Podizanje ruku ka nebu, prema Allahu, jer je Allah iznad nebesa, iznad Svoga Prijestolja, Arša. Podizanje ruku ka Allahu je od uzroka primanja dove, kao što se prenosi u hadisu Poslanika savs: Zaista je vaš Gospodar Živ i Darežljiv. On se stidi da kad ga Njegov rob pozove uzdignutih ruku, da mu ih On vrati prazne, bez ičega.

- Ovaj čovjek je pozvao Allaha imenom Rabb (Gospodar). Traženje približavanja Allahu(tewesul) ovim imenom je takođe jedan od uzroka primanja dova, jer ovo ime sadrži značenja: Gospodar, Onaj koji posjeduje, priznanje da sve leži u Njegovim rukama. Zbog toga, načićete da na mnogim mjestima u Kuranu, dove počinju tim imenom: Gospodaru Naš, mi smo čuli glasnika koji poziva u vjeru: Vjerujte u Gospodara Vašeg! i mi smo mu se odazvali. Gospodaru Naš, oprosti nam grijehe naše, i pređi preko loših postupaka naših, i učini da poslije smrti budemo sa onim dobrima. Gospodaru naš, podaj nam ono što si nam obečao po poslanicima Svojim, i na Sudnjem danu nas ne osramoti! Ti ćeš doista Svoje obečanje ispuniti! I Gospodar Njihov im se odaziva: Ni jednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi, vi ste jedni od drugih.(3;193-195). Pa tako vidimo da tewesul ovim imenom je uzrok primanja dove.

- Ovaj čovjek je bio putnik, a putovanje je takođe jedan od uzroka primanja dove, jer se tada čovjek osjeća još više u potrebi za Allahom, nego da je kod svoje kuće sa svojom porodicom. Osim toga on je bio prašnjav, razbarušene kose, i njegova najveće želja je bila da učini dovu Allahu, bez obzira u kakvom stanju bio. Prašnjav i neuredan su takođe stvari koje pomažu da dova bude primljena kao što kaže Resul savs: Zaista kaže Allah stanovnicima neba o hadžijama na Arefatu: Pogledajte Moje robove koji su Mi došli prašnjavi i neuredni.

Kako bilo, sve ove stvari ne pomažu ovome čovjeku jer njegova hrana i piće su haram. I zato kaže Resul savs: Pa kako da mu dova bude primljena!?

Zbog toga, ako se ne ispune ovi uvjeti, ispunjenje njegove dove će biti odgođeno. Međutim, ukoliko su svi uslovi ispunjeni a dova se još ne prima, onda je to iz Allahove mudrosti, a niko ne zna šta je najbolje za njega - možda traži nešto a to je loše po njega.

Pa tako kad se ispune uslovi a dova se ne prima, onda je on ili zaštičen od nekog zla, koje je veče od onoga što je on tražio u svojoj dovi, ili mu je Allah sačuvao dovu za Sudnji dan, i zbog toga će dobiti veću nagradu. Ovo je zato što onaj koji čini dovu, ispunjava sve uslove a ona mu se ne prima, pa će tako dobiti dvije nagrade: jednu zbog dove a drugu zbog ne ispunjavanja. Ono što je bolje za njega, je kod Allaha. Važna stvar je da se nesmije biti nezadovoljan ako mu se dova ne ispuni odmah, jer ovo može biti uzrokom njenog ne ispunjavanja, kao što kaže Resul savs: Dova roba se prima, dok god on ne traži nešto što je haram, ili prekidanje veza, i sve dok ne postane nestrpljiv. Pa je neko pitao: Kako neko bude nestrpljiv o Allahov Poslaniče? Kad kaže: Ja sam dovio i dovio, i nije mi odgovoreno. Tako onaj koji dovi, nesmije postati nestrpljiv i žalostan, i na kraju prestati doviti. Nego treba nastaviti jer svaka dova je čin ibadeta, koji te približava Allahu i povečava ti stepen.

Tako dragi brate, trebaš učiti dovu u svim slučajevima, opštu ili posebnu, u teškoći i u selamu. A da i samo učiš dovu radi ibadeta i to ti je dovoljno. Tvoje je da ustraješ na dovi a kod Allaha je moć i uspjeh.

2002 Kulturni Centar Skandinavija

___________________________________________