četvrtak, 24. siječnja 2013.

TEFSIR SURE BENI NADIR - HAŠR

Hutba od Muhameda al Šerifa

Kuran nas obavještava o događaju sa židovima iz plemena Benu Nadir. Nakon što je preživio ubistvo 70 najučenijih ashaba, Amir ibn Umejja Demri, je na svom putu u Medinu našao dvojicu ljudi iz plemena Benu Amir, pa ih je ubio. Benu Amir su imali ugovor o nenapadanju sa Poslanikom savs, pa je zbog toga Resul savs platio krvarinu. On je savs otišao do židova Benu Nadir da traži od njih da mu pomognu da plati krvarinu, kao što je ulazilo u njihov ugovor sa njim. Oni su pristali, ali su odmah skovali plan da ubiju Poslanika savs, jer kažu: Ovakva prilika nam se neće više ukazati. Dok je Resul savs sjedio leđima oslonjen o zid, Amir bin Džihaš, židov iz plemena Benu Nadir, se popeo na zid sa stijenom u ruci, sa namjerom da njome ubije Poslanika savs. Džibril as je tad obavjestio Poslanika savs, pa je on savs bez da progovori i riječ, ustao i otišao u Medinu. Vratio se židovima sa vojskom vjernika. Rat je počeo.

Vjernici su opsjedali kule Benu Nadira šest dana. Uprkos debelim zidovima, strah im se uvukao u srca i odlučili su da se predaju. Resul savs ih je protjerao, dozvolivši im da uzmu samo onoliko koliko može ponijeti kamila.

Ibn Omer je običavao ovu suru da zove sure Benu Nadir. Ili suretul Hašer. Allah počinje riječima: Allaha hvali sve što je na nebesima i što je na zemlji, On je Silni i Mudri!. Allah nas obavještava da sve što postoji u univerzumu, bilo na nebu ili zemlji, sve hvali i veliča Allaha, i proglašava Njegovu jednoću. Njega veličaju sedmera nebesa, i zemlja, i oni na njima, i ne postoji ništa što Ga ne veliča, hvaleći Ga, ali vi ne razumijete veličanje njihovo. On je doista blag i mnogo prašta.(17;44). Kao što mufesir Tahir ibn Ašur kaže: Ajet nas upućuje na činjenicu da su Benu Nadir prošli onako kako su prošli, zato što su bili arogantni prema slavljenju Allaha, i nisu vjerovali Poslanika savs za kojeg su znali da govori istinu. A On je Silni u Svojoj Moći. I Mudri, u svemu što predodredi. On je prilikom prvog progonstva iz domova njihovih protjerao one sljedbenike Knjige koji nisu vjerovali.(59;2). Allah nas podsjeća na pobjedu datu vjernicima nad židovima Benu Nadira, tako da bi Ga oni veličali i znali da pobjeda dolazi samo od Allaha.

Allah vas je na mnogim bojištima pomogao, a i onoga dana na Hunejnu kada vas je mnoštvo vaše zanijelo, ali vam ono nije ni od kakve koristi bilo, nego vam je zemlja, koliko god da je prostrana bila, tijesna postala, pa ste se u bijeg dali.(9;25). Allah nam govori šta je koja grupa mislila. I subhanAllah, mi i danas isto razmišljamo. Vi niste mislili da će se oni povući, a oni su mislili da će ih njihove zidine sačuvati od Allaha. Židovi Benu Nadira su se bili opasali najjačim zidinama. Imali su zid iza zida, šest redova.

Sječam se kad sam bio mlad, pa sam slušao hutbu, pa imam poče riječima: Moramo priznati da smo izgubili Kuds. To mi nikako nije išlo u glavu. Mi mislimo da oni ga neće nikad napustiti, a oni misle da će ih panciri štiti od svega, pa čak i Allaha. Ne, jer Allah obećava pobjedu vjernicima: Allah obečava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili, sigurno namjesnicima na zemlji učiniti, kao što je postavio namjsnicima one prije njih, i da če im zacjelo vjeru učvrstiti, onu koju im On želi, i da će im sigurno strah bezbjednošću zamjeniti; oni će se samo Meni klanjati i neće druge Meni ravnim smatrati. A oni koji i poslije toga budu nezahvalni, oni su pravi griješnici.(24:55). Ima nekih od nas koji misle da mogu postići uspjeh pregovorima. Kako, kad Allah opisuje židove: Zar svaki put kad neku obavezu preuzmu- neki od njih je odbace, jer ih većina nevjeruje.(2:100).

Allah im je došao odakle se nisu nadali. Vidimo kroz koje patnje prolaze naša braća i sestre, ali nesmijemo nikad pomisliti da Allah ne zna za njihove patnje. A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oći ostati otvorene, i kada će žureći, uzdignutih glava, netremice gledati, a srca će im prazna biti.(14;42). Kuran je pun kazivanja o narodima koji su nestali zato što su prelazili granice. Allahova srdžba je odgađana, odgađana, možda se pokaju, možde uvide da čine zlo, sve dok se nije kamenje prosulo po njima sa nebesa, a nemaju kud da bježe. Ovako završavaju zalimi. I On je ubacio strah u njihova srca. Arapska riječ "ubaciti" je kadf. Znači baciti nešto, baciti jako. A u ovom slučaju to znači da će im strah biti ubačen u srca iznenadno, neočekivano, baš kao što ga bacaju palestinska djeca.

Ovo je bila osobina Muhammeda savs, da su njegovi neprijatelji osjećali teror u svojim srcima, na daljinu od jednog mjeseca hoda, kao što kaže hadis. I u svakoj borbi, ovo je najjače oružje. Sve armije i vojske, pokušavaju da ovladaju ovim. Pa su rušili svoje kuće rukama svojim i rukama vjernika. Kad su se židovi Benu Nadira predali i kad im je bilo dozvoljeno da ponesu po jedan kamilin tovar, počeli su da ruše i uništavaju ono što nisu mogli ponjeti, kako to ne bi moglo koristiti muslimanima. I na ovaj način ih je Allah ponizio, da su morali sami svojim rukama da ruše svoje kuće.

Često se pitamo, kako može doći pobjeda. Trebamo znati, da kad se vratimo našoj vjeri, kad nam vođe budu pravedne, uz dobru pripremu, uništenje kafira će nam biti na dlanu. Zato uzmite iz toga pouku, vi koji ste obdareni! Ovdje nam se ukazuje da proučimo događaje, šta se desilo i koji je njihov ishod, jer u ovome nam leži objašnjenje i uputa. Allah ovdje poziva one koji imaju razuma. Eto vam svjedočenja o uništenju Benu Nadira, eto vam njihovih napuštenih kuća, eto vam znakova, opet i opet, da je Allah i daće uvjek biti Kadar da protjera neprijatelje, da podigne ugled muminima, i da dadne pobjedu istini nad laži. Naučimo se ovome.

____________________________________________