subota, 5. siječnja 2013.

SRDŽBA I LJUTNJA

Odgoj duše


Mu'az ibn Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:"Ko savlada svoju srdžbu i onda kada bude u stanju da je ispolji, Allah, s.v.t., će ga pozvati na Kijametskom danu pred cijelim svijetom da sebi izabere koju god hoće od džennetskih hurija."  (Ebu Davud, Tirmizi - hasen)

 

Sve pojave, predmeti, osobe i različite situacije izazivaju kod čovjeka pozitivne i negativne doživljaje, tako da on često zapadne u srdžbu i ljuti se zbog svoje slabosti. Nekada to čini opravdano, a veoma često se ljuti i zbog sitnice. Srdžba opija razum i donosi nepromišljene postupke i neželjene situacije. Ona uglavnom kratko traje, ali ostavlja velike posljedice, tako da dovodi do poremećaja krvotoka, podiže krvni pritisak, mijenja boju kože, disanje mijenja svoj ritam, nastaju stomačni poremećaji itd. Uzroci srdžbe mogu biti organskog porijekla (glad, žeđ), različite prepreke u ostvarivanju nekog cilja, izgubljena stvar, druge osobe, nesanica, nedostatak sabura, blagosti i opraštanja. Djeca i odrasli reaguju srdžbom kada ih ograničavamo u nečemu, s tim što mlađi uzrast jače manifestuje ljutnju. Intenzitet ovog osjećanja (srdžbe) kreće se od sitnih, ali čestih negodovanja do bezumnog bijesa. Istraživači su utvrdili da su uzroci čestih negodovanja prije svega drugi ljudi, njihovi postupci i njihove osobine. Ponekad se ta agresivnost ispoljava prema objektu ili osobi koja je izazvala srdžbu, ali se agresivnost često ispoljava prema drugim osobama koje nisu vezane za izvor ljutnje.

 

Vjernik ima pravo da se ljuti u situacijama kada se vrijeđaju i ne poštuju Allahovi propisi, jer se u takvim situacijama ljutio i Allahov Poslanik, s.a.v.s. Poslanik, s.a.v.s., bi se ljutio i njegovo lice bi promijenilo boju kada bi naišao na rušenje ugleda vjere, ili kada bi naišao na neko loše sprovođenje njenog propisa, ili nemarnosti u uspostavljanju njenih hududa (kazni ili granica). Znači, vjernik ima pravo da se ljuti samo radi Allaha i Njegovog zadovoljstva, a ne radi sebe i svojih prohtjeva. Srdili su se i drugi Allahovi poslanici zbog zapostavljanja i nepoštovanja Allahovih naredbi, kao npr. Musa, a.s., i Junus, a.s. Allah, s.v.t., kaže: "I Musa se narodu svome vrati srdit i žalostan. "O narode moj" - reče, "zar vam Gospodar vaš nije dao lijepo obećanje? Zar vam se vrijeme oduljilo, ili hoćete da vas stigne srdžba Gospodara vašeg, pa se zato niste držali obećanja koje ste mi dali!" (Prijevod značenja - Ta-ha, 86.)

 

Musa, a.s., bio je srdit i žalostan zbog toga što su Izraelćani u njegovoj odsutnosti počeli obožavati tele i na taj način iznevjerili obećanje koje su mu dali.

 

Allah, s.v.t., kaže: "I Zunnunu se, kada srdit ode i pomisli da ga nećemo kazniti, - pa poslije u tminama zavapi: "Nema boga sem Tebe! Hvaljen nek Si! A ja sam se zaista prema sebi ogriješio." (Prijevod značenja - El-Enbija, 87.) Zunnun je drugo ime za vjerovjesnika Junusa, a.s., upućenog narodu drevnog grada Ninive. On se rasrdio na svoj narod zbog nepoštovanja Allahovih propisa. Junus, a.s., napustio je svoj narod bez dopuštenja Allaha, s.v.t., pa je onda zbog svoje pogreške postao plijen velike ribe. Međutim, Allah, s.v.t., spasio ga je tegobe, jer se on iskreno pokajao.

 

SAVLAĐIVANJE SRDŽBE I LJUTNJE

 

Savlađivanje srdžbe ubraja se u najbolja svojstva muslimana i muslimanki, koje Allah, s.v.t., voli kod Svojih robova vjernika. Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tri stvari spašavaju, tri uništavaju. Spašavaju: strah od Allaha javno i tajno, držanje pravog puta u siromaštvu i bogatstvu, zatim pravednost u radosti i ljutnji. Uništavaju: prevelika škrtost, prepuštanje prohtjevima i visoko mišljenje o sebi (divljenje samom sebi)." Od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., neki čovjek tražio savjet i on mu je uputio savjet jednom rječju: "Ne ljuti se." Čovjek je nekoliko puta ponavljao riječi: "Posavjetuj me", a odgovor Allahovog Poslanika, s.a.v.s., svaki put bi bio sadržan u riječi koja u sebi sadrži plemeniti moral: "Ne ljuti se." Lijek protiv srdžbe i ljutnje je praštanje, sabur, samosavlađivanje, blagost i lijepo ponašanje itd.

 

PRAŠTANJE

 

Uzvišeni Allah obećava Džennet onima koji se u srdžbi savlađuju i ljudima praštaju. Tako je rekao Allah, s.v.t.: "... i nastoje da zasluže oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kada su u obilju i kada su u oskudici, udjeljuju i koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju - a Allah voli one koji dobra djela čine." (Prijevod značenja - Ali Imran, 133.-134.) Uzvišeni kaže: "Sve što vam je dato - samo je uživanje na ovom svijetu, a ono što je u Allaha - bolje je i trajnije za one koji vjeruju i u Gospodara svoga se uzdaju; za one koji se klone velikih grijeha i razvrata i koji kada ih ko rasrdi, opraštaju." (Prijevod značenja - Eš-Šura, 36.-37.) Sve što je ljudima dato na dunjaluku od uživanja prolazno je, pa zato vjernici treba da praštaju da bi zaradili blagodati onoga svijeta, jer se srdžbom ne postižu blagodati onoga svijeta, kao ni ovoga svijeta.

 

STRPLJIVOST

 

Allah, s.v.t., nagrađuje za strpljivost, pa kaže: "Mi ćemo sigurno one koji su strpljivi nagraditi ljepšim od onoga što su činili." (Prijevod značenja - En-Nahl, 96.) Uzvišeni kaže: "Samo oni koji budu strpljivi, biće bez računa nagrađeni." (Prijevod značenja - Ez-Zumer, 10.) U drugom ajetu, Allah, s.v.t., kaže: "O vjernici, tražite pomoć u strpljivosti i namazu. Allah je doista sa strpljivima.". (Prijevod značenja - El-Bekare, 153.) Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Niko nije dobio bolji i veći dar od sabura." (Buharija) Dovoljno nam govore ovi ajeti i hadis o vrijednosti sabura.

 

SAMOSAVLAĐIVANJE

 

Da bi ukazao na važnost samosavlađivanja Muhammed, s.a.v.s., je rekao da je najjači onaj čovjek koji savlada samog sebe u srdžbi. Znači: "Nije junak onaj koji u hrvanju sve savlada (obara), nego je junak onaj koji vlada sobom pri srdžbi." (muttefekun alejhi)

 

BLAGOST

 

Muslimani i muslimanke moraju posjedovati blagost, jer ako je ne budu imali među njima će vladati nemir, srdžba, nerazumijevanje i druge ružne stvari koje naš Stvoritelj ne voli i s čime nije zadovoljan. Vjernici srdžbu zamjenjuju blagim i finim postupcima, jer u hadisu stoji: "Allah, uistinu, voli blagost u svemu." (Buharija) Također: "Onaj ko bude pažljiv, blag i nježan, Allah, s.v.t., će ga sačuvati od vatre." (Hakim i Bejheki)

 

Srdžba dolazi od šejtana. Da bismo pobijedili njega i njegove spletke moramo moliti Allaha da nas okiti plemenitim osobinama kao što su: praštanje, blagost, samosavlađivanje, sabur, lijepo ponašanje itd. Ako nas ne budu krasile ove osobine, možemo izazvati Allahovu srdžbu, koja nas može odvesti u Džehennem i na taj način da izgubimo i dunjaluk i Ahiret.

 

U srdžbi se može često reći ono što se ne bi nikada reklo u lijepom raspoloženju, što može veoma negativno uticati na onoga ko se srdi i na koga se srdi.

 

LIJEPO PONAŠANJE

 

Muslimani se moraju lijepo ponašati u svakoj situaciji, bez obzira šta ih zadesilo. Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Ja garantujem kuću u dnu Dženneta onome ko ostavi prepirku, pa makar i bio u pravu; garantujem kuću u sredini Dženneta onome ko ostavi laž, pa makar se i šalio, i garantujem kuću u vrhu Dženneta onome ko ima lijep ahlak (ponašanje)." (Ebu Davud i Ed-Dija')

 

Kada vjernika ili vjernicu snađe srdžba, trebaju učiti dovu: "Utječem se Allahu od prokletog šejtana." Da nas Allah, s.v.t., učini od onih koji se istinski drže pravog i jedinog ispravnog puta Islama. Amin!

 

 

Remzija Hurić