srijeda, 9. siječnja 2013.

Neke od koristi namaza

šejh Abdurrahman Es Saadi 

 

Ovome ummetu je propisano pet namaza tokom jednog dana i jedne ni. 

 

Allah, dž.š., kaže: 

 

" Obavljaj propisane molitve kada sunce s polovine neba krene, pa do noćne tmine, i molitvu u zoru, jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju. " 

 

(Al-Isra', 78) 

 

Ovaj ajet upućuje na pet dnevnih namaza. Pored njega postoji mnoštvo vjerodostojnih hadisa koji nas detaljno obavještavaju o pet dnevnih namaza, o načinu, vremenu i uvjetima njihova obavljanja. 

 

Obavljanje namaza u sebi sadrži mnoge koristi i fajde. To je svakako jedan od najznačajnih ibadeta putem kojeg se postiže skrušenost i poniznost Allahu, dž.š. On puni srce imanom i veličanjem Allaha. A upravo to je materija kojom se postiže trajna sreća i zadovoljstvo. 

 

Namaz povećava iman, olakšava činjenje dobra i odvraća od rađenja zla

 

Allah, dž.š., kaže:

 

" Namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje namaza je najveća poslušnost ! " 

 

(Al-Ankabut, 45) 

 

Obavljanje namaza predstavlja najveću pomoć robu u ostvarivanju njegovih, kako vjerskih, tako i dunjalučkih interesa. 

 

Kur'an jasno upućuje na to: 

 

" Pomozite sebi strpljenjem i molitvom ..." 

 

(Al-Baqara, 45)

 

Potpuno i redovito obavljanje namaza jača u čovjeku želju za rađenjem dobra i olakšava činjenje svih onih dijela u kojima je Allahovo zadovoljstvo. Na drugoj strani, on smanjuje uticaj negativnih poriva i nagona u čovjeku koji ga nagone na grijeh. 

 

Redovito obavljanje namaza u džematu upućuje na to da čovjek posjeduje iman i da je od onih koji će biti spašeni. 

 

" Allahove džamije održavaju oni koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje. " 

 

(At-Tawba, 18) 

 

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, kaže: " Kada vidite čovjeka da redovno obavlja namaz u džematu, posvjedočite da je vjernik."

 

Onaj koji bude obavljao namaz upotpunjujući ga na najljepši način, uspjeće na onome svijetu i biće od onih koji su sretni. Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, kaže: " Prvo za što će rob biti pitan jeste namaz, pa ako njegov namaz bude ispravan uspjet će i bit će spašen. " 

 

Pored spomenutih, namaz sa sobom nosi još mnogo drugih koristi. Njime se upotpunjuje Islam, jer on predstavlja jedan od njegovih najvećih temelja. Obavljanje namaza briše grijehe, povećava dobra djela i njime se postižu visoki stepeni i Allahova blizina. Zajedničko obavljanje namaza doprinosi povezivanju muslimana i jačanju njihovih međusobnih veza.

 

I naravno, najveća svrha namaza i njegov najuzvišeniji cilj jeste prisustvo ljudskog srca tokom namaza i neprestana svijest da se rob nalazi pred Uzvišenim Gospodarom i da se obraća Njemu, nadajući se Njegovoj nagradi i strahujući od Njegove kazne. Jer dvojica ljudi mogu klanjati iza istog imama i u istom safu, rame uz rame... I dok je srce jednoga od njih prisutno i pluta u blaženstvu dozivanja svoga Gospodara, srce drugoga je odsutno i kruži po dunjalučkim smetljištima, daleko od njegova Gospodara. 

 

Molimo Allaha da nas učini od onih koji svoj namaz ponizno obavljaju.

_______________________________