utorak, 15. siječnja 2013.

Kada se Džennet približi

Allah, dž.š., stvorio je Džennet Svojom rukom i učinio ga staništem Svojim miljenicima koji rade po Njegovoj Knjizi i slijede sunnet Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, ispunio ga je milošću, plemenitošću, zadovoljstvom i svakim dobrom. Očistio ga je od svih mahana, zala i manjkavosti.

Džennet je, kako ga je opisao Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme: 

"Cigla od zlata, cigla od srebra, njegova ilovača je od mošusa, šljunak od bisera i dragog kamenja, a tlo od šafrana. Ko uđe u Džennet uživat će i neće osjetiti nikakve patnje. U njemu će ostati vječno i nikada više neće osjetiti smrt."


 Ako pitaš za njegove rijeke, one su od mlijeka nepromijenjenog ukusa i od vina prijatna onima koji ga piju i od meda procijeđenog.

 A, ako pitaš za hranu stanovnika Dženneta, njihova hrana je sve što požele, i voće koje će sami birati, i meso ptičje kakvo budu poželjeli. Allah, dž.š., kaže:

"Donosit će im se posude i čaše od zlata, a u njima će biti ono što duše žele i čime se oči naslađuju, u njima će vječno ostati."

 Ako pitaš za džennetske žene, one su sa grudima uspravnim, istih godina. Kroz njihove udove teče voda mladosti. Kada neka od njih pokaže svoje lice, kao da s njega potiče sunce od njegove ljepote.

 Srž potkoljenica jedne od njih može se vidjeti kroz meso i ne može je zastrti ni njena koža niti haljine koje ih nosi.

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme: 

 "Kada bi se neka od žena stanovnika Dženneta pojavila na dunjaluku, ispunila bi ga prijatnim mirisom, a njena svjetlost obasjala bi sve između neba i Zemlje. Veo jedne od njih, kojeg nosi na glavi, bolji je od dunjaluka i svega što je na njemu."

Žene Dženneta bit će čiste od svake manjkavosti i mahane. Njihovi pogledi bit će usmjereni samo prema njihovim muževima, bez ikakve želje za drugim.

 Koliko god razmišljali o džennetskim užicima ili koliko god zamišljali njegove ljepote, on je čudesniji i ljepši nego što možemo zamisliti.

 Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, prenosi nam da je Allah, dž.š., rekao :

 "Pripremio sam Svojim čestitim robovima ono što oko nije vidjelo niti je uho čulo niti je kome na um palo."

 Potvrdu ovoga nalazimo i u Allahovoj knjizi :

 "Čovjek i ne zna kakve ga skrivene radosti čekaju kao nagrada za ono što je radio."

 Pored svih ovih blagodati jeste i ona koja se ne može porediti niti s jednom drugom, a to je viđanje Allaha, dž.š.

 Gledanje u Allaha i slušanje Njegova govora dok se bude obraćao stanovnicima Dženneta unijet će u njihova srca radost i sreću koju do tada nisu osjetili.

 Šta misliš koliko će samo biti lijepa ta lica koja budu gledala u Allaha i koja budu čula Njegov glas.

 Nakon susreta sa Allahom, dž.š., kada se povrate u svoje dvorce i kada se vrate svojim uživanjima, njihov će im Gospodar reći:

"Jedite i pijte, sretni, za ono što ste u proteklim danima činili."


Nakon svega ovoga, dragi brate, ovo je Džennet, kojeg je Allah pripremio Svojim bogobojaznim robovima. Mi smo spomenuli samo neke užitke, a ti ako želiš doći do njih, kloni se malih i velikih grijeha. Uloži svoje napore u činjenju dobra i budi strpljiv u pokornosti Allahu, dž.š., za vrijeme ovog kratkog i prolaznog života.


Na, kraju, molim Allaha da nas uputi na pravi put kojim je On zadovoljan i da nas Svojom dobrotom i plemenitošću učini stanovnicima.

AMIN !