ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

ŽELIM USREĆITI MUŽA, ALI KAKO ?


O važnosti ove tematike ne treba mnogo govoriti, jer je ona većinom poznata, ali treba napomenuti da mrtvo slovo na papiru ne znači ništa, pa tako i ovi tekstovi. Ako čovjek ne bude sprovodio u praksi ono što nauči neće od toga imati nikakve koristi, čak to može biti i dokazom protivu njega.

Prvi od tih načina je:
Lijep doček!!!

Jedna od stvari kojom žena može usrećiti svoga muža je da ga lijepo dočeka po njegovom povratku kući. Lijepim dočekom žena čini da muž zaboravi na sve ono što mu se desi od svakodnevnih problema i da zaboravi sve ružno što je vido na ulici i sve neugode koje su mu se desile na poslu.



Pridržavanje adaba dočeka, koje je precizirao Islam čine doček toplim do te mjere da primljena osoba osjeti smiraj, dobrodošlicu i dobronaklonost. Od adaba dočeka su sljedeće stvari:

1. Ozarenost lica: Vedrina i ozarenost na licu osobe koja iščekuje drugu budi osjećaj topline i smirenosti kod onih koje dočekuje. Jedna od oporuka Božijeg Poslanika sallallahu 'alejhi ve sellem bila je da je podsticao na vedrinu i ozarenost lica prilikom susreta s nekim. Od Ebu Zerra radijallahu 'anhu se prenosi da je rekao: rekao je Božiji Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme: Ne potcijenjuj dobro djelo pa makar bilo i to da sretneš brata muslimana ozarena lica. (Muslim) Zato plemenita sestro, ne zaboravi da za svaki osmijeh prema svome mužu imaš nagradu. Rekao je Božiji Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme: Čovjek će biti nagrađen za osmijeh pri susretu s braćom.

2. Uljepšavanje i mirisanje: Od stvari koje će učiniti grudi tvoga muža prostranijim i učiniti ga radosnijim je i to da vidi svoju ženu uljepšanu, obučenu u najljepšoj i najčistijoj odijeći, vedra lica, otpuštene i pažljivo počešljane kose, a sa svim tim i namirisanu najljepšim mirisom, pa kada vidi sve to osijećaće se opuštenim i sretnim. Da bi se postigla bračna sreća Islam podstiče suprugu, muslimanku na uljepšavanje i ukrašavanje svome mužu. To je ujedno i jedno od svojstava čestite supruge koja je najveće ovodunjalučko blago.

Ibnu Abbas, radijallahu 'anhu, kaže da je Božiji Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao Omeru, radijallahu 'anhu: Hoćeš li da ti kažem šta je najvrijednije što čovjek može posjedovati na dunjaluku? Valjana supruga - kada muž pogleda u nju razveseli ga, a kada joj naredi nešto posluša ga, a kada bude otsutan od kuće ne iznevjeri ga. (Ebu Davud)

Zbog toga potrudi se sestro uljepšati se svome mužu kako bi ga sačuvala od fitne razgolićenih i otkrivenih žena, kojih ima na svakom koraku, te da ga sačuvaš od gledanja u druge žene, i to će biti uz Allahovu dozvolu jedan od glavnih koraka ka vašem sretnom životu!

3. Ljepe vijesti: Također od stvari koje čine muža sretnim je i to da ga supruga dočeka s lijepim vjestima, da mu priča o lijepim stvarima koje su joj se desile u toku njegovog odsustva, bez razlike da li to bilo vezano za dijecu, bližnje, komšije ... ili za kuhinju i pripremu hrane ili pak nešto što joj se desilo u bašti ili vrtu. Sve ovo plemenita sestro, zato što Allah traži od tebe da budeš smiraj svome mužu u svemu onome što podrazumijeva riječ "smiraj" od odmora, smirenosti, muštuluka, opuštenosti …

Ne dolikuje supruzi doček svoga muža, i onako iscrpljenog od posla, lošim vijestima, nesrećama i nezgodama koje su se desile, a ako u stvarnosti ima nekih loših vijesti, nesreća, kao što je smrt nekog od članova porodice, rodbine ili je se desila neka materijalna šteta, tada se traži od supruge da bude mudra u prenošenju onoga što se desilo. Mora izabrati najpovoljnije vrijeme i način za to, kako bi time olakšala svome mužu prihvatanje takvih informacija.

Pogledaj sestro, kako je plemenita sahabijka Umu Seleme, supruga Ebu Talhe radijallahu 'anhuma, dočekala muža sa viješću o smrti njihova sina, s mudrošću, nježno i strpljivo na onome što ih je zadesilo. Prenosi se od Enesa radijallahu 'anhu, da je rekao: Kada je preselio sin Ebu Talhe i Ummu Seleme, ona je rekla njegovima: Neka niko od vas ništa ne govori Ebu Talhi! Hoću ja da budem ta koja će mu to prenijeti. Došavši kući ona mu je postavila večeru, te je jeo i pio, nakon čega se ona sredila i uljepšala kao nikada do tada, što je bilo razlogom da on spava s njom. Kada je vidjela da je maksimalno zadovoljan njenim postupkom rekla mu je: O Ebu Talha, šta misliš da neko pozajmi nekome stvar, a zatim je zatraži nazad, da li bi bilo korektno to da mu je ne vrati? Ne, ne bi bilo ispravno - odgovori on. Tada mu je rekla: Nadaj se nagradi od Allaha dž.š. za izgubljenog sina. Čuvši to rekao je ljutito: Zar si me pustila da uradim ono što sam uradio, a zatim da mi to kažeš. Potom je otišao Božijem Poslaniku sallallahu 'alejhi ve selleme, te ga obavijestio o onome što mu se desilo. Saslušavši njegov govor, Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, mu se obrati doveći: Molim Allaha da učini vašu noć blagoslovljenom. I, zaista bi uslišana Poslanikova, sallallahu 'alejhi ve selleme, dova te ona zanese. Kada je rodila uzeli su dijete i odnijeli ga Božijem Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve selleme, koji ga je uzeo i dao mu hurmu sažvakanu svojim ustima i nadio mu ime - Abdullah. (priča je u skraćenoj verziji u odnosu na ono kako su je zabilježili imam Buhari i imam Muslim) Rekao je jedan od Ensarija: Vidio sam devetoro djece, sinova Abdullaha, svi su učili Kuran.

Ovo su primjeri sestro iz života onih koji su pohađali školu Božijeg Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, daleko od onih koji od muhe prave medvjeda, a od sitnice najveći problem, od obične bolesti smrtonosnu. Zato pazi o sestro, da tvoji postupci ne budu razlogom za unošenje mržnje u kući, već da budu razlogom unošenja ljubavi i sloge u porodici.

4. Riječi žudnje i odmora: Od stvari koje razveseljavaju muža, odnose od njega umor posla je i to da ga supruga dočeka rijecima žudnje, iščekivanja, želje za njegovim povratkom, osijećaja smirenosti u njegovoj blizini, što zaista povećava ljubav među supružnicima i širi krila milosti i sreće.

5. Spremanje hrane na najljepši način: Ako povratak muža kući biva u vrijeme nekog od obroka, preporučuje se supruzi da dočeka muža s gotovom sofrom i hranom spremljenom na najbolji način. Veliki broj muškaraca kada osjeti glad izgubi zdrav razum te se dešavaju stvari svima nama poznate. Zato bolje je raditi po pravilu "Bolje je spriječiti, nego liječiti", i čuvati se takvih stvari, te truditi se da nikada ne dođe do njih.

Nastaviće se inšallah …

Priredio: Elvedin Pezić
Islamski Univerzitet, Medina