utorak, 15. siječnja 2013.

Štetnost pušenja

Zahvala pripada samo Allahu, dželle še'nuhu, Gospodaru svjetova, Koji nas je stvorio a nismo postojali, Koji nam je poslao uputu u kojoj je propisao sve ono što je dobro za ljude, a zabranio sve ono što je loše po njih. Salavat i selam najboljem Allahovom stvorenju, Poslaniku Muhamedu, sallallahu alejhi we sellem,. Molim Allaha, dželle še'nuhu, da bude milostiv prema njegovoj porodici, ashabima i svim generacijama posle njega, koji su slijedili svoga Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, uzimali ono što je dobro, a odbacivali ono što je loše.


Jedna stvar od koje se čuvaju sljedbenici sunneta Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, a koja nije bila poznata u vrijeme Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i ashaba jeste ''pušenje duhana''. Ja ću, uz Allahovu, dželle še'nuhu, pomoć iznijeti četiri dokaza koji svjedoče da je ovaj porok haram. Teško je reči koji je od ovih dokaza najjači, jer svi imaju svoju težinu, i kad bi samo jedan od njih postojao, bilo bi dovoljno da ovu stvar smatramo zabranjenom.

1. Štetnost pušenja po zdravlje

Allah, dželle še'nuhu, nas upozorava kada kaže u Kur'anu: ''I sami sebe u propast ne dovodite'' (2:195) Da je pušenje propast svjedoče nam mnoge medicinske statistike. Pa ćemo naći da je pušenje najčešći izazivač raka pluća i raka grla, takođe je duhan največi neprijatelj ljudskim plućima i najčešće oboljeli od različitih plućnih bolesti upravo su pušači. Isto tako, pušenje prouzrokuje zakrčenje vena i bolesti drugih krvnih sudova, a posebno štetno djeluje na srce koje je jedan od najvitalnijih organa u organizmu.

2. Negativno dejstvo duhanskog dima na nepušače

Naime, oni koji koriste ovo opako zlo truju sebe, ali truju i one oko sebe koji nisu pušači. Na Sudnjem danu će biti pitani ne samo što su sebi naudili već i drugima, a tuđi hakk je jako težak. Posebno se čudim roditeljima koji puše u prisustvu svoje djece i tako ''ta mala umiljata stvorenja'', ni kriva ni dužna, stradaju zbog nemarnosti odraslih. A šta reči za trudnice koje nose djecu u svojim maternicama a koriste duhan. Tako direktano ubacuju otrov u organizam još nerođenog djeteta. Gdje je tu majčinska ljubav koja je između zdravlja djeteta i srasti izabrala ovo drugo?

3. Smrad duhanskog dima

Ovo je ništa manje vrijedan dokaz protiv pušenja. Svaki onaj koji je bio u društvu pušača morao je osjetiti smrad iz njihovih usta i odjeće iako nebi pušili, ali oni taj smrad ne osjećaju jer je to postalo dio njih. Bio sam svjedok kakav je smrad odjeće osobe koja je provela duže vremena u zatvorenoj prostoriji u kojoj se pušilo. Za čuditi je se osobama koje obavljaju islamske propise, a pušači su, kad pođu u džemat, umjesto da mirišu, kako je to bila praksa Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, oni smrde. Ili što je još žalosnije, kad izgovaraju Kur'an, Allahov, dželle še'nuhu, govor, miješaju ga sa smradom, jer tako zajedno sa Allahovim ajetima iz usta vjernika izlazi i smrad. Zar to nije u potpunoj suprotnosti sa sunetom? Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, kaže: ''Da se ne bojim da otežam svojim sljedbenicima, naredio bi im da koriste misvak prije svakog namaza'' (Buharija). Misvak je sredstvo za otklanjanje prljavštine i smrada iz usta. Takođe je Resulullah, sallallahu alejhi we sellem, zabranio osobama koje idu u džemat da jedu bijeli i crveni luk da nebi druge uznemiravali sa neprijatnim mirisima.

3. Materijalni izdaci

Često se dešava da čovjek bude naivici siromaštva, ali svaki dan izdvaja za duhan. Kad bi svi oni koji sebe nazivaju muslimanima, novac koji troše na duhan, usmjerili na borbu na Allahovom putu, muslimani bi imali vojsku, koja bi sa svojom opremljenošću, bila u stanju odbraniti svaku islamsku državu. Nažalost situacija je potpuno drugačija te se na šejtanovom putu troši nemilice. Allah, dželle še'nuhu, kaže: ''Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok se taj narod sam ne izmijeni.''

Molim Uzvišenog Allaha da nas uputi na pravi put. Molim Uzvišenog Gospodara da nas sačuva od pušenja i zla koje nosi sa sobom. Molim Uzvišenog Stvoritelja da pomogne onima koj odluče da se odviknu od ovog poroka.

HVALA ALLAHU GOSPODARU SVIJETOVA


Priredio: A.P.