subota, 12. siječnja 2013.

Šta je AKAID ?

Akaid ili akida (vjerovanje) je znanost koja je direktno vezana za spoznaju Allaha, a koja je izražena kroz imanske šarte.

 

A imanski šarti su: 

 

Vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Posljedni dan i da sve što se događa biva s Allahovom voljom i određenjem. 

 

Akaid dakle, predstavlja učenje u kojem se razrađuju osnovi islamskog vjerovanja.

 

O važnosti ove znanosti ide u prilog i to da pripadnik islama treba prvo ispuniti ono što se od njega traži na planu akaida (vjerovanja), pa tek onda dolaze ostale islamske discipline.

 

Ukratko rečeno, ako čovjek radi neko dobro djelo: namaz, post, hadždž i sl, preduslov je da vjeruje u temelje islamskog vjerovanja, kao i sve ostalo što se nalazi u Kur’anu i hadisu. Dakle, bez takvog vjerovanja dobra djela mu nisu ispravna i za njih neće dobiti nagradu kod Uzvišenog.

 

Stoga zahtijevamo od svakog onoga koji je svjestan i ljubomoran na svoj Din, da više vremena provedu u izučavanju ove znanosti, bez koje sigurno nema sreće ni na dunjaluku a ni na ahiretu. Molim Allaha da svima onima koji iskreno žele uputu, da ih uputi i da im podari svako dobro koje je obećao vjernicima i na dunjaluku i na ahiretu.

 

Kaže Allah dž.š.: "A da stanovnici sela i gradova vjeruju i zaštite se grijeha Mi bismo im otvorili bereket i sa neba i sa zemlje…” (El-E’araf; 96 )

 

Kaže Allah dž.š.: "One koji budu vjerovali i dobra djela činili,doista čekaju bašče uživanja u kojima će vječno boraviti. To je istinito obećanje Allahovo, a On je silan i mudar." (Luqman 8-9 ).

_______________________________________________