srijeda, 9. siječnja 2013.

Put ka Allahu i Vječnoj kući

šejh Abdurrahman es-Saadi

 

Ibadet podrazumijeva obožavanje Allaha, Njegovu spoznaju, ljubav prema Njemu, kao i neprestano obraćanje Alahu, dž.š., i kretanje onim putevima koji vode do Kuće spasa. 

 

Većinom ljudi ovladala su njihova čula. Njima gospodare njihove strasti i njihove navike tako da o ovim uzvišenim značenjima ne vode računa niti im poklanjaju ikakvu pažnju. Oni zapostavljaju ove vrijednosti i posvećuju se svojim porivima. Ostavljaju ibadet i robovanje Allahu slijepo hitajući za svojim željama i ciljevima. Ne posvećuju se nadoknadi onoga što im je beskorisno promaklo od njihovih života nego nastavljaju lutati u neznanju i nepravdi. Zauzeti svojim interesima koji ih udaljavaju od Allaha, u velikom gafletu, ne sjećaju se svoga Gospodara.

 

Zapostavljaju vitalne interese svoje vjere i opijeni ljubavlju prema strastima, koje su im zabranjene, oni lutaju ne mogavši naći Pravi put. 

 

" Oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave, to su pravi griješnici. " 

 

(Al-Hašr, 19) 

 

Iz ovoga dubokog sna i velike nevolje ne budi se većina sem malog broja onih kojima je Allah podario razum. To su oni koji su uvidjeli da je najveća propast baviti se onim što čovjeku ne donosi ništa sem kajanja i gubitka. Stoga su dali prednost onome što je savršeno nad onim što je manjkavo, mijenjajući prolazno za vječno. Oni su podnosili teškoće u izvršavanju Allahovih naredbi i ustrajavali su u ibadetima u toj mjeri da su im oni postali navika i najveća slast. 

 

Klonivši se puteva propasti krenuli su stazama Allahova zadovoljstva.

 

Klonivši se puteva vatre, oni teže putevima vječnog zadovoljstva. 

 

Ostavljali su grijehe, a radili su dobro. Čistili su svoja srca, jezike i ruke od zabranjenih i pokuđenih postupaka. Izvršavali su naredbe njihova Gospodara i radili pohvalna djela…

_________________________________