petak, 11. siječnja 2013.

Pismo šejha Usejmina

Od Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina sinu/kćerci... 


Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

 

Tražio si od mene da ti ukažem na put kojim ćeš se kretati u svome životu; ja molim Uzvišenog Allaha da nas sve uputi onome u čemu je Njegova Uputa, Pravi put i Istina, i da nas učini od onih koji su upućeni, koji čine dobro i dobru upućuju druge ljude. 

 

Prvo: Sa Allahom 

 

Vodi računa da uvijek budeš sa Allahom, imajući na umu Njegovu veličinu i da razmišljaš o stvaranju nebesa i Zemlje i onoga što je On stvorio na njima, a iz čega se vidi kolika je Njegova mudrost, moć i kolika je veličina Njegove milosti i blagodati, kao i koliko su uzvišeni Njegovi šerijatski ajeti sa kojima je poslao svoga posljednjeg Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem.

 

Neka tvoje srce bude ispunjeno ljubavlju prema Allahu, stoga jer te On neprestano obasipa Svojim blagodatima i od tebe otklanja raznorazne nevolje; a pogotovu blagodati Islama i ustrajavanja u Allahovoj vjeri…

 

Neka tvoje srce bude ispunjeno uzvisivanjem Allaha u toj mjeri da to bude najuzvišenija stvar u tvojoj duši; ako se u tvome srcu spoje ljubav ka Allahu i Njegovo veličanje onda ćeš ustrajati u pokoravanju Njemu, izvršavaćeš ono što je On naredio iz ljubavi prema Njemu, a ostavljaćeš sve ono što je zabranio zbog tvoga uzvisivanja Allaha.

 

Budi iskren u svojim ibadetima Allahu. Oslanjaj se na Njega u svim situacijama kako bi ostvario stepen (( Tebe obožavamo i od Tebe pomoći tražimo )). Neka u tvome srcu bude prisutna svijest da činis sve ono što je propisao, pokoravajući se Njegovoj naredbi, i da se kloniš svega što je zabranio, pokoravajući se Njegovoj zabrani. Tako ćeš u svojim ibadetima osjetiti slast, koju inače ne možeš okusiti ako si u gafletu (nemaru). Takođe ćeš osjetiti, u stvarima koje obavljaš, Njegovu pomoć, a nju nikada ne bi osjetio da oslonac nalaziš u samom sebi.

 

Drugo: Sa Allahovim Poslanikom, sallAllahu alejhi ve sellem: 

 

Da njega voliš više nego bilo koje drugo stvorenje, i da njegovu uputu i njegov sunnet voliš više od bilo koje upute i bilo čijeg puta.

 

Da ti on bude imam (vođa) u tvojim ibadetima i moralu, tako da prilikom obavaljanja svakog ibadeta osjećaš da njega slijediš, kao da je on ispred tebe i da pratiš njegove tragove i da se krećeš njegovim putem. Takođe u tvome odnosu prema drugim ljudima, tvoj ahlak da bude poput njegova ahlaka, za kojeg je Allah rekao (( Odista ti imaš uzvišenu ćud )). A ako se budeš pridržavao ovoga, onda ćeš itekako voditi računa da stekneš znanje o njegovom šerijatu i o njegovom ahlaku.

 

Da pozivaš njegovu sunnetu i da se boriš za njega, jer Allah će tebe pomoći u onolikoj mjeri u kojoj ti pomogneš Njegov šerijat. 

 

Treće: Tvoja svakodnevna djela pored uobičajenih dnevnih farzova: 

 

Prilikom tvoga ustajanja noću radi obavljanja ibadeta, spominji Allaha i upućuj mu dove koje želiš, jer dova po noći biva primljena. Uči Allahove riječi (( Inne fi halkis-semavati vel erdi… )) sve dok ne upotpuniš suru Alu Imran, a to je deset ajeta.

 

Klanjaj ono što ti je propisano u posljednjoj trećini noći i završi svoj noćni ibadet klanjanjem vitr namaza.

 

Vodi računa da uvijek učis jutarnji zikr. Reci stotinu puta (( La ilahe illallahu vahdehu la šerike leh lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kulli šej’in kadir )) 

 

Klanjaj dva rekata Duha namaza (namaz koji se klanja nakon izlaska sunca pa do pred podne)

 

Uči večernji zikr. 

 

Četvrto: Tvoj put u traženju znanja: 

 

Trudi se da naučiš napamet Allahovu Knjigu. Napravi sebi raspored tako da svakoga dana učiš nešto iz Kur’ana i neka tvoje učenje bude sa razumijevanjem i promišljanjem, ako ti se prilikom učenja ukaže neka fajda zapiši je.

 

Nastoj naučiti napamet koliko možeš vjerodostojnih hadisa Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem; u to spada i učenje Umdetul- ahkam (zbirka vjerodostojnih hadisa).

 

Vodi računa da stičeš znanje, koncentrišući se na to i ustrajavaj u tome, i nemoj tražiti znanje neplanski. Učeći sad ovo sad ono, jer ćeš tako izgubiti vrijeme i tvoje misli će biti rasute.

 

Počni sa manjim knjigama razmišljajući o njima, zatim se okreni onome što je iznad toga, tako da tvoje sticanje znanja bude postepeno, na način kojim će se to znanje urezati u tvome srcu, a tvoja duša će njime biti smirena.

 

Nastoj da spoznaš temelje šerijatskih pitanja i njegove osnove. Zapiši sve ono sa čime se susretneš, a ima veze sa temeljima znanja, jer je rečeno: “Onaj ko bude uskraćen temelja znanja biće mu i znanje uskraćeno”.

 

Raspravljaj o naučnim pitanjima sa svojim šejhom ili sa svojim vršnjacima u koje imaš povjerenje, kako sa naučne tako i sa vjerske strane; a ako nisi u stanju onda nastoj da sam u svojoj glavi zamišljas odgovore na pojedina pitanja. 

 

Toliko i molim Allaha da ti podari znanje, i da ti da da se okoristiš znanjem kojem te je podučio, i da poveća tvoje znanje i da te učini od Njegovih dobrih robova i od pripadnika stranke koja će uspijeti… 

 

Vesselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu ! 

 

__________________ 

 

* Šejh Muhamed ibn Salih el-Usejmin bio je jedan od najvecih učenjaka današnjice. Na Ahiret je preselio 2001 nakon ramazanskog bajrama, a ukopan je u Mekki. Za vrijeme agresije na našu zemlju šejh je učestvovao u kampanjama za pomoć Bošnjacima, a ostaće zapamćena njegova hutba, koju je održao nakon pada Srebrenice, u kojoj nije mogao suzdržati svoj plač dok je govorio o sudbini muslimana toga grada. U ovome pismu dolazi do izražaja šejhova briga za mladima ovoga ummeta koja se tako kristalno jasno oslikava kroz ove očinske savjete. Molimo Allaha da se smiluje šejhu i podari mu Svoje zadovoljstvo, a nama da podari da se okoristimo ovim savjetima.