nedjelja, 6. siječnja 2013.

Muslimani su otkrili Ameriku 300 godina prije Columba

Prvi muslimani, istražujući Novi svijet, našli su se na američkom kontinentu nekih 300 godina prije Columba, koji je, 21. oktobra  1492. godine, zapisao da je, ploveći pored Gibara na sjeveroistočnoj obali Kube, vidio džamiju!Posljednjih godina se broj prelazaka na islam stalno povećava. Otvaraju se islamski kulturni centri i džamije. Najtraženiji su sada daije, oni koji bi utolili žeđ za islamskim znanjem

 

Piše: Jasin Jež


Latinska Amerika je poznata po kolonizaciji, izraženom temperamentu ljudi, strogom katoličanstvu i prelijepim krajolicima netaknute prirode. Ali, nama je posebno zanimljivo to što islam ovdje pušta sve dublje korijene. Naime, ljudi u ovom dijelu svijeta u islamu sve češće nalaze odgovore na svoja životna pitanja.

 

Broj muslimana koji žive u latinskoj Americi nije mnogo manji od broja onih koji živi u SAD-u. Katoličanstvo polahko gubi i svoj posljednji bastion, latinsku Ameriku. 

 

Muslimani u Americi prije Columba 

 

Snažan porast prelazaka na islam domicilnog stanovništva posljednjih godina zanimljiv je za mnoge analitičare, ali muslimani nisu ovdje odskora. Prvi muslimani koji su istraživali Novi svijet našli su se na američkom kontinentu nekih 300 godina prije Columba. Poput mnogih drugih, historičar P. V. Ramos citira Christophera Columba. Opisujući stanovnike Karibika, naveo je da su «muhamedanci». On, 21. oktobra  1492. godine, zapisuje da je, ploveći pored Gibara, na sjeveroistočnoj obali Kube vidio džamiju! Ostatke džamija i minareta s ispisanih kuranskim ajetima arheolozi su našli na Kubi, u Meksiku, Texasu, Nevadi.

 

Dr. Barry Fell sa univerziteta Harvard, u knjizi «Saga America», navodi naučne dokaze za postojanje muslimanskih naseobina u Americi prije dolaska Columba. On je pronašao ruševine muslimanskih škola širom kontinenta, i to u Novom Meksiku, Indijani, Coloradu... Natpisi koji se još mogu vidjeti su ispisani su arapskim pismom iz Kufe.

 

Kad je došao na Trinidad, Columbo je bio začuđen vidjevši da tamošnji domoroci nose odjeću sličnu muslimanskoj, kakvu je vidio kod muslimana u Španiji i nazvao je almajzar.

 

Hidžab, koji danas ponosno nose Meksikanke, Brazilijanke i muslimanke iz drugih latinoameričkih zemalja, ima ovdje svoj legitimitet i iz historijskih razloga. Naime, Hernando Hortez, španski osvajač, kaže da su Indijanke nosile duge pokrivače na sebi (hidžab ili himar), a muškarci su nosili marokanske pantalone (šalvare). Mnoga prezimena domorodaca ukazuju na to da su prije dolaska evropskih ekspedicija tu živjeli muslimani, kao što su Marabitin (Murabit) ili Dubeida. 

 

«Za razliku od Afroamerikanaca u SAD-u, mi pri prihvatanju islama ne trebamo mijenjati svoja prezimena, jer mnoga španska imena, kao što je, naprimjer, Medina, zapravo su muslimanska», kaže Ramon Omar Abdurrahim Ocasio, inače imam.

 

Slijedeći val muslimanskih imigranata stigao je sa kolonizacijom. Među narodima koje su španski i portugalski kolonizatori porobili i doveli u Latinsku Ameriku bili su Mandig, Fula, Volof, Berberi i Mauri.

 

Afrički muslimani iz ranih dana Latinske Amerike bili su veoma uspješni u davi i konvertiranju američkih Indijanaca na islam. Dok su na početku tolerirali javno prkticiranje islama (vidjevši uspjehe u davi),  1543. španski kolonizatori protjerali su muslimane sa svojih teritorija.