subota, 5. siječnja 2013.

DRUŠTVENA ULOGA OMLADINE

Odgoj omladine

 

NEUPITNA DRUŠTVENA ULOGA OMLADINE

 

Čovjek će na Sudnjem danu biti prvo pitan o svojim godinama, a onda, kao jedno posebno potpitanje, o svojoj mladosti. To što će čovjek biti i pored prvog pitanja pitan o svojoj mladosti nam ukazuje na njenu važnost u čovjekovom životu.

 

Govor o problemima omladine u današnjem vremenu je potreban i važan iz više razloga.

 

Prvi od njih je to što omladina u ovoj etapi života doživljava tjelesne i duševne promjene, zatim promjene u načinu života i slično. Ove fiziološke promjene, najčešće bivaju uzrokom da se kod omladine javljaju različite vrste problema usljed kojih omladina osjeća potrebu za nužnim rješenjem tih problema.

 

Drugi razlog jeste to što je u tom dobu čovjek na najvećem stepenu svoje snage. Ova snaga se sastoji od: fizičke snage, moći zapažanja, zatim spremnosti da se žrtvuje za svoje ciljeve itd. Ova snaga može u mnogo čemu uticati na zajednicu, i dati velike rezultate. Isto tako, ova snaga može biti štetna i pogubna za cijelu zajednicu ako bi bila ostavljena da luta mračnim ulicama zablude.

 

Treći razlog je to što omladina, za razliku od ostalih ima najviše slobodnog vremena, pa ako se u tom vremenu ne oslobodi nemara i lijenosti, te neiskoristi to slobodno vrijeme u hajr stvarima, onda je mnogo izgubila.

 

Zbog unaprijed rečenog, govor o problemima omladine postaje važan i neophodan. Kaže Allahov Poslanik (s.a.v.s.) u hadisu od Abdullaha ibn Mes'uda: "Neće se pomjeriti stopala sina Ademovog na Sudnjem danu dok ne bude pitan o četiri stvari - o svojim godinama u čemu ih je proveo, o svojoj mladosti kako ju je iskoristio, o svome imetku kako ga je zaradio i u šta ga je trošio, te da li je radio po onome što je naučio." (Tirmizi)

 

Kada razmislimo o ovome hadisu primjećujemo više stvari; Jedna od njih je to da čovjek neće biti prvo pitan na Sudnjem danu za svoje znanje, niti za svoj imetak, nego prvo za što će biti pitan jesu godine. Mudrost toga je što čovjek u toku svoga života stiče znanje, imetak, zatim radi i muči se u svome poslu, stičući dobro ili zlo. Kao što kaže Poslanik (s.a.v.s.) u hadisu, koji bilježi Ebu Malik el-Ešarij: "Svi ljudi, kada osvanu, prodaju svoje duše, pa ili ih spase ili unište." Ove godine koje su nam date, dragi brate i sestro, su ustvari ispit. Ako ga položiš uspio si na obadva svijeta. A ako propadneš, pa propao si i na dunjaluku i na ahiretu. Uspio je onaj koji popuni svoje vrijeme sa onim što voli Allah, dž.š., a propao je onaj koji potroši svoje vrijeme u onome što ne voli Allah, dž.š.

 

Zatim zapažamo, u hadisu kojeg smo ranije spomenuli, da nas je Poslanik (s.a.v.s.) obavijestio da će čovjek na Sudnjem danu biti prvo pitan o svojim godinama, a onda, kao jedno posebno potpitanje, o svojoj mladosti. To što će čovjek biti i pored prvog pitanja pitan o svojoj mladosti nam ukazuje na njenu važnost u čovjekovom životu. Također, primjećujemo da su nosioci da've i vječne istine, pomagači svih poslanika, uvijek bili mladi. Allah, dž.š., spominje da je najveći broj onih koji su povjerovali Musa, a.s., bili sinovi onih kojima je poslan ovaj plemeniti poslanik. Proučavajući život posljednjeg Poslanika vidjećemo da i u njegovoj da'vi značajno mjesto zauzima omladina. Ako bi samo pokušali sebi predstaviti imena onih koji su maltretirani u Mekki, ili imena onih koji su učinili hidžru u Habeš (Etiopiju) ili u Medinu, ili onih koji su učestvovali u bitkama, ili imena šehida koji su ubijeni na Allahovom putu, vidjeli bi da većina njih spada u omladinu. Zatim, ako pogledamo u pokrete našeg vremena koji rade na oživljavanju Sunneta i vraćanju pravoj i istinskoj vjeri, zapazit ćemo da su i njihovi pomagači i propagatori, te oni koji su uzvisili zastavu Islama nad zastavom kufra, najčešće omladinci.

 

Kroz sve ove primjere i hadise uviđamo da omladina zauzima značajno mjesto u Islamu i da prosperitet Ummeta može biti samo plod rada te omladine. Zbog toga smo dužni prema omladini, a to je od njihovog prava, da govorimo o problemima i preprekama sa kojima se susreću u svome životu.

 

 

Adnan Maglić