srijeda, 16. siječnja 2013.

DA LI ŽELIŠ PRAVU SREĆU ?


Hvala Allahu dželle šanuhu, Gospodaru svih svjetova; neka je salavat i selam na posljednjeg Allahova Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, njegovu časnu porodicu, njegove drugove, i na sve one koji slijede njegov put do Sudnjega dana. Dragi brate, sjeti se toga da ti živiš u kući, koja nije vječna, već u kući koja je puna neugodnosti, straha i nesreća, i znaj da je ovaj svijet zatvor za vjernika, a džennet za nevjernika.

Brate, pitaj sam sebe o tome – koliko ti je preostalo od života, i koliko misliš da ćeš još živjeti? Još dvadeset godina, ili još četrdeset... Kako se možeš nadati tome, a i sam si svjestan svega što se dešava u tvojoj okolini, od raznoraznih nesreća, smrti, umorstava ... koji se dešavaju ljudima danonoćno!!! Brate, razmisli o ovoj poučnoj izreci, koja kao da govori o tebi: Živi koliko hoćeš, ti si smrtnik; voli koga hoćeš, od njega ćeš se rastaviti; radi što hoćeš, s time ćeš se samo i susresti!!!

Brate, zamisli kada bi ti u ovome trenutku došao - Melek smrti – kako bi ti izvadio dušu; da li bi te veselilo tvoje trenutno stanje, i tvoj konto ''dobrih'' djela??? Brate, pomisli samo na tvoju prvu mračnu noć u kaburu, gdje ćeš biti sam, usamljen, već potrpan zemljom odozgo, a crvi, i ostala njihova bratija, se već počela zanimat tobom!? Kada će ti prašina posteljom biti; onda kada tvoje ljepote nestane ... Kada nestane slasti i uživanja; kada na scenu stupi tuga i žalost.

Brate, da li misliš postići Džennet, i ono što je u njemu od blagodati, sa tim tvojim ružnim i ogavnim dijelima??? Odnosno, da li želiš biti srećan na ovome, i budućem svijetu, a jedan si od šejtanovih sljedbenika, i njegovih pristalica???

Brate, neke je obmanulo to što je Allah dželle še'nuhu, Blag i Milostiv, ali su smetnuli sa uma da je Allah dželle še'nuhu, Taj koji žestoko kažnjava, i da je On Taj koji se najbrže sveti, a takvi nisu ni svjesni koliko su se svojim postupcima udaljili od Allahove dželle še'nuhu, milosti, već nasuprot, rade djela koja izazivaju Allahovu dželle še'nuhu, srdžbu, i Njegovu bolnu kaznu...

Brate, zamisli da si ostvario sve svoje dunjalučke ciljeve; da si okusio sve njegove slasti, i pronašao sve ono što te na prvi pogled zadovoljava poput dobrih žena, skupih auta, lijepih kuća, silna novca, sinova, droge, alkohola, kocke, ljetovanja i zimovanja, skupih jela ... – pa rezultat svega toga bude DZEHENNEMSKA VATRA – da li će ti na pamet pasti sva ta uživanja, u kojima si proveo sav svoj život i vrijeme; onoga trenutka kada se budeš preturao i valjao u žaru, vatri, paljevinama, katranu, vrelim kamenjima, ključalim vodama ... kako nam sve to Kur'an slikovito opisuje!!!

Brate, prisjeti se dana, kada će protiv tebe ustati svjedoci, i kada će te obrukati tvoja koža, tvoje ruke i noge ..., nad kojima si inače trošio mnogo svoga novca i vremena, da li ćeš imati tada gdje umaći??? Svjedoci od tebe sama (tvoje ruke, noge...), i svjedočanstvo o tebi!!! Razmisli samo jadan ne bio, griješiš se prema Allahu dželle še'nuhu, i to samo zbog tvoga stomaka, ruku, nogu, polnog organa, jezika ..., a potom će sve to na Sudnjeme danu biti, i svjedočiti, protivu tebe!? Brate, zahvali Allahu dželle še'nuhu, na tome što ti je produžio život, i na tome što ti, još tako nemarnom, i zalutalom, nije uzeo dušu!

Dragi brate, požuri sa tewbom – pokajanjem, i skini sa sebe prašinu nemara i gafleta, i znaj da su vrata pokajanja uvjek širom otvorena, i da su davanja, Gospodara tvoga, svakom dostupna, i da su njegove blagodati neprestane. Znaj da je pokajnik od grijeha, poput onoga koji nema grijeha, i da Allah dželle še'nuhu, mijenja loša dijela dobrim. Allah dželle še'nuhu, se veseli pokajanju pokajnika (tewbi).

Na kraju želim samo čestitati onima koji su zakucali na vrata tewbe -pokajanja, onima koji su stekli naklonost Allaha dželle še'nuhu, i Njegovo zadovoljstvo. Allah dželle še'nuhu, kaže: ... Allah voli one koji se kaju, a i one koji se čiste.

Priredio: SEAD ef. JASAVIĆ

Islamski Univerzitet, Medina