srijeda, 9. siječnja 2013.

CILJEVI ISLAMSKOG VJEROVANJA

šejh Muhamed ibn Salih El-Usejmin 

 

Iskren nijet i iskreno ispovijedanje ibadeta samo Allahu Jedinom, jer je On Stvoritelj, koji nema sudruga i stoga je nužno da naši nijeti i ibadeti budu usmjereni samo Allahu.

 

Oslobađanje razuma i misli od besciljnog lutanja, koje je produkt nepostojanja pravog vjerovanja u srcu. Srce u kojem se ne bude nalazilo ovo ispravno vjerovanje, ili je prazno od svakog vida vjerovanja, ili robuje materijalnom. Takvo srce luta u zabludama i praznovjerjima.

 

Duševni i idejni mir, bez prisustva straha u duši i bez devijacija u razmišljanju; jer ovo vjerovanje vezuje vjernika sa Stvoriteljem. Vjernik je zadovoljan time da je Allah njegov Gospodar, Vladar i Zakonodavac. Srce vjernika je smireno Božijom odredbom, a njegova prsa su otvorena ka Islamu, tako da ne želi drugu vjeru mimo Islama.

 

Ispravnost namjera i djela i čistoća od bilo kojeg vida devijacija u obožavanju Gospodara i u odnosu sa stvorenjima, jer u temelje islamskog vjerovanja spada vjerovanje u poslanike, koje u sebi sadržava slijeđenje njihovog puta, koji podrazumijeva čiste nijete i ispravne postupke.

 

Odlučnost i ozbiljnost u pristupu svim stvarima, tako da nijedna prilika za činjenje dobrih dijela ne bude propuštena, a sve to nadajući se nagradi. Vjerniku se ne ukaže ni jedan grijeh, a da se ne udalji od njega bojeći se kazne, jer u temelje vjerovanja spada čvrsto ubjeđenje u proživljenje i nagradu za učinjena djela.

 

“ Svima će pripasti nagrada ili kazna, već prema tome kako su postupali, jer je Gospodar tvoj bdio nad onim što su radili. ” 

 

(Prijevod značenja Kur' ana Al-An’am, 132) 

 

Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, nas podstiče da težimo ovome cilju riječima: 

 

" Jak vjernik je bolji i draži Allahu od slaboga vjernika, a svaki u sebi ima dobra. Vodi računa o onome što će ti koristiti i traži pomoć od Allaha, a ako te šta zadesi ne reci: 'Da sam drugačije postupio...', nego reci: 'Allah je odredio i šta je htio učinio', jer riječi 'da sam' vode djelu šejtana." 

 

(Hadis prenosi Muslim)

 

Formiranje jakog ummeta koji će davati sve od sebe da učvrsti svoju vjeru i da ojača njene temelje, ne vodeći računa sta će ga zadesiti na tome putu. 

 

“ Pravi vjernici su samo oni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije više ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. Oni su iskreni.” 

 

( Al-Hudžurat, 15) 

 

Postizanje dunjalučke i ahiretske sreće popravljanjem stanja, kako pojedinaca, tako i društava, i sticanje velike nagrade i blagodati. 

 

“Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da poživi lijep život i, doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili. 

 

( An-Nahl, 97) 

 

Ovo su neki od ciljeva i stremljenja islamskog vjerovanja. Molimo Allaha da nama i svim muslimanima pomogne da ih ostvarimo. Amin!