ponedjeljak, 21. siječnja 2013.

Značenje - Muhammedun Resulullah -

Autor: Muhammed ibn Džemil Zejno
Preveo: Ramić Šukrija


Vjerujemo da je on poslat od Allaha dž.š., vjerujemo da je istina ono čime nas je obavijestio, pokoravamo mu se u onome što nam je naredio, ostavljamo ono što nam je zabranio, i obožavamo i slavimo Allaha dž.š. onako kako je propisao.


1. Šejh Ebu El-Hasan En-Nedevi u "Knjizi o vjerovjesništvu" kaže slijedeće: "Vjerovjesnici, sallallahu `alejhim we sellem, prvo čemu su pozivali i što im je bio glavni cilj, u svakom vremenu i u svim sredinama, jeste ispravljanje vjerovanja (`akideta) u Uzvišenog Allaha, i ispravljanje veze izmedju roba i njegovog Gospodara. Pozivali su da se iskreno vjeruje u Allaha, da se samo On obožava, da je On jedini koji daje dobro i zlo, da je On jedini koji zaslužuje da bude obožavan, da Mu se dova čini, da se kod Njega traži utočište, i da se samo Njemu prinose žrtve. Njihova aktivnost je bila usmjerena i upućena na idolopoklonstvo koje je bilo rašireno u njihovo vrijeme, a koje se jasno ogledalo u obožavanju kipova i kumira, te svetaca, živih i mrtvih."

2. Allahovom poslaniku njegov Gospodar kaže: " Reci: 'Ja ne mogi ni samom sebi neku korist pribaviti, ni od sebe kakvu štetu otkloniti; biva onako kako Allah hoće. A da znam pronicati u tajne, stekao bih mnoga dobra, a zlo bi bilo daleko od mene; ja samo donosim opomene i radosne vijesti ljudima koji vjeruju." (El-A`raf, 188) Poslanik je rekao: "Nemojte me veličati kao što su kršćani veličali sina Merjeminog. Ja sam samo rob, pa recite: Allahov rob (`Abdullah) i Njegov poslanik." (Buhari) "Veličanje" je prekomjernost i pretjeranost u hvaljenju, i mi ne molimo Muhammeda mimo Allaha kao što su kršćani učinili sa Isaom sinom Merjeme, te s otišli u mnogoboštvo (širk). Zbog toga nas je on podučio da kažemo "Allahov rob i poslanik."

3. Ljubav prema Poslaniku se očituje u njegovoj pokornosti, da samo Allahu Jedinom dovu činimo i Njega Jedinog molimo, i da ne molimo nikoga drugog pa makar on bio poslanik, ili (Allahu) bliski evlija [evlija nisu "sveci", već to su ljudi koji vjeruju i imaju taqwu - vidi 10:62-63 i 8:34 u Kur'anu. Dakle svi vjernici su evlije u manjoj ili većoj mjeri.] Allahov poslanik je rekao: "Kada nešto tražiš, traži od Allaha, i kada trebaš pomoć, traži je od Allaha. (Et-Tirmizi, hasen sahih) Poslanik je, kada ga zadesi nevolja i neraspoloženje, govorio: "O Ti koji si živ, koji sve izdržavaš, s Tvojom milošću spas tražim" (Et-Tirmizi, hasan) Neka se Allah smiluje pjesniku koji je o iskrenoj ljubavi rekao: Da je tvoja ljubav iskrena pokorio bi Mu se. Zaista je zaljubljeni pokoran onome koga voli.

Jedan od znakova iskrene ljubavi je da voliš poziv u vjerovanje u Jednog Boga (tewhid), čime je Poslanik započeo svoj poziv (da`wu), da voliš one koji pozivaju na "tewhid", i da ne podnosiš i ne voliš mnogoboštvo (širk) i one koji njemu pozivaju.
________________________________________________