petak, 25. siječnja 2013.

VRIJEME HVALISANJA

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحيِمِ

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je "Vrijeme hvalisanja". Molim Milostivog Gospodara da nas učvrsti na putu islama i da nas ne učini poniženim od strane onih koji se Njega ne boje i Njemu ne robuju !

Allah dž.š. nas podsjeća da ne mislimo da će oni koji se raduju svojim ružni postupcima i koji se hvale tuđim djelima biti spašeni od kazne, pa u 188. i 189. ajetu Sure Ali Imran kaže:

"لَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ يَفْرَحُونَ بِمَا أَتَوا وَيُحِبُّونَ أَنْ يُحْمَدُوا بِمَا لَمْ يَفْعَلُوا فَلَا تَحْسَبَنَّهُمْ بِمَفَازَةٍ مِنْ الْعَذَابِ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ"(188) "وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ"(189) (سورة آل عمران: 188 – 189)

"Ne misli nikako da će oni koje veseli ono što rade i kojima je drago da budu pohvaljeni i za ono što nisu učinili, kazne biti spašeni; njih čeka teška patnja." (188) "Samo Allahu pripada vlast na nebesima i na Zemlji i jedino je Allah kadar sve!" (189) (Suretu Ali Imran: 188-189)

Upravo živimo u vremenu u kojem su mnogi pojedinci i grupe opčarani svojim postupcima i koji misle da toj njihovoj radosti nikada neće doći kraj.

Vrijeme našeg življenja je vrijeme oholosti u kojem se istina želi prikazati kao laž, a laž predstaviti kao nepobitna istina. Vrijeme našeg življenja je i vrijeme poltrona i beskičmenjaka, koji radi niskih poriva izdaju sebe. Na pretek je onih koji se hvale sa onim što oni nisu učinili, već se kite tuđim perjem i obilježavaju tuđe pobjede kao svoje. Koliko je u našem okruženju samo hvalisavaca koji u vrijeme teške agresije na BiH ni nosa iz zemlje nisu smjeli promoliti, a oni danas kroje kape Bošnjacima? Zar to nije vrijeme apsurda i vrijeme u kojem pojedinci počinju zazirati sami od sebe?

Gdje smo mi i gdje je naša odgovornost i ozbiljnost danas u BiH, kada se na više frontova vodi odsudna borba za BiH i Bošnjake? Doduše, u vrijeme agresije na BiH su se jasno znale linije fronta. Tada se dijelila odgovornost po korpusima, divizijama, brigadama i nižim jedinicama. Tada se znalo ko je hrabar, a ko kukavica, ko smije a ko ne smije. Znalo se da su preko nišana neprijatelji BiH i nije bilo dileme da su oni spremni na svaku vrstu zločina. Danas se u BiH Bošnjaci i braća iz islamskog svijeta, u svako doba dana i noći privode pod sumnjom da imaju veze sa terorističkim organizacijama širom svijeta. Pretresaju im se stanovi, plijeni sva dokumentacija i elektronska pomagala, prisluškuju telefonski razgovori, prate se koliko se zadržavaju u džamijama poslije namaza i zašto, ko im dolazi u kućnu posjetu itd.. I malo je advokata koji bi željeli da pruže pravnu zaštitu tim licima. Ali i nemaju potrebe za tim jer bošnjački advokati zastupaju nebošnjake u ostvarenju njihovih "prava", od istjerivanja Bošnjaka na ulicu, prodaje za certifikate kupljenih stanova, naknade za korištenje istih itd. Naši se advokati natječu u tome, dok niti jednog advokata Srbina, u krnjoj Jugoslaviji ne možete naći da vas npr. zastupa u postupku za naknadu štete za vrijeme provedeno u nekom od srbijanskih logora u vrijeme agresije na BiH.

Među ljudima ima onih koji su dvolični i koji nakon slatkog i privlačnog govora, kada dođu na položaj, požuruju u činjenju nasilja, o čemu govore slijedeći ajeti Sure Bekare:

"وَمِنْ النَّاسِ مَنْ يُعْجِبُكَ قَوْلُهُ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيُشْهِدُ اللَّهَ عَلَى مَا فِي قَلْبِهِ وَهُوَ أَلَدُّ الْخِصَامِ" (204) "وَإِذَا تَوَلَّى سَعَى فِي الْأَرْضِ لِيُفْسِدَ فِيهَا وَيُهْلِكَ الْحَرْثَ وَالنَّسْلَ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الْفَسَادَ"(205) "وَإِذَا قِيلَ لَهُ اتَّقِ اللَّهَ أَخَذَتْهُ الْعِزَّةُ بِالْإِثْمِ فَحَسْبُهُ جَهَنَّمُ وَلَبِئْسَ الْمِهَادُ" (سورة البقرة:204-206)

"Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim, a najljući su protivnici."(204) "Čim se neki od njih dočepa položaja, nastoji napraviti na Zemlji nered, ništeći usjeve i stoku. - A Allah ne voli nered!"(205) "A kada mu se kaže: "Boj se Allaha!" - on onda iz inada griješi. Njemu je dosta džehennem, a on je, doista, ružno boravište."(206) (Suretu-l-Bekare: 204-206)

Braćo i sestre, dobro prostudirajmo ova tri ajeta Sure Bekare, pa ćemo vidjeti da i u našem vremenu ima puno onih koji lijepo govore i koji se pozivaju na Allaha, kao svjedoka. Ali, kada dođu do položaja (obično sjedećih koje obavljaju ležeći ili putujući), onda čine nasilje na Zemlji, ne samo prema ljudima nego i prema usjevima i životinjama. Takvi, kada im se kaže da ne griješe, oni iz inada griješe i govore kako oni na Zemlji red uspostavljaju i kako su za sve krivi njihovi predhodnici. Koliko je onih koji iz inada danas ovdje u krvavoj i opustošenoj Bosni i Hercegovini griješe i izazivaju Allahovu srdžbu?

U BiH ima pojedinaca koji su najkorisniji za državu i narod onda kada su u dubokom snu, jer jedino tada joj ne čine zlo, osim što i to naplaćuju, kao prekovremeni rad. To šta je BiH izdržala ne bi lahko podnijela bilo koja druga zemlja, a ona se pljačka i napada punih dvanaest i po decenija i opet se ima još nešto opljačkati.

Kroz historiju je bio vrlo mali broj čestitih naroda i pojedinaca u tim narodima, koji su se suprostavljali nasilju i koji su spriječavali nered na Zemlji. Takvi narodi i pojedinci su bili spašeni i imaće nagradu kod Onoga koji ispunjava Svoje obećanje, na Danu kada će se gledati samo dobra djela. Za razliku od njih, griješnici su kažnjeni bolnom kaznom, još na dunjaluku, a ahiretska kazna je vječna. O tome, kako su se ponašali narodi prije nas, govori i 116. ajet Sure Hud, gdje Allah dž.š. kaže:

"فَلَوْلَا كَانَ مِنْ الْقُرُونِ مِنْ قَبْلِكُمْ أُوْلُوا بَقِيَّةٍ يَنْهَوْنَ عَنْ الْفَسَادِ فِي الْأَرْضِ إِلَّا قَلِيلًا مِمَّنْ أَنْجَيْنَا مِنْهُمْ وَاتَّبَعَ الَّذِينَ ظَلَمُوا مَا أُتْرِفُوا فِيهِ وَكَانُوا مُجْرِمِينَ" (سورة هود:116)

"A zašto je među narodima prije vas bilo samo malo čestitih, koji su branili da se na Zemlji nered čini, koje smo Mi spasili! A oni koji su zlo radili odavali su se onome u čemu su uživali, i grješnici su postali."
(Suretu Hud:116)

Nevjernici su uvijek kroz historiju imali potpuno prepuštanje grijehu i činili su nasilje. Griješenje i nered koji su svojstveni njima, su činjeni javno i uz puno ironije. Nasilnici su uvijek kroz historiju uživali u svome nasilju, tlačeći druge i živeći na njihov račun. Tako su sebe smatrali gospodarima, isto kao što danas jedan dio onih koji su na vlasti, misli kako su bez obzira na varljivu funkciju koju obnašaju, oni ključna lica za očuvanje "pravnog poretka" u BiH i kako od njih sve počinje. Oni ne vole da ih oslovljavaju sa: ministre, načelniče ili direktore, nego sa "šefe". Kada bi ne daj Bože njihov mandat bio duži od dvije ili četiri godine, vjerovatno bi pojedini počeli da govore kao što je govorio Faraon Musaova a.s. vremena, da je on "gospodar" svega. Teško onima koji izazivaju Allahovu srdžbu na način prkošenja u grijehu i koji svoje strasti uzimaju za vodiča!

Muhammed s.a.v.s. govoreći o želji za vlašću, kaže:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّكُمْ سَتَحْرِصُونَ عَلَى الْإِمَارَةِ وَسَتَكُونُ نَدَامَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَنِعْمَ الْمُرْضِعَةُ وَبِئْسَتِ الْفَاطِمَةُ." (بخاري

Prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Vi ćete se boriti za vlast, a ona je na Sudnjem danu kajanje; u početku je draga, a poslije donosi nesreću. " (Buharija)

A u drugoj predaji stoji:

عَنْ أَبِي أُمَامَةَ أَنَّ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَا مِنْ رَجُلٍ يَلِي أَمْرَ عَشَرَةٍ فَمَا فَوْقَ ذَلِكَ إِلَّا أَتَى اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ مَغْلُولًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَدُهُ إِلَى عُنُقِهِ فَكَّهُ بِرُّهُ أَوْ أَوْبَقَهُ إِثْمُهُ أَوَّلُهَا مَلَامَةٌ وَأَوْسَطُهَا نَدَامَةٌ وَآخِرُهَا خِزْيٌ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ." (أحمد

Prenosi Ebu Umame da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Nema niti jednog čovjeka koji je odgovovoran za deset i više osoba, a da na Sudnjem danu neće biti vezanih ruku za vrat, koje će osloboditi dobročinstvo, a pritegnuti grijeh. Prvi period vlasti je prekoravanje, drugi kajanje, a posljednji poniženje na Sudnjem danu!" (Ahmed)

Gospodaru, oslobodi nas nasilja nasilnih vladara, oprosti nam grijehe i uvedi nas u džennet!

Sarajevo: 03.rebiu-l-ahir 1423.h. / 14. juni 2002.g.

Hutba: Džamija "Kralj Fahd"
Hatib: Nezim Halilović - Muderris

و السلام عليكم و رحمة الله!