ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

Svijet meleka - Vjerovanje u meleke


Vjerovanje u meleke spada u ruknove (sastavne dijelove, temelje) imana (vjerovanja). Iman neće biti ispravan bez toga. Rekao je Allah, dželle šenuhu, : «Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici – svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: 'Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih...» (El-Bekare, 285.).

Kako vjerovati u meleke: Prenosi Sujuti da je Bejheki, u svom poznatom djelu «Šua'bul-iman», spomenuo da se vjerovanje u meleke ogleda u sljedećm:

Prvo: Vjerovanje u njihovo postojanje

Drugo: Potvrđivanje svojstava koja njima dolikuju, vjerovanje da su oni Božiji robovi i Njegova stvorenja, da nisu u stanju ništa više uraditi nego što im je Allah omogućio, da će ih zadesiti smrt nakon dugog perioda života kojeg im je Allah dao. Oni ne posjeduju nijedno svojstvo božanstva kao što to neki vjeruju.

Treće:Vjerovanje da je Allah, dželle šenuhu, slao neke meleke kao poslanike ljudima i da takvo nešto nije nemoguće, da neki od njih drže Allahov Arš, čuvaju Džennet i Džehennem, drže džehennemsku užad i sl. Ku'ran govori o svim pomenutim zaduženjima.

Njihova svojstva i zaduženja: U nastavku ćemo, ako Bog da, objasniti njihova svojstva, odlike kojima ih je Allah počastio, podupirući to jasnim dokazima.

Od čega i kada su stvoreni

Meleki su stvoreni od svjetlosti. U hadisu kojeg prenosi Aiša, radijallahu anha, (od svoga oca Ebu-Bekra), se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao : «Meleki su stvoreni od svjetlosti, džini od usplamtjele vatre, a Adem od onoga sto vam je već opisano.»

U ovom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi vesellem, nam nije precizirao o kakvoj svjetlosti se radi, stoga mi ne možemo ništa više dodati, niti precizirati svojstvo te svjetlosti. Radi se o gajb (nevidljivim) stvarima za koje nam je, inače, potreban jasan dokaz. Mada su neki učenjaci spominjali nešto određenije o kakvoj se svjetlosti radi oslanjajući se, vjerovatno, na israilijate, mi ćemo se ograničiti na onome na čemu se ograničio vjerodostojan dokaz.

Allah dž.š., nas nije obavijestio kada su stvoreni meleki, ali znamo da su stvoreni prije Adema, alejhi selama. U Kur'anu se kaže da je Allah obavijestio meleke da će On, dželle šenuhu, na zemlji postaviti namjesnika, kaže: «A kad Gospodar tvoj reče melekima: «Ja ću na zemlji namjesnika postaviti!» (El-Bakare, 30). U ajetu se pod riječju «namjesnik» misli na Adema, alejhi selama.Također, ono što na jasan način ukazuje da su meleki stvoreni prije Adema jeste činjenica da im je Allah naredio da se poklone Ademu kada ga je stvorio. Kaže Allah, dželle šenuhu, : «I kad mu dam lik i u njega udahnem dušu, vi mu se poklonite !» (El-Bekare)

Da li se mogu vidjeti?

Ako znamo da su meleki stvoreni od posebne svjetlosti čije svojstvo nam nije poznato, znamo i da nije moguće njihovo viđenje. Jedini, iz ovog ummeta, ko ih je vidio u njihovom pravom obliku jeste Muhammed, sallallahu alejhi veselem. Vidio je meleka Džibrila dva puta u njegovom pravom obliku. Neki hadisi upućuju na to da meleke u ljudskom liku mogu vidjeti pojedini ljudi.

Priredio: Emir Ganić
Fakultet Dawe i Usul-Dina
Islamski Univerzitet, Medina