subota, 5. siječnja 2013.

Svakodnevica udate muslimanke

Kako organizirati vrijeme ?

 

Muškarac i žena, zajedno, čine ljudski rod, žensko je jedna, a muško druga polovina ljudskog roda. To znači da oni pripadaju istoj suštini. Pri tome, naravno, ne treba zanemariti izvjesne razlike među njima koje se ustvari ne tiču suštine nego njihove egzistencije. Muškarac je pastir svoje porodice u pogledu njenog materijalnog izdržavanja, dok se uloga žene kao pastira može posmatrati kroz prizmu nekoliko različitih aspekata: kćerke, supruge, majke, snahe

 

Žena nije ni manje ni više čovjek od muškarca, ona je jednostavno drugačija. Različitost i jedinstvenost njihovih uloga je prirodno stanje u kojem čovjek pronalazi smisao i u kojem ispunjava i upotpunjuje svoju ličnost. Međutim, veoma često se dešava da ličnost umjesto afirmiranja doživi degradaciju i zastane pitajući se zašto i kako, tražeći moguća riješenja i puteve kojima je željela poći, ali, jednostavno, smjerovi su joj pobrkani. Istina, izvršavati sve te uloge koje riječ žena u sebi sadrži nije nimalo lahko, i zahtjeva veliki napor, trud i rad uz istovremeno poklanjanje pažnje, ljubavi, poštovanje, toplih osmjeha i zagraljaja, dodamo li tome nesebičnost i velikodušnost, razumijevanje i praštanje, kao osobine koje kroče put uspjeha, zaokružili bismo idealnu sliku žene i njenog odnosa prema svojoj ulozi.

 

Pogledamo li istini u oči vidjet ćemo da je svakodnevica udatih žena daleko od te idealne slike, barem kada je praksa u pitanju. Posljedice takvog stanja su nezadovoljstvo svojom ulogom, njeno omalovažavanje ili bježanje od nje. Naravno, ne treba kriviti samo žene, jer često njena okolina pa čak i oni najbliži nisu plodno tlo na kojem bi mogla posijati kvalitetno zrno a tada je i o rezultatima apsurdno govoriti. Upravo to biva razlog stanja kojim žena nije zadovoljna. Kao i ja sad mnogi će se upitati pa gdje je riješenje, ili hoće li nam neko reći tajnu uspjeha. Jedno je sigurno- svaka udata žena na osnovu islamskog recepta gradit će svoj vlastiti, shodno svojim mogućnostima i okolnostima. Taj islamski recept prvenstveno počiva na poboljšanju odnosa prema Allahu, s.v.t., izvršavanjem djela koje mnogi smatraju malim ili usputnim, zaboravljajući da su i takva djela ukoliko se na njima ustraje visoko vrednovana kod Allaha, s.v.t. Također, kod izvršioca razvijaju snagu i želju za daljim radom i pripremaju za veće i odgovornije zadatke. U tom kontekstu govori i dr. Aisha Hamdan navodeći moguće riješenje organiziranja jednog dana u životu udate žene muslimanke. Riječ je o jednostavnom podsjećanju na stvari koje pomažu u prevazilaženju postojećih ili problema koji dolaze.

 

Rano jutro

 

Ustajanje na noćni namaz

 

Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Poslije propisanih (farz) namaza, najbolji je noćni namaz." (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi)

 

Najbolje vrijeme za njegovo izvršavanje je zadnja trećina noći, kao što Poslanik, s.a.v.s., kaže: "U zadnjoj trećini noći Allah Uzvišeni se spušta na nama najbliže nebo i kaže: "Ima li neko da me moli kako bi mu udovoljio? Ima li neko ko od Mene traži da mu dam? Ima li neko da traži oprosta da Mu oprostim?" (Buhari, Muslim)

 

Najbolje je da muž i žena ovaj namaz obavljaju zajedno shodno hadisu: "Kada muž probudi ženu i klanjaju dva rekata zajedno upisani su među one koji se sjećaju Allaha, s.v.t." (Ebu Davud)

 

Buđenje

 

Ujutro budeći se učimo dovu: "Hvala Allahu koji me oživio nakon što me usmrtio, Njemu ćemo se vratiti." (Buhari)

 

Zatim, treba poselamiti ukućane, jer je to blagoslov za porodicu. Oblačeći odjeću treba proučiti: "Hvala Allahu Koji me je odjenuo ovim i Koji me je opskrbio bez moje pomoći i moći."

 

Uzeti abdest (gusul) upotrebljavajući pri tome četkicu za zube ili misvak. Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Da se ne bojim da ću otežati svojim sljedbenicima naredio bi im da koriste misvak prije svakog namaza." (Buhari, Muslim)

 

Nakon abdesta dova glasi: "Svjedočim da je smo Allah bog i da je Muhammed, s.a.v.s., njegov rob i poslanik. Gospodaru moj učini me od onih koji se mnogo kaju i koji se mnogo čiste." (Tirmizi)

 

Klanjanje sabah namaza

 

Važno je napomenuti da namaz treba obaviti u njegovo vrijeme. Abdullah je upitao Poslanika, s.a.v.s., koje je djelo najdraže Allahu, s.v.t., a on je odgovorio: "Namaz obavljen u njegovo vrijeme."(Buhari)

 

U toku namaza treba biti što više skoncentrisan i skrušen, jer će upravo namaz biti prvo za šta će čovjek biti pitan na Sudnjem danu. Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Kada hoćete da klanjate, klanjajte kao da vam je posljednji namaz, ne govorite ono zbog čega ćete se pokajati i ne polažite nade u ono što je u rukama ljudi." (Ahmed)

 

Učenje Kur'ana

 

Rano jutro je veoma dobro vrijeme za učenje Kur'ana, posebno ako djeca još spavaju i ako je kuća mirna. To omogućava potpunu koncentraciju, razumjevanje proučenog i, naravno, veću nagradu. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Učenju Kur'ana u zoru prisustvuju meleki noći i meleki dana." (Tirmizi)

 

Ovo je idealno vrijeme da se zajedničkim učenjem Kur'ana poveća blagoslov, jača brak i njegove veze. Veoma aktuelna tema je učenje Kur'ana za vrijeme menstrualnog perioda kod žene. Većina učenjaka smatra da žena ne može dodirivati Kur'an u tom periodu, ali da može učiti Kur'an napamet ili slušati kasete, bojeći se da ne zaboravi napamet naučene dijelove.

 

Rad na aktivnostima, koje će doprinijeti poboljšanju muslimanske zajednice u bilo kom pogledu.

 

Vrijeme prije nego se djeca probude, a poslije učenja Kur'ana, pogodno je za realiziranje obaveza koje smo prihvatili. To može uključivati djela poput širenja znanja čitanjem, slušanjem kaseta, pisanjem članaka, pripremanjem halki, formiranjem i razvijanjem različitih tipova programa i aktivnosti, kao npr. dječije halke, program muslimanskih izviđača, komunikacija sa drugim sestrama putem e-maila, i sl. Postoji veliki broj područja u kojima sestre mogu iskazati svoje sposobnosti i tako pomoći sebi i društvu.

 

Središnje i kasno jutro

 

Obično je rezervisano za pripremanje zdravog doručka za porodicu. Važno je prisjetiti se da je Poslanik, s.a.v.s., običavao da jede samo zdravu hranu. Većina nezdrave hrane koju mi danas imamo nije bila dostupna u Poslanikovo, s.a.v.s., vrijeme. Takvu hranu najbolje je izbjegavati i što je više moguće koristiti zdravu i prirodnu hranu. Čistoća je veoma važan element islamske vjere i treba se upotpunjavati koliko god smo u mogućnosti, posebno prilikom spremanja hrane i jela. I za ovu priliku ustanovljene su dove, prije jela: "U ime Allaha",  dova poslije jela: "Hvala Allahu koji me nahrani i opskrbi bez moje pomoći i moći." (Ebu Davud, Tirmizi)

 

Poslanik, s.a.v.s., je, također, rekao: "Sinovi Ademovi ne pune nijednu posudu srdeći tako Allaha do svojih stomaka. Nekoliko zalogaja dovoljno je da bi održali svoju snagu. Ako ga   mora puniti neka trećinu ostavi za hranu, trećinu za piće, a zadnja trećina neka ostane prazna radi lakšeg disanja." (Tirmizi) Prejedanje vodi lijenosti i mrtvilu i sve ove aktivnosti čini teškim za izvršavanje do te mjere da čovjek od njih i odustane.

 

Provedi kvalitetno vrijeme sa svojom djecom

 

Dok starija djeca idu u školu mlađa ostaju kod kuće i nastavljaju zaokupljati pažnju svoje majke. Odgoj djece je najvažnija i najčasnija uloga žene, stoga dnevni raspored ne smije izostaviti i kvalitetno provedeno vrijeme sa svojom djecom. Tome, bez sumnje, treba dati prioritet nad ostalim aktivnostima, ali i ne zanemarivati svakodnevne aktivnosti koje smo naveli do sada. Kvalitetno vrijeme može uključivati čitanje islamskih knjiga, učenje arapskog jezika, učenje Kur'ana, igranje sa djecom, odlazak u šetnju i još mnogo toga.  Naglasak treba staviti na isticanje dječijeg duhovnog, intelektualnog, emocionalnog i fizičkog razvoja. Ovakav rad na samom početku dana omogućiti će da djeca poslije sama nastave igru ili rad, oslobađajući nam prostor za naše dalje aktivnosti.

 

Obavljanje Duha namaza

 

Duha-namaz je jedan od zapostavljenih sunneta Poslanika, s.a.v.s., kojeg treba oživjeti i klanjati bar dva rekata u vremenu kad sunce odskoči pa do podne-namaza. Za majku je to divna prilika da oživi ovaj sunnet kod sebe i svoje djece, učeći ih tome od malih nogu. Ovaj postupak iako naizgled malen i beznačajan ima višestruke vrijednosti, jer izvršavanjem samo jednog dobrog dijela pojedinac neosporno obogaćuje čitavu zajednicu. Zašto? Jer, odvajanje od svakodnevice, samo na ovaj način, čini dušu odmornijom i spremnijom da nastavi put rada, i daje ukusnije plodove koji će koristiti pojedincu, njegovoj porodici i široj zajednici. Također, činjenica da žena u svoj toj vremenskoj stisci uspije da nađe vremena da unaprijedi svoju vezu sa Allahom, dž.š., pruža slatki osjećaj uspjeha i radosti: još jedna stepenica, još jedna nagrada. Možda još samo reći da je za vjernice period od sabah namaza do podne-namaza, ipak, predug period u kome nema direktne veze sa Gospodarom.

 

Poslijepodne

 

Klanjanje podne namaza

 

Prvo što označava početak ovog dijela dana je priprema i obavljanje podne namaza i to prvo četiri sunneta, četiri rekata farza i ponovo dva rekata sunneta. Aiša r.a. prenosi: "Kada bi Poslanik s.a.v.s. bio kod mene klanjao bi četiri rekata sunneta, zatim bi otišao i predvodio džem'at, a potom se vratio kući i klanjao još dva reka'ta sunneta. Također, klanjao bi akšam namaz u džem'tu, vratio se i klanjao još dva reka'ta sunneta. A isto bi uradio nakon jacije namaza."(Muslim)

 

Sa druge strane, iako Poslanik s.a.v.s. nije zabranio ženi posjetu džamiji, za nju je bolje obaviti namaz u svojoj kući. Ummu Humejd Es-Sadikijja je rekla:"Božiji poslaniče, želim da klanjam za tobom." On je odgovorio: "Znam, ali da obaviš namaz u kutku svoje sobe bolje je nego da ga obaviš u zatvorenoj sobi. Namaz obavljen u zatvorenoj sobi bolji je od onog obavljenog u dvorištu, a obavljen u dvorištu bolji je od onog u obližnjoj džamiji, a ovaj je opet bolji od onog obavljenog u glavnoj džamiji u gradu."(Ahmed, Taberani)

 

Ukoliko se žena odluči izaći radi neke svoje potrebe ili potrebe svoje porodice, prilikom napuštanja kuće ne bi trebala zaboraviti dovu pri izlasku iz kuće, koja glasi:"U ime Allaha, na Njega se oslanjam, nema pomoći niti moći mimo Njegove." Jer prema riječima Resula s.a.v.s. čovjek koji izađe učeći ovu dovu biva zaštićen i šejtan mu ne može ništa. S ciljem uspostavljanja blagostanja i milosti u porodici, povratak, također, biva popraćen dovom: "S Allahovim imenom ulazimo i s Allahovim imenom izlazimo. Na Gospodara našeg se oslanjamo."

 

Nakon podne namaza obično slijedi priprema zdravog ručka za porodicu, o čemu je već prije bilo govora samo još dodavši da veći utrošak vremena na spremanje ručka ne znači puko gubljeje vremena. Jer praktično, u islamu, ako stvari stavimo na njihovo mjesto i ako im damo značaj koji im zaista pripada, nema i ne postoji gubljenje vremena.

 

Večer

 

Klanjanje ikindije i akšam namaza

 

Ikindija namaz već naglašava dolazak večeri, a obavljanjem akšam namaza stupamo u posljednju etapu organiziranja našeg dana.

 

Lijepo je da članovi porodice klanjaju u džem'atu, ali ne samo odrasli nego i djeca. Upravo zbog toga što je to veoma lijep i efikasan način jačanja porodičnih veza, te pružanja pozitivnog primjera djeci.

 

Okupljanje porodice

 

Veće je također, lijepo vrijeme da se porodica okupi radi čitanja Kur'ana, hadisa, sire te literature iz drugih segmenata islamskog znanja. Ovakva druženja mogu biti osnovni sadržaji našeg dnevnog ili sedmičnog rasporeda. Dok će roditelji biti odgovorni za odabir teme i vođenje diskusije, starijoj djeci mogu biti dane smjernice za rad u grupi. Bodrenje da aktivno učestvuju u ovakvim i sličnim aktivnostima, povećati će njihov interes za učenjem. Da bi se privukla pažnja mlađe djece neophodno je koristiti kreativne i praktične metode, ne prisiljavajući ih da dugo sjede "nezaposleni".

 

Porodični razgovori

 

Pored čitanja i učenja islamskog znanja, treba što više praktikovati međusobne razgovore i to onda kada je najviše članova porodice prisutno. Razgovor se može ticati svakodnevnih događaja i tema, uobičajenih ili tema vezanih za probleme unutar porodice. čineći ovo na ispravan način kod sebe, a naročito kod djece razvija se osjećaj odgovornosti i poštovanja, kao i osjećaj pripadnosti porodičnoj čeliji. Kada djeca postanu zrelija treba ih aktivno uključiti u razgovor i oblikovanje takvih sijela, posebno kada su u pitanju teme koje njih interesuju i koje su njima svojstvene. Ustvari, za njih je to primjer kako porodica treba da funkcioniše, kako pronaći najefektivnije puteve prilikom planiranja i vođenja diskusije, dok ne dođe vrijeme da i sami zasnuju svoju porodicu. Na roditeljima je dakle da uspostave ispravne moduse ponašanja koje će djeca prihvatiti i unapređivati. Ovakva sijela obično završavaju dovom:"Nek si slavljen Allahu i neka Ti je hvala. Svjedočim da nema boga osim Tebe. Od Tebe oprosta tražim i Tebi se kajem."

 

Obezbjeđenje kuće

 

Podrazumijeva da djeca pojavom prvog mraka uđu u kuću, te da se kuća zaštiti. Poslanik s.a.v.s. je rekao:"Kada se spusti noć uvedite djecu, jer je tad šejtan napolju. Zatvorite vrata spominjući pri tom Allahovo ime, zatvorite posude sa vodom spominjući Allahovo ime, prekrijte posuđe spominjući Allahovo ime i ugasite svjetla."

 

Pregled učinjenih dobročinstava

 

Dan svakog od nas treba da je obilježen makar jednim urađenim dobrim djelom, a svakako da se dobročinstvo može ogledati kroz različite forme. Poslanik s.a.v.s. je rekao: "U svakom danu u kojem se sunce rodi čovjek je dužan sadaku za svaki zglob u njegovom tijelu. Postupati pravedno sa ljudima je sadaka. Lijepa riječ je sadaka, svaki korak ka džamiji je sadaka, ukloniti granu sa puta je sadaka."(Buhari, Muslim)

 

Klanjanje jacije namaza

 

Kada je ovaj namaz u pitanju, njabolje ga je obaviti prije nego što prođe jedna polovina noći. Poslanik s.a.v.s je rekao: "Nema težeg namaza za licemjera od sabaha i jacije, a kada bi znali kolika je blagodat u njima dolazili bi da ih obave pa makar i puzajući." (Buhari i Muslim)

 

Vitr namaz

 

Završetak našeg dana označen je klanjanjem vitr namaza. S obzirom da ga najćešće klanjamo poslije noćnog namaza, on predstavlja svojevrsnu sponu između proteklog i narednog dana. Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Allah je vitr (nepar) i voli vitr, zato obavljate vitr namaz, o sljedbenici Kur'ana." (Tirmizi i Ebu Davud)

 

Jeli ovo zaista pravi i uspješan recept, to će najbolje ocijeniti svako za sebe, ali, ipak, jedno je sigurno, kako Poslanik s.a.v.s reče, "Većina ljudi se prevari u dvjema blagodatima- zdravlju i slobodnom vremenu." (Buhari)

 

Primjer, koji će možda najbolje potvrditi istinitost ovih riječi je taj da ljudi na ovom svijetu liče studentima u velikoj ispitnoj sali. Svaki od tih studenata dobro zna vrijeme trajanja ispita, te će izradu svojih zadataka rasporediti prema raspoloživom vremenu. Međutim, ako ne bi znao koliko ustvari ima vremena i kada će se ispit završiti, onda bi svakog momenta iščekivao kraj i trudio se da što više zadataka tačno uradi. Mi smo u poziciji studenta koji ne zna kada će se završiti njegov ispit odnosno život, stoga, zar ne bi bilo logično da postupimo kao i ovaj student? Ili vi možda imate neki drugi odgovor?

 

Priredila i prevela prema časopisu "Al-Jumuah"

 

Edina S. Lazović