subota, 5. siječnja 2013.

Kako da uljepšate svoju bračnu svakodnevicu ?

Razumijevanje i opraštanje

 

Odnos supružnika, muškarca i žene koji su vezani bračnim ugovorom, bez sumnje, predstavlja jedan od najkompleksnijh društvenih odnosa uopće. Pogotovo kada se uzme u  obzir da veže osobe, koje su često karakterno i psihički različite, u zajednicu koja svojim zdravljem i ispravnošću mora garantovati i zdravlje čitavog društva. Ti odnosi su u okviru šerijata regulisani pravima i obavezama koje svaki od supružnika preuzima na sebe prihvatanjem bračnog ugovora. Međutim, često, samo suhoparno ispunjavanje tih obaveza ne bude dovoljno za uspješan brak.

 

Nekada sitni nedostatci i pogreške mogu biti uzrok velikim problemima, kao što i malo pažnje i truda mogu spriječiti i izlječiti, naizgled beizlazne situacije. "Mala iskra veliku vatru pali", kako narod kaže. Stoga vam, kako onima koji su već zakoračili u bračne vode, tako i onima koji namjeravaju da to učine, nudimo nekoliko savjeta, koji neće od vas tražiti nemoguće korake i drastične promjene, nego će vam samo ponuditi ideju kako da učinite vašu bračnu savkodnevnicu mnogo boljom i ugodinijom za vas i za vašeg supružnika...  

  

Vodi brigu o svom spoljašnjem izgledu. Niko nije toliko brinuo o svom spoljašnjem izgledu kao Poslanik s.a.v.s.

 

Mnogo je držao do lične higijene i fizičke snage. Najčešće je ono što će te učiniti privlačnim, upravo tvoj izgled, i nikako ne misli da je, ako si u braku, tvoj zadatak po ovom pitanju završen. Ne možeš sakriti probleme težine i sl. ispod galabije i dugih džilbaba.

 

Budi svjestan da živiš u društvu koje poklanja veliku pažnju i visoko mjesto fizičkom izgledu, društvu koje se razmeće lijepim i privlačnim muškarcima i ženama. A takvim iskušenjima izloženi su kako nemuslimani tako i muslimani. Zato ne dopusti svom supružniku da krene sporednim kolosjekom, gledajući u one koje liče na Raquel Welch ili Arnolda Scwarcnegera.

 

Džogiraj, radi gimnastiku, plivaj i ostani u   kondiciji. Ako Bog da, biti ćeš pun života, energije, blistav i mnogo privlačniji svom životnom saputniku.

 

Budi prijatelj svom supružniku. Pokušaj ispoljiti entuzijazam za interese i hobije tvog supružnika. Dobro je poznato da se Poslanik s.a.v.s. takmičio u trčanju sa Aišom r.a. Pored toga, pokušaj svog partnera zainteresirati za svoja zanimanja.

 

Budi aktivan u islamskom društvenom životu. To će ojačati tvoju angažiranost i predanost islamu, a također i tvoju potrebu za socijalnom stabilnošću. Ohrabri svog supružnika da se angažira u aktivnostima koje promoviraju islam. Pripremaj večere kod kuće za svoje prijatelje i rodbinu. Ove aktivnosti će indirektno povećati vrijednost tvog braka.

 

Priznaj svoje greške i budi sklon opraštanju, imaj velikodušno držanje prema supružniku kada pogriješi. Ova zemlja je mjesto gdje je teško živjeti, jer mnogi muslimani odstupaju od islamskih ideala. Budi brz u priznavanju svojih mahana i radi na tome da ih popraviš ili izmijeniš. Budi razumljiv kada tvoj supružnik popusti u islamskim idealima i pažljivo ga pokušaj motivirati u ispravnom pravcu.

 

Imaj smisla za humor. Zadrži svoj osmijeh i u teškim životnim  situacijama.

 

Budi čedan, stidan kada su u blizini pripadnici drugog pola. Ne pokušavaj testirati svog supružnika praveći se zainteresiranim za nekog drugog. To će samo unijeti razdor i loša osjećanja.

 

Podijelite kućne poslove. Poslanik s.a.v.s. je uvijek pomagao svoje žene u kućnim poslovima, čak je sam krpio svoju odjeću. Ko zna? Možda ti se upravo svidi pripremanje večere ili čuvanje bebe, pa tvoja žena može imati slobodno poslijepodne. Poslanik s.a.v.s. je rekao:"Najbolji između vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama."

 

Iznenadite jedni druge sa poklonima. Pokušajte večerati sami, bez djece, van ili u kući. Nema riječi koje bi opisale doprinos tog čina braku.

 

Podijelite svoje osjećaje jedno sa drugim, bilo dobre ili loše. Postoji li nesuglasica, otvoreno razgovarajte. Ne budi od onih koji samo skupljaju crvene i žute kartone.

 

Živite u skladu sa svojim mogućnostima. Nikada ne zavidi na onome što imaju tvoji prijatelji i ne omalovažavaj svog supružnika, jer ti ne može obezbijediti slične uslove. Muslimanski parovi će uspjeti budu li se klonili rasipničkog života. Poslanik s.a.v.s. nije živio tako, pa ni mi, sigurno, ne bismo trebali.

 

Poštuj supružnikovu potrebu za privatnošću. Mirno vrijeme za samog sebe kod kuće, ili van nje, mogu neprijatnu osobu pretvoriti u prijatnu i ljubaznu.

 

Svoje privatne probleme ne dijeli sa ostalima. Postoji nekoliko odstupanja od ovog pravila, ali ako moraš razgovarati o privatnim problemima, prvo se uvjeri da češ ih podijeliti sa osobom najvećeg povjerenja. Ako već poznaješ takvog brata ili sestru u svom okruženju, prvo njih potraži.

 

Budi obazriv prema raspoloženju svog supružnika. Želiš li podijeliti lični uspjeh ili dostignuće, ne radi to kada je supružnik neraspoložen, utučen ili snužden. Sačekaj bolje i pogodnije vrijeme.

 

Nakon što ovo pročitaš, vjerovatno ćeš reći:"Ovo je mnogo lakše reći, nego uraditi." Pa u pravu si. Uspješan brak se ne desi sam od sebe ili tek tako. To jednostavno nije samo pitanje sreće ili izabira prave osobe. On zahtijeva težak "rad" i "napor". To znači biti nesebičan i praviti greške. To znači osvetu u tvom umu i opraštanje u tvom srcu.

 

Ali, na kraju krajeva, zar uspješan brak nije pola vjere ?

 

Preveli i prilagodili: Tarik Lazović i Edina S. Lazović