subota, 12. siječnja 2013.

Hadždž i odgoj islamske ličnosti

Ako pogledamo u islamske propise vidjet ćemo koliko vode računa o odgoju ličnosti vjernika. Svi ibadeti, koji su propisani vjernicima, u sebi sadržavaju poseban tretman za ljudske duše, pomažu čovjeku da stalno napreduje i da se neprestano uzdiže kako na imanskoj, tako i na odgojnoj ljestvici. Jedan od takvih ibadeta je svakako hadždž. Hadždž u sebi sadrži mnoge odgojne momente, koji pomažu čovjeku da sigurnim korakom krene putem savršenstva duše. 

 

Vidjet ćemo, na primjer, ihrami, koji se oblače tokom obreda, koliko poruka i uputa oni nose u sebi. Zar njihova bijela boja ne govori čovjeku o nužnosti čistoće njegove duše. Kao da kaže, bijelina odjeće nije dovoljna, nego treba očistiti i dušu od svih mahana koje je prljaju. Očistiti dušu od griješenja prema Allahu, od zavisti, mržnje, gibeta, nemimeta. Bjelina ihrama kao da nam govori; kako se možeš pojavljivati pred ljudima u bijeloj odjeći dok je tvoja duša crna od grijeha ? 

 

Odjeća koju oblači svaki hadžija takođe upućuje da islam među ljudima ruši sve barijere, koje su zasnovane na njihovom društvenom sloju, porijeklu, bogatstvu. Jedina vjera, koja sa sobom nosi jednakost, ali ne kao teoriju ili utopiju nego kao golemu stvarnost. Kako li je samo uzvišena naša vjera ! Vjera koja sjedinjuje sve njene pripadnike, u toj mjeri da se to jedinstvo ogleda čak i u oblačenju iste odjeće tokom obreda hadždža. Oblačenjem ihrama ostavljaju se dunjalučki ukrasi i vjernik biva svjestan da mu je tako malo potrebno od dunjaluka. Imućni, samo tada, mogu shvatiti kakvo je stanje siromašnih, te da je i njima dovoljno onoliko koliko i siromasima. I na kraju, ihrami, koje čovjek danas oblači na sebe, praktično su podsjećanje na ćefine koji će u kaburu biti njegova jedina odjeća. 

 

Odgojna intencija hadždža ogleda se i u tome, što je za vrijeme obreda hadždža, hodočasnicima zabranjeno općiti sa ženama te dodatno se potvrđuje zabrana činjenja svih grijeha. Allah dž. ž. kaže: " Hadždž je u određenim mjesecima, a onome ko se obaveže da će u njima obavljati hadždž nema snošaja sa ženama i nema ružnih riječi, i nema svađe u danima hadždža." ( Al-Baqara, 197 ). Vidimo da ovaj kur'anski ajet upućuje na moralne vrijednosti kojima se mora okititi svaki vjernik. Prije svega on upucuje na čednost, jer zabranjuje spolno općenje (hadžijama) u toku hadždža i sve ono što njemu vodi. Nakon toga ajet zabranjuje raspravu i naređuje ostavljanje međusobnih razmirica, a ovo svakako ima duboke posljedice u formiranju zdravog islamskog društva. 

 

Piše: Bečić Muhamed

fakultet šerijatskog prava, Islamski Univerzitet u Medini