petak, 12. srpnja 2013.

Sexualni odnosi u toku ramazanskog posta su haram !!!

Ako onaj koji je dužan da posti, dobrovoljno imadne sexualne odnose u toku posta Ramadana, gdje spolni organi uđu jedan u drugi, mora se učiniti pokajanje - tevba. Ovakva osoba je dužna da isposti do kraja dana, a zatim taj dan da naposti i da plati iskupljenje zbog hadisa Abu Hurejre koji kaže: Dok smo sjedili sa Allahovim Poslanikom savs, dođe jedan čovjek i reče: Propao sam ! Pa ga je Resul savs upitao. Šta je sa tobom ? Kaže: Imao sam spolne odnose a postio sam. Resul savs ga upita: Imaš li kakvog roba da oslobodiš ? Kaže: Nemam. Možeš li postiti dva mjeseca uzastopno ? upita ga Resul savs. Kaže:Ne. Imaš li čim da nahraniš 60 siromaha? Kaže: Nemam. ..(al-Bukhaari, al-Fath, 4, no. 1936 ).

Isto pravilo se primjenjuje na vanbračne odnose (zinaluk), homoseksualstvo, itd. Ovi zadnji su veliki grijesi bilo van ili u Ramadanu. Ukoliko neko ima sexualne odnose u više dana Ramadana, mora se iskupiti za svaki dan, a ne znati da je kefaret obaveza nije nikakav izgovor.(Fataawa al-Lajnah al-Daa'imah, 10/321).

Ako neko želi da ima sexualne odnose sa ženom, ali prije toga prekine post hranom, grijeh mu je još veći, jer je povrijedio svetost Ramazana na dva načina, i ovo zahtjeva iskrenu tevbu. (Majmoo' al-Fataawa, 25/262).
Molim Allaha da nam pomogne da Ga se sjećamo, da Mu zahvaljujemo i ispravno ibadet činimo, i da završimo Ramadan sa oprostom i da se sačuvamo džehennemske vatre. Neka je salavat i selam na Muhameda savs, njegovu porodicu i ashabe.

Šejh Salih Al Munedžid