srijeda, 10. srpnja 2013.

HADIS O NIJJETU-NAMJERI

Od Omera b. el-Hattaba, radijallahu 'anh,  se prenosi da je rekao: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, kako kaže: 'Djela su samo prema nijjetima i svakom čovjeku pripada samo ono što je nanijetio. Pa, čija hidžra bude radi Allaha i Njegovog Poslanika, njegova hidžra je radi Allaha i Njegovog Poslanika. A čija hidžra bude radi dunjaluka kako bi ga stekao ili žene da bi je oženio, pa njegova hidžra je radi toga.'" (Buharija, 1, 45, 2529, 3898, 5070, 6689, 6953; Muslim, 1907; Ebu-Davud, 2201; Nesai', 1/58-60; Tirmizi, 1647; Ibnu-Madže, 4227.)

Vrijednost i značaj hadisa

Abdur-Rahman b. Mehdi kaže: "Na svakom onom koji želi da piše naučno djelo je da otpočne to svoje djelo s ovim hadisom podsjećajući onoga koji traži znanje na popravljanje i čišćenje nijjeta."

Kratki komentar hadisa

Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, nas obavještava u ovome hadisu o značaju i vrijednosti nijjeta u svim djelima. Ukoliko nijjet bude ispravan i djelo učinjeno iskreno radi Allaha, subhanehu ve te'ala, djelo će biti primljeno...

U suprotnom, djelo će biti odbijeno, jer Allah, subhanehu ve te'ala, je najpreči da Mu se ne čini širk i neovisan je od drugih dok su sva stvorenja ovisna o Njemu, subhanehu ve te'ala. Primjer djela i nijjeta u njima Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je pojasnio na primjeru hidžre.

Tako, ko učini hidžru iz zemlje u kojoj vlada nevjerstvo u zemlju u kojoj vlada islam, tražeći time Allahovo, subhanehu ve te'ala, zadovoljstvo i nagradu od Njega, subhanehu ve te'ala, upoznavanje sa sunnetom Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, i Šerijatom s kojim je došao, njegova hidžra je na Allahovom, subhanehu ve te'ala, putu i Allah će ga nagraditi za nju. Onaj ko učini hidžru u drugu zemlju da bi postigao neki od dunjalučkih ciljeva, neće kod Uzvišenog Allaha imati nagradu za takvu hidžru, naprotiv, ukoliko u tom dunjalučkom cilju kome on teži bude grijeh, zaslužuje da bude kažnjen od Allaha, subhanehu ve te'ala.

Koristi hadisa

1. Vrijednost i značaj nijjeta u djelima.

2. Podsticaj na iskrenost u nijjetu.

3. Briga o djelima srca i obaveznost samoobračuna.

4. Opasnost pretvaranja u djelima.

5. Zabrana traženja dunjaluka djelima ahireta i prezrenost toga.

6. Mjesto nijjeta je u srcu dok je njegovo izgovaranja jezikom novina u vjeri koja se odbija.

7. Ljudi se razlikuju u svojim nijjetima i svakom pripada ono što nanijeti.

8. Pet vrsta hidžre.

9. Hidžra iz zemlje kufra u zemlju islama jedno je od najvrijednijih djela ukoliko se učini iskreno radi Allahovog, subhanehu ve te'ala, zadovoljstva.

10. Žena je najveći dunjalučki ukras.

11. Taharet – čistoća mora biti s nijjetom.

12. Primjer lijepog načina podučavanja od strane Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, potpunog objašnjenja, kada je prvo spomenuo osnove, velika pravila, a zatim ih pojasnio na jasnom i upečatljivom primjeru.

Hajruddin Tahir Ahmetović