ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

KORISTI KOJE PROIZILAZE IZ BOGOBOJAZNOSTI

Bogobojaznost je Allahova oporuka koju oporučuje svojim robovima, i prvim i zadnjim. Kaže Allah, dželle še'nuhu: ''....Mi smo onima kojima je data Knjiga prije vas, a i vama već zapovjedili da se bojite Allaha.....'' (En-Nisa, 131.)

Ona je također oporuka Božijeg miljenika Muhammeda, sallallahu 'alejhi we sellem, svome ummetu. Od Ebu-Umameta Suad ibn-Adžalal el-Bahilija r.a. se prenosi da je rekao: "Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, na oprosnom hadždžu gdje kaže: ''Bojte se Allaha, klanjajte pet propisanih namaza, postite mjesec Ramazana, izdvajajte zekat iz vaših imetaka, pokoravajte se vašim vođama, ući ćete u džennet vašeg Gospodara.''
Bogobojaznost je oporuka kojom su se oporučivali naši ispravni predhodnici. Bogobojaznost znači da načiniš između sebe i Allahove kazne i ljutnje pregradu koja se sastoji u izvršavanju Allahovih naredbi i ostavljanju Njegovih zabrana.

Rekao je Ibn-Abbas r.a.: ''Bogobojazni su oni koji se boje Allaha i Njegove kazne."

NEKE OVOSVJETSKE KORISTI KOJE PROIZILAZE IZ BOGOBOJAZNOSTI

1. Ona biva razlogom olakšavanja ljudskih problema. Kaže Allah, dželle še'nuhu: ''Onome koji udjeljuje i ne griješi i ono najljepše smatra istinitim, njemu ćemo džennet pripremiti.'' (El-Lejl, 5-7.)

2. Bogobojaznošću čovjek biva čuvan od šejtanovih neugodnosti. Uzvišeni kaže: ''Oni koji se Allaha boje čim ih sablazan šejtanska dodirne, sjete se, i odjednom dođu sebi.'' (El-A'raf, 201.)

3. Bogobojaznost biva razlogom spuštanja bereketa i blagoslova sa nebesa i Zemlje. Allah, dželle še'nuhu, kaže: ''A da su stanovnici sela i gradova vjerovali i grijeha se klonili, Mi bismo im blagoslove i s neba i iz zemlje slali...'' (El-A'raf, 96.)

4. Zbog bogobojaznosti Allah, dželle še'nuhu, upućuje svoga roba na pravi put pa uspjeva razlučiti istinu od laži. Uzvišeni Allah kaže: ''O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati pa ćete istinu od neistine moći rastaviti...'' (El-Anfal, 29.) Također, kaže Uzvišeni: ''O vi koji vjerujete, Allaha se bojte i u Poslanika Njegova vjrujte, On će vam dvostruku milost Svoju darovati, i daće vam svjetlo pomoću kog će te ići, i oprostiće vam, jer Allah prašta i samilostan je.'' (El-Hadid, 28.)

5. Bogobojaznost biva razlogom otklanjanja nevolja, zatim razlogom sticanja nafake, dolaska olakšice odakle se čovjek i ne nada. Kaže Allah, dželle še'nuhu: ''A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći.'' (At-Talaq, 2.), "... i opskrbit će ga odakle se i ne nada; i onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta..." (At-Talaq, 3.)

6. Bogobojaznost čini čovjeka neustrašivim od kafirskih spletki. Kaže Allah, dželle še'nuhu: ''I ako budete trpjeli i ono što vam se zabranjuje-izbjegavali, njihovo lukavstvo vam neće nimalo nauditi.'' (Ali-Imran, 120.)

7. Bogobojaznost biva razlogom spuštanja Allahove, dželle še'nuhu, pomoći u teškim situacijama i u borbi protiv kafira, i ta pomoć sa Neba smiruje srca i daje pobjedu. Kaže Allah, dželle še'nuhu: ''A šta će biti onoga Dana, u koji nema nikakve sumnje, kad ih sakupimo i kad svako dobije ono što je zaslužio, kada im neće biti učinjeno nažao?'' (Ali-Imran, 25.) Zatim kaže Allah dž.š.: ''To je Allah učinio da vas obraduje i da time pouzdanje u srca vaša ulije – a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga.'' (Ali-Imran, 126.)

8. Bogobojaznost biva razlogom da čovjek ostavi uznemiravanje Allahovih robova. Kaže Allah dž.š.: ''....Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu, i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava.'' (El-Maida, 2.)

9. Bogobojaznost biva razlogom veličanja Allahovih granica i propisa. Kaže Allah dž.š.: ''Eto toliko! Pa ko poštiva Allahove propise – znak je čestita srca.'' (El-Hadždž, 32.)

10. Ona biva razlogom primanja dijela i opraštanja grijeha. Kaže Allah dž.š.: ''On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam vaše oprostiti.'' (El-Ahzab, 71.)

11. Bogobojaznost biva razlogom da čovjek ne podiže glas kod Božijeg Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, bilo to za vrijeme njegovog života ili poslije smrti. Kaže Allah dž.š.: ''One koji utišaju glasove svoje pred Allahovim Poslanikom – a to su oni čija je srca Allah prekalio u čestitosti – čeka oprost i nagrada velika.'' (El-Hudžurat, 3.) Kažu islamski učenjaci: ''Pokuđeno je podizanje glasa kod kabura Božijeg Poslanika iz poštovanja prema njemu, kao što je to bilo za vrijeme njegovog života.

12. Bogobojaznost biva razlogom postizanja Allahove, dželle še'nuhu, ljubavi na dunjaluku i na ahiretu. Kaže Allah, dželle še'nuhu: ''...Samo onoga ko obavezu svoju ispuni i grijeha se kloni Allah voli.'' (Ali-Imran, 76.)

13. Bogobojaznost biva razlogom za sticanje korisnog znanja. Kaže Allah dž.š.: ''I bojte se Allaha, Allah vas uči, i Allah sve zna.'' (El-Bekara, 282.)

14. Bogobojaznost čuva čovjeka od skretanja na stranputicu nakon što ga Allah uputi na pravi put. Kaže Allah dž.š.: ''I doista, ovo je pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova...'' (El-En'am, 153.)

15. Bogobojaznost biva razlogom za postizanje Allahove milosti na dunjaluku i na ahiretu. Kaže Allah dž.š.: ''I dosudi nam milost na ovom svijetu, i na onom svijetu, mi se, doista vraćamo Tebi!!'' (El-'Araf, 156.)

16. Bogobojaznost biva razlogom postizanja Allahove posebne pratnje. Ta pratnja se može podjeliti na dvije vrste: opća i posebna. Opća pratnja je sveobuhvatna za sva stvorenja, tako da ih Allah vidi svojim očima, čuje svojim sluhom i poznaje njihova stanja. Kaže Allah dž.š.: ''..On je s vama gdje god bili, i sve što radite Allah vidi.'' (El-Hadid, 4.) U drugom ajetu Uzvišeni kaže: ''Zar ne znaš da Allah zna sve što je na nebesima i što je na Zemlji..?'' (El-Mudžadele, 7.) Posebna pratnja podrazumijeva pomoć Allahovim iskrenim robovima. Kaže Allah dž.š.: ''Ako ga vi ne pomognete, pa – pomogao ga je Allah onda kada su ga oni koji ne vjeruju prisilili da ode, kad je s njim bio samo drug njegov, kad su njih dvojica bili u pećini, i kad je on rekao drugu svome: Ne brini se Allah je s nama!'' (Et-Tewba, 40.) Zatim kaže Allah dž.š.: ''Ne bojte se, reče On, Ja sam s vama, Ja sve čujem i vidim.'' (Taha, 46.)

17. Allah, dželle še'nuhu, bogobojaznima obećava lijepu završnicu i kraj. Kaže Allah dž.š.: ''A one koji se grijeha klone čeka divno prebivalište'' (Sad, 49.) U drugom ajetu Uzvišeni kaže: ''Zato budi strpljiv, ishod će, zaista, u korist čestitih biti.'' (Hud, 49.)

18. Bogobojazni će biti obradovani još za vrijeme boravka na dunjaluku, putem lijepih snova ili time da će ih zavoljeti i hvaliti ljudi. Kaže Allah, dželle še'nuhu: ''Oni koji budu vjerovali i koji se budu Allaha bojali, za njih su dobre vijesti i na ovom i na onom svijetu, Allahove riječi niko ne može izmjeniti – to će, zaista, veliki uspjeh biti.'' (Junus, 63-64.) Od Ebu-Zerra el-Gafarija r.a. se prenosi da je rekao: "O Božiji Poslaniče, čovjek radi djela pa ga ljudi hvale zbog toga." ''To je ovosvjetska nagrada vjernika'' – reče Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem.

19. Ona žena koja bude bogobojazna neće podizati svoj glas kako time ne bi dovela u iskušenje one ljude čija su srca bolesna. Kaže Allah dž.š.: ''O žene Vjerovjesnika, vi niste kao druge žene! Ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite!'' (El-Ahzab, 32.)

20. Bogobojaznost čuva čovjeka da ne padne u nepravdu tokom pisanja smrtne oporuke. Kaže Allah dž.š.: ''A onaj ko se plaši da je oporučilac namjerno zastranio ili namjerno zgriješio pa ih izmiri, nema mu grijeha.'' (El-Bekara, 182.)

21. Bogobojaznost podstiće čovjeka da ispuni svoje obaveze prema razvedenoj ženi. Kaže Allah dž.š.: ''Raspuštenicama pripada pristojna otpremnina, dužnost je da im to daju oni koji se Allaha boje!'' (El-Bekara, 241.)

22. Bogobojaznost biva razlogom ne gubljenja nagrade na dunjaluku i na ahiretu. Kaže Allah dž.š.: ''Ko se bude Allaha bojao i ko strpljiv bude bio – pa, Allah, uistinu, neće dopustiti da propadne nagrada onima koji dobra djela čine.'' (Jusuf, 90.)

23. Bogobojaznost biva razlogom da Allah, dželle še'nuhu, uputi Svoga roba na pravi put. Kaže Allah dž.š.: ''Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali.'' (El-Bekara, 2.)

Preveo: Pezić Elvedin