četvrtak, 9. siječnja 2014.

Prva naredba – upozoravanje na širk

Priča o spuštanju Objave; u njoj se vidi da je prvi ajet s kojim ga je Allah učinio Poslanikom:

“O ti pokriveni, ustani i opominji“ ...pa sve do riječi: “i radi Gospodara svoga trpi“ (Prevod značenja, El-Mudethir, 1 i 7)

Uvidjećeš da su oni (mušrici) činili različite grijehe, znajući da su oni velika nepravda (dhulm) i prekoračenje granica (nasilje), kao na primjer blud (zina). Isto tako, saznaćeš da su činili mnoge 'ibadete, kojima su se približavali Allahu, kao što je hadždž i 'umra, sadaka, dobročinstvo siromasima i slično tome. A širk je kod njih bio najuzvišeniji ''ibadet'', on je kod njih bio nešto najcjenjenije čime su se Allahu približavali. Kao što je Allah spomenuo da su tvrdili:

“Mi ih ne obožavamo (ni zbog čega drugog) osim da nas Allahu što više približe.“ (Prevod značenja, Ez-Zumer, 3)

...i da su tvrdili:

“Ovo su naši zagovornici kod Allaha“ (Prevod značenja, Junus, 18)

I Allah kaže:

“Jer oni, mjesto Allaha, šejtane za zaštitnike uzimaju i misle da dobro rade.“ (Prevod značenja, El-‘Araf, 30)

Pa je prvo što je Allah naredio Svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, jeste da upozorava na širk, prije nego li mu je naredio da upozorava na blud, krađu i ostale grijehe. I uvidjećeš da su se neki od njih čvrsto vezali za kipove (obožavajući ih), neki za meleke, a neki za Allahove dobre robove od potomaka Ademovih, govoreći: Ništa drugo od njih ne želimo, osim da se za nas zauzimaju (šefa'at čine). Uprkos tome, počeo je sa upozoravanjem na širk i odvaraćanjem od njega, u prvom ajetu kojim je Allah Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, učinio Poslanikom.

Pa blago tebi ako shvatiš ovu mes'elu (da je prvo šta se naređuje – tewhid i da je prvo od čega se odvraća – širk). Naročito kada budeš spoznao da ne postoji mes'ela posle ove važnija od pet dnevnih namaza. A namaz se propisao u Noćnom Putovanju (lejletul-isra') tek deset godina nakon poslanstva, posle izolacije u tjesnac (suab, u djelu „Rahikul Mahtum“ se navodi je to bio posjed Ebu Taliba) i smrti Ebu Taliba, a dvije godine nakon hidžre u Abesiniju.

Kada budeš shvatio da su muslimani naišli na tolika iskušenja i na žestoko neprijateljstvo (mušrika), sve zbog ove mes'ele a prije nije nego što je namaz postao farz – nadam se da si spoznao (naučio) ovu mes'elu (tewhida i širka).

Šejh Muhammed ibn Abdulvehhab “Šest detalja iz Poslanikovog života”