petak, 29. lipnja 2012.

PRIPREMAMO LI SE ZA VJEČNOST ?

O
d Ibn-Omera, radijallahu anhu, se prenosi da je rekao: '' Uzeo me Allahov Poslanik za rame i rekao: '' Budi na dunjaluku kao stranac ili putnik ''. A Ibn-Omer radijallahu anhu, je govorio: '' Kada omrkneš ne nadaj se da ćeš dočekati jutro, a kada osvaneš ne nadaj se da ćeš dočekati veče, iskoristi svoje zdravlje prije bolesti i život prije smrti''. (Buhari)

Prenosi se da je El Hasan Basri, rahimehullah rekao: 
 
“ Život na ovom dunjaluku se sastoji od tri dana: " Jučer je prošlo sa onim što si uradio, sutra možda nećeš ni dočekati a danas je za tebe, pa uradi ono što treba da uradiš danas.” (El-Bejheki, E-Zuhd El-Kebir, str. 197)
 
Ako ozbiljno razmišljamo o prolaznosti dunjaluka, znači da se spremamo za daljni put. A ako smo nemarni, smiješeći se i ne ophodeći se ozbiljno onda su nas njegovi valovi odnjeli na pusto ostrvo sa ostalim nesrećnicima. Iako ne vjerujemo da ćemo vječno ovdje ostati, opet hrlimo ovome svijetu, grlimo ga, a znamo bolje.

Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: 
 
“ Primjer mene i ovog svijeta je kao primjer putnika koji odsjedne u podne ispod sjenke drveta a zatim je ostavi." (Billježi Ahmed, Tirmizi, Ibn Madže i Hakim)

U sahih hadisu kojeg bilježi Tirmizi navodi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: 
 
“ Ko se probudi, a Ahiret mu najveća briga, Allah će mu podariti snagu, ispunit će njegovo srce bogatstvom, a dunjaluk će mu doći potčinjen. A ko se probudi, a dunjaluk mu najveća briga, Allah će ga oslabiti, siromaštvo će uciniti među njegovim očima, a od dunjaluka mu neće doći osim ono što mu je propisano.” (Tirmizi 2465 preko Enesa, radijallahu anhu; Ibn Madždže 4105; Ibn-Hibban 72; Ahmed 5/183 preko Zejda ibn Sabita, radijallahu anhu.)

Svrha našeg postojanja je činjenje ibadeta samo Allahu Uzvišenom i nikom drugom. Uzvišeni je rekao: 
 
" Džine i ljude sam stvorio samo da Mene obožavaju. Ja ne tražim od njih opskrbu, niti želim da Me hrane. Opskrbitelj je jedino Allah, Moćni i Jaki."(Prevod značenja Kur'ana, Az-Zariyat,  56-58)

Pa ako naše vrijeme na dunjaluku ne iskoristimo u pokornosti i robovanju Njemu, zasigurno ćemo ga onda iskoristiti u nepokornosti Njemu i robovanju lažnim božanstvima. Jer jedan proveden dan u nepokornosti Gospodaru svih svjetova, je izgubljen dan koji nikada više neće osvanuti niti zasjati, koji se nikada više neće povratiti, to je uništena prilika dobroga, zatvorena vrata hajra. Šta onda tek pomisliti za nepokornost Allahu koja traje sedam dana, mjesec, godinu ili čitav život ? Znaj da Allah Uzvišeni kaže:
 
“ Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da nam se nećete vratiti ? I neka je Uzvišen Allah, Vladar istiniti, nema drugog boga osim Njega, Gospodara svemira veličanstvenog !" (Prevod značenja, Al-Mu`minun 115,116).

Ne dozvolimo ovosvijetskim užitcima da nas nadvladaju, da nas preokupiraju tako da samo dunjaluk bude naša briga, naš teret, naš dan. Ovo ovdje nije naša kuća, nije naš dom. Mi smo samo putnici, prolaznici na ovom svijetu, stranci koji se pripremaju za vječni svijet, mjesto odakle nema više povratka, gdje su računi svi svedeni, a djela izvagana i presuda donesena. Danas smo poput čestice jedne obične praške, a sutra možda čak nismo ni to.

" Kamo sreće da osjećaš slast u gorkom životu,
   Da si zadovoljan, a ljudi srditi.
   Kamo sreće da je između tebe i Allaha predio životni,
   A između tebe i svijeta pustoš.
   Ako ti je ljubav iskrena, sve je onda lahko.
   Sve što je na zemlji prašina je.
 
Pa onome kome je jasno da je svako stvorenje na Zemlji prašina, kako može dati prednost u pokornosti nečemu što je stvoreno nad pokornosti Gospodara svoga ?! Kako može tražiti zadovoljstvo praha time sto će srditi Vladara, Darovatelja ?! Ovo je doista jako čudno !!! ”
 
( Ibn Redžeb el Hanbeli, “ Poslanikov savjet Ibn-Abbasu ” str. 72)

Kaže Allah Uzvišeni:
 
“ Sve što je na zemlji prolazno je, ostaje samo lice Gospodara Tvoga, Veličanstvenog, Plemenitog. ” (Prevod značenja, Er-Rahman, 26-27)
 
____________________________________________________________