ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

NE DRUŽI SE S VLADARIMA !!!

Primi od mene ovaj bratski savjet, ako ne želiš da na Sudnjem danu tvoje znanje bude tvoj tužitelj.

Ne druži se s vladarima niti s drugim visokim dostojanstvenicima, jer je takvo druženje veoma opasno. Ako ipak budeš prisiljen da se s njima družiš, ne hvali ih niti se moli Allahu za njihov dug život, jer se time izaziva Allahova srdžba i čini grijeh. 

Ne primaj nikakvih poklona od upravljača: vladara, ministara i njihovih službenika. Jednako je, znao ti da je poklon od halala ili ne znao, jer su ovakvi pokloni i hedije vrlo opasni. Čine te ovisnim i stavljaju u nezgodan položaj. Ma koliko bio hrabar, nećeš se moći otresti želje da pribaviš ili ne izgubiš naklonost svoga dobročinitelja i da mu se nipošto ne zamjeriš. A to sve skupa predstavlja opasnost po vjeru. 


Najmanja šteta od toga bila bi u tome što onaj koji prima poklon odmah zavoli onoga koji mu ga daje. A kako voljeti nekoga znači željeti mu dug život, to u našem slučaju znači željeti opstanak i dug život nasilnika. To pak željeti isto je što i htjeti nasilje i propast Svijeta. 

Pa pitam te sada, ima li što štetnije po vjeru od takve želje ?

Čuvaj se i nemoj da te šejtan zavede i prevari. Ne vjeruj onima koji ti vele da je bolje uzeti od vladara hediju pa je podijeliti nemoćnim i siromašnim, s objašnjenjem da ćeš je ti potrošiti u dobro, a da je ostala kod njih, oni bi je potrošili u zlo. Ovakvom varkom prokletnik je mnogima odsjekao glavu !!!

والغزالي