utorak, 20. ožujka 2012.

LJUBAV I POKORNOST ALLAHU s.v.t.a.

Da'wa (pozivanje u islam) jedan je od najboljih načina služenja (robovanja) Allahu dž.š. To je, zaista, plemenita dužnost koje se muslimani moraju prihvatiti prije svega zato što je to sunnet Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Uzvišeni Allah nas uvjerava ne samo da se pozivanjem u islam može postići sreća i zadovoljstvo, već nam obećava i veliku nagradu za to. Kur'anske zapovijesti bi trebalo da nas podstaknu da pozivamo druge na put istine kao što Allah, dž. š. kaže:

"I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati, oni će šta žele postići." (Ali Imran, 104.)

"A onaj koji donosi istinu i oni koji vjeruju u nju, oni su bogobojazni, sve što zažele u Gospodara svoga će naći, to će biti nagrada onima koji su dobra djela čInili. Da bi Allah preko ružnih postupaka njihovih prešao, i da bi ih za lijepa djela koja su radili nagradio." ( Az-Zumar, 33.-35.)

Da bismo u da'wi bili uspješni potrebno je da slijedimo običaje i navike Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji je posjedovao visok stepen morala. Allah dž.š. kaže:

"Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje." ( El-Ahzab, 21.)

Jedna od osobina Allahovog Poslanika, s.a.v.s., u kojoj se moramo međusobno natjecati jeste i ljubav i pokornost Allahu, dž. š. Od nas se traži da budemo pokorni Allahovi robovi i da budemo uspješni u da'wi, a sve to nadajući se Allahovoj dž.š. milosti i blagoslovu. U našim dovama moramo iskreno moliti Allaha Uzvišenog da se nemuslimani odazovu pozivu Istine. Međutim, Allah upućuje ljude. Bez obzira koliko se trudili da drugima objasnimo Istinu, oni je nikada neće prihvatiti sve dok Allah, dž.š., ne otvori njihova srca da je čuju. Allah dž.š, kaže:

"Onome koga Allah želi da uputi - on srce njegovo prema islamu oraspoloži, a onome koga želi da u zabludi ostavi - on srce njegovo stegne i umornim učIni kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi." (El-E'nam, 125.)

Da bismo bili upućeni i na taj načIn uspjeli, moramo znati kako i na koji način steći Allahovu, dž.š., ljubav. On dž.š. kaže u Časnom Kur'anu:

"Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite. I vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!' - a Allah prašta i samilostan je." (Ali 'Imran, 31.)
"One koji su vjerovali i dobra djela činili Milostivi će sigurno voljenim učiniti." (Merjem, 96.)

Uslov za primanje naših dova jeste ostavljanje svih bida'ta (novotarija u vjeri). Allahov Poslanik, s.a.v.s., naglašava važnost poznavanja i slijeđenja Kur'ana i sunneta i u isto vrijeme nas upozorava da izbjegnemo bid'ate. Od Džabir b. Abdullaha se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao:" Allahova Knjiga je najbolji govor, a najbolja uputa je uputa Muhammeda, s.a.v.s. Najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda" (Muslim).

Islam je u potpunosti savršena vjera, jer je obuhvatio sve pore ljudskog života. Kur'an i sunnet su dva autentična izvora Božije upute primjenljiva za svako društvo, u svako vrijeme i u svim okolnostima. Islam je Allahova odabrana vjera. On ju je usavršio za cijelo čovječanstvo. Svaki razuman čovjek koji prihvata vjeru u Jednog Boga vidjeće da je islam jedini pravi odgovor na traženje Njegovog spasa i vječnog zadovoljstva na budućem svijetu. Kur'an i sunnet su dovoljni za prezentaciju islama, kako muslimanima tako i nemuslimanima. 

Bilo kakvo navođenje, citiranje ili pak prepisivanje stihova iz Tore ili dijelova iz Biblije, nije dozvoljeno i to je bid'at. Allahov Poslanik, s.a.v.s., i njegovi ashabi nisu nikad koristili Bibliju da bi prenosili istinu drugima. Čak je Ibn Abbas, r.a., savjetovao muslimane da ehlul-kitabije (kršćane i jevreje), gledajući na njihove svete knjige kao iskrivljene, smatraju nevjernicima. Ubejedullah ibn Abdullah ibn Utbe prenosi da je Ibn Abbas, r.a. rekao:" O vjernici! Kako to da pitate ehlul-kitabije pored vaše knjige (Kur'ana) koja je objavljena Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., i u njoj je posljednje što je Allah dž.š. objavio i vi to učite. To je Knjiga koja nije iskrivljena. Allah vam objavljuje da su ehlul-kitabije svojim vlastitim rukama iskrivili ono što im je bilo objavljeno i rekli su za svoje iskrivljene knjige:" Ovo je od Allaha", ne bi li samo stekli kakvu dunjalučku korist". Ibn Abbas još dodaje:" Zar znanje objavljeno vama nije dovoljno da vas spriječi da njih pitate? Tako mi Allaha, ja nikada nisam vidio niti jednog od njih da vas pitaju što vam je objavljeno". (Buhari

Drugi način kako bismo mogli steći Allahovu ljubav jeste vjerovati i raditi dobra djela. Svoju ljubav i pokornost Allahu, dž.š., možemo iskazati ne samo kroz obavezne radnje, već i kroz obavljanje nafila. Jedna od najvažnijih nafila je noćni namaz (kijamu-l-lejl). Allah, dž.š., naredio je Svome Poslaniku, s.a.v.s, da obavlja noćni namaz, što je on, naravno, činio i što je postalo sastavnim dijelom njegove prakse (sunnet). Uzvišeni Allah u Kur'anu kaže: 

"O TI, UMOTANI! PROBDIJ NOĆ, OSIM MALOG DIJELA: POLOVINU NJEZINU ILI MALO MANJE OD NJE, ILI MALO VIŠE OD NJE, I IZGOVARAJ KUR'AN PAŽLJIVO, MI ĆEMO TI, DOISTA, TEŠKE RIJEČI SLATI, TA USTAJANJE NOĆU, ZAISTA, JAČE DJELUJE I IZGOVARA SE JASNIJE, A TI DANJU IMAŠ, DOISTA MNOGO POSLA. I SPOMINJI IME GOSPODARA SVOGA I NJEMU SE POTPUNO POSVETI, - ON JE GOSPODAR ISTOKA I ZAPADA, NEMA BOGA OSIM NJEGA, I NJEGA UZMI ZA ZAŠTITNIKA!" (Muzzemil, 1-9.) 

Ako bismo noćni namaz (kijamu-l-lejl) učinili dijelom naše prakse, postali bismo mnogo bolji i pokorniji našem Stvoritelju Ebu Zerr r.a. prenosi da mu je Poslanik s.a.v.s. rekao:“ Vi niste u prednosti nad narodima crvene ili crne kože, osim ako ih ne nadmašite u pokornosti". (Tirmizi, Ahmed). Onog momenta kada smo postali pokorni Allahu, dž.š., tada smo stekli pravo na Allahovu ljubav. Allah na nas spusti svoj blagoslov i učini da budemo voljeni i od strane meleka i od ljudi uključujući i nemuslimane kojima je upućen naš poziv (da'wet). 

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisi-kudsiji rekao:' Allah dž.š.kaže;" Objavio sam rat onome ko bude neprijatelj Mome prijatelju. Najdraže Meni čime Mi se Moj rob može približiti, jesu farzovi. Moj rob Mi se približuje nafilama sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim, postanem njegov sluh kojim čuje, njegov vid kojim vidi, njegova ruka kojom prihvaća i njegova noga kojom hodi. Ako Me zamoli, udovoljit ću mu, a ako zatraži Moju zaštitu, zaštitit ću ga". (Buhari

Ebu Hurejre r.a. takođe prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:“ Kada Allah zavoli neku osobu, On pozove Džibrila govoreći mu, Allah voli tog i tog, o Džibrilu voli ga i ti. I Džibril bi ga zavolio, te bi to obznanio među stanovnicima nebesa. Allah voli tog i tog, zato bi i vi trebali da ga volite i tako bi ga i svi stanovnici nebesa zavoljeli, a na taj način i stanovnici Zemlje". (Buhari 4-431) 

Za vrijeme klanjanja noćnog namaza trebalo bi učiti dove i moliti Allaha, dž.š., kako bi svi oni koji su još uvijek u zabludi i mraku osjetili svjetlo islama. Allahovom voljom te dove će biti primljene, inša-Allah, zbog toga što je vrijeme obavljanja noćnog namaza vrijeme u kome Allah, dž.š., posebno prima dove. 

Sljedeći hadis može poslužiti kao inspiracija da što više molimo Allaha u tom blagoslovljenom dijelu noći. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:" Naš Gospodar, Hvaljeni i Uzvišeni, svake noći u njenoj zadnjoj trećini se spusti na nama najbliže nebo i pita:" Ima li neko ko Mi dovu upućuje kako bih udovoljio njegovoj molbi ? Ima li neko da traži nešto od Mene da bih udovoljio njegovom zahtjevu ? Ima li neko da moli za oprost da mu oprostim ?" (Buhari, 2-246) Poznavanje važnosti noćnog namaza je za našu ličnu korist. Dove nam ne služe samo da bi bile uslišane već isključivo da bismo zaradili Allahovo zadovoljstvo. 

 S engleskog preveo: Admir Čerim - NH - 2003 -