petak, 20. srpnja 2012.

Slabost hadisa '' I san postača je ibadet '

Piše: prof. Abdulvaris Ribo

Vrlo često mnogi vaizi, hatibi i predavači na svojim predavanjima hutbama i vazovima spominju hadis koji glasi “Spavanje postača je ibadet.” Inače hadis bilježi El-Bejheki u djelu “Šu’abu-l-iman” od Abdullaha ibn Ebi Evfe, radijallahu anhu, da je, navodno, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

(نوم الصائم عبادة ، وصمته تسبيح ، ودعاؤه مستجاب ، وعمله مضاعف)

“ San (spavanje) postača je ibadet, njegova šutnja je tesbih (slavljenje Allaha), njegova dova je primljena i djelo umnoženo. ” 
 
Sam El-Bejheki je ovaj hadis ocjenio slabim (daif) i u vezi njega rekao: “Ma’ruf ibn Hassan-jedan od prenosilaca hadisa-nepouzdan je prenosilac (daif), a Sulejman b. Amr En-Nah’i je još slabiji od njega.” El-Iraki pri ocjeni i dokumentaciji hadisa u djelu “Ihaju ulumi-d-din” (1/310) rekao je: „Sulejman En-Nah’i je jedan od onih koji su izmišljali hadise.” Nepouzdanim ga je ocjenio i El-Menavi u djelu “Fejdu-l-kadir” (9293), a navodi ga i Albani u djelu „Silsiletu-l-ehadisi-d-da’ifa” (4696) i kaže da je nepouzdan (daif).
 
Pozivajući se na ovaj hadis, mnogi postači veći dio dana provode u spavanju i lijenčarenju, što je u suprotnosti sa ciljevima mjeseca ramazana, koji je mjesec ibadeta, žrtve i aktivnosti.