ponedjeljak, 23. srpnja 2012.

POST KAKO GA JE PRAKTIKOVAO POSLANIK s.a.v.s.

Kemal Baković

Pritisnuti vlastitim životnim problemima, raznim običajima i novotarijama koje nisu u skladu sa Šerijatom, mnogi Bošnjaci će se zapitati kako da postim ramazan na način kako je to činio Allahov Poslanik, a.s.?

 
Na pravog vjernika koji stalno obnavlja svoj iman ove stvari neće uticati. Musliman koji se drži svoje vjere, koji na svaki namaz odlazi u džamiju ,čiji se jezik ne suši spominjući Allaha i tražeći oprost od Njega, koji se trudi da čini što je moguće manje grijeha, sposoban je uz Allahovu pomoć riješiti te probleme. Pogledajmo samo u međuljudske odnose, ekonomsku i političku situaciju u kojoj je živjela prva generacija muslimana. Kako su bili teški njihovi uslovi za život. Neprijatelji koji su ih okruživali bili su mnogo moćniji i u svakom pogledu napredniji od muslimana. Ali i pored velikog siromaštva u kome su bili, bez razvijene ekonomije, armije, politike, prvi muslimani su uspjeli izvojevati najveće pobjede nad neprijateljem upravo u danima mubarek mjeseca ramazana. Danas kada je Allah,dž.š.,iz Svoje blagodati dao muslimanima da uživaju sve blagodati, bilo bi preče da se sve one iskoriste u činjenju ibadeta Uzvišenom. Džamije su prostrte najljepšim i najudobnijim ćilimima, u skoro svakoj od njih ugrađeni su klima uređaji, u većini naših džamija imamo knjižnice. Ali i pored svega toga koliko današnji muslimani vremena provode u Allahovim kućama ? 

 

Vrijednost posta

U jeziku post znači ustezanje od nečega. Post u šerijatskoj terminologiji znači sa nijetom i svjesno ustezanje od svega što ga kvari u vremenu od zore do zalaska sunca. Post u mjesecu ramazanu je farz, i ko se omrsi nečim u toku dana bez valjanog razloga, učinio je veliki grijeh. Allah, dž.š., je ramazanski post izabrao za Sebe. Za taj post On nagrađuje i povećava nagradu koliko hoće. Dova postača se ne odbija. Postač ima dvije nagrade. Post će se na Sudnjem danu zauzimati kod Allaha za postača. Zadah iz usta postača draži je Allahu od mirisa miska. Ko posti jedan dan na Allahovom putu, Allah će zbog toga udaljiti njegovo lice sedamdeset godina od vatre. U Džennetu imaju vrata koja se zovu Rejjan na koja će ući samo postači i niko drugi ... Ovo su samo neke od vrijednosti ramazanskog posta. Zar se bilo ko drugi može pohvaliti ovakvim blagodatima koje su muslimanima obećane za samo jedan mjesec. 

 

Šart Islama

Post u ramazanu je jedan od pet šartova Islama. Dokaz za to su riječi Uzvišenog: 

 

" O vjernici ! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas da biste se grijeha klonili" (Prijevod značenja- El-Bekare, 183.)

 

 Kao i riječi:

" U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana,koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede , a ko se razboli ili se na putu zadesi neka isti broj dana naposti - Allah želi da vam olakša a ne da poteškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put i da zahvalni budete" (Prijevod značenja -El-Bekare, 185.). 

Od Ibni Omera, r.a., se prenosi da je Poslanik, a.s., rekao:


"Islam je sagrađen na petero: Svjedočenju da nema drugog boga sem Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik, klanjanju namaza, davanju zekata, postu ramazana i hadža".

Što se nagrade postaču tiče Poslanik, a.s., veli u hadisi kudsijju da Allah Uzvišeni kaže: 

 

" Za svako dobro djelo koje učini sin Ademov ima nagradu od 10 do 70 puta veću, osim posta, on je Moj i Ja za njega nagrađujem, jer je on ostavio uživanje, jelo i piće radi Mene ". 

 

Dvije postačeve radosti 

Postač ima dvije radosti. Prva radost mu je kada iftari, a druga je kada sretne svoga Gospodara. Kaže Poslanik, a.s.: 

 

" Kada dođe ramazan otvore se džennetske a zatvore džehennemske kapije i okuju se šejtani ." 

 

Bilježi Tirmizi i Ibni Madže da je Allahov Poslanik, a.s., rekao:

"Kada dođe prva nođ ramazana okuju se šejtani, otvore se džennetske kapije, tako da ni jedna ne ostane zatvorena, a zatvore se kapije Džehennema tako da ni jedna ne ostane otvorena i pozvaće se: "O ti koji radiš dobro, priđi, o ti koji radiš zlo, umanji ga. Te noći će biti onih koji će utočište naći kod Allaha i tako svaku noć." 

Sunneti posta 

 

Ramazanski post ima neke adabe i sunnete. Neki od njih su pohvalna (mustehab) djela. Prvo od tih djela je odgađanje sehura. Drugo je požurivanje sa iftarom a to prema riječima Allahova Poslanika, a.s.: "Ljudi će biti u dobru dokle god budu požurivali sa iftarom." Također se prenosi od Poslanika, a.s., da je iftario prije nego klanja akšam a poslije ezana sa nekoliko datula, a ako ne bi imao datule popio bi nekoliko gutljaja vode. Treće - udaljavanje od grijeha. Svaki musliman se treba truditi stalno a u ramazanu posebno da čini što manje grijeha. Četvrto - ne pretjerivati u jelu i piću i ne pretvarati ovaj plemeniti mjesec ibadeta i posta u mjesec prejedanja. Peto - činjenje što više dobrih dijela. Dijeljenje imetka, prenošenje ili sticanje što više korisnog znanja, graditi što bolji odnos sa ljudima. Naš Poslanik, a.s., bio je najveći dobročinitelj od svih ljudi, a najviše dobročinstva činio je upravo u ramazanu.

Ko je dužan postiti 

 

Postiti je dužan svaki pametan i punoljetan musliman i muslimanka koji nije na putu, koji je to u mogućnosti i ako žena nema hajz ili nifas. Što se djeteta tiče, kada napuni sedam godina roditelji će mu naređivati post, a kad napuni deset udariće ga za propušteni dan posta.