subota, 7. travnja 2012.

VEZA IZMEĐU LIJEPOG AHLAKA I ISPRAVNOG VJEROVANJA

Ebu Umame, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

“ Garantujem kuću u Džennetu onome ko se ostavi rasprave pa makar bio u pravu; garantujem kuću usred Dženneta onome ko se prođe laži pa makar i u šali; garantujem kuću u vrhu Dženneta onome čiji ahlak bude lijep ! ”
(Ebu Davud, hadis je sahih)

Aiša, radijallahu anha, rekla je:


“ Čula sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: ‘Vjernici će lijepim ahlakom dostizati nagrade onih koji obavljaju dobrovoljne namaze i dobrovoljni post ! ’” 
(Ebu Davud, hadis je sahih)

Od Ebu Derda', radijallahu anhu, bilježi se:


“ Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: ‘Na tasove Vage neće se staviti ništa teže od lijepog ahlaka ! ’”
(Tirmizi, hadis je sahih)

Nažalost, danas ima ljudi koji pogrešno razumjevaju islam i islamske tekstove pa govore:


“ Moje je srce čisto i to je najvažnije ”.


Kako može biti čisto srce čovjeka koji se ne odaziva Allahovim naredbama, niti se kloni Njegovih zabrana: Ne obavlja namaz, ne posti mjesec ramazan, ne daje zekat, ne slijedi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem u djelima, niti se kloni laži, ogovaranja, potvaranja, bluda i ostalih zabranjenih stvari ?!


Isto tako, nažalost, vidjet ćemo i čovjeka koji u džamiji redovno klanja, a koji se na izlazu, u džamijskom dvorištu, krivo zaklinje zbog najobičnije stvari ili vara i zakida u kupoprodaji i koristi se svim spletkama kako bi ostvario neznatnu dobit: hrani se kamatom i živi spokojno, smirenog srca, čiste savjesti i bez imalo stida, niti se popravlja niti samoobračunava zbog svih tih grijeha.


Svi ovi primjeri dokaz su neispravnog tj. nepotpunog razumijevanja islama te neprimjenjivanja islamskog ahlaka.


Vjera islam je savršena i potpuna, obuhvata sve segmente čovjekovog života: njegov fizički izgled, zatim njegova osjećanja, razum i njegovu dušu. Islam obuhvata čovjekov i dunjaluk i ahiret, i u čovjekovom bistvovanju na dunjaluku ne postoji ništa što nije u uskoj vezi sa ispravnim vjerovanjem. Veza između vjerovanja i ponašanja veoma je jaka i izražena u islamskom načinu življenja. Ispravno vjerovanje obavezuje čovjeka da se ukrasi lijepim ponašanjem, i da se kloni ružnog, nemoralnog ponašanja. Zbog svega toga lijep ahlak je usko povezan sa vjerovanjem u Allaha, jer Musliman koji se ukrasi lijepim ponašanjem, a ostavi ružno, ubijeđen je i vjeruje da se time odazvao Allahovoj naredbi, jer Allah obavezuje čovjeka da se ukrasi lijepim ponašanjem, pa kaže u ajetu:


“Ti sa svakim – lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!” 

 (Prijevod značenja El-E'araf, 199)

izvor- el-Asr.com