srijeda, 11. travnja 2012.

ADABI ŠALE

Laž je zabranjena i u šali !!!
Uvidjeli smo veliku potrebu da ukažemo na neke stvari koje su u velikoj mjeri zapostavljene kod muslimana, a pogotovo kod omladine. Sa ovim želimo da opomenemo prvo sebe i da ispravimo greške koje se nalaze kod nas, kada je u pitanju šala i sve što je vezano za nju. Navest ćemo neke Kur'anske ajete na ovu temu, a naravno i neke hadise. Također od bitnih stvari koje ćemo spomenuti jesu načini i primjeri šale iz života Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Allah Uzvišeni kaže (prevod):

" Klonite se lažnog govora " (El-Hadždž, 30)

U slijedećem ajetu Allah Uzvišeni kaže (prevod):

" I oni koji besmislen govor izbjegavaju. " (El-Mu'minun, 3)

I slijedeći ajet koji treba da nas podstakne na razmišljanje prije nego uradimo bilo koji besmislen potez jeste ajet u kojem Allah Uzvišeni kaže (prevod):

" I sluh i vid i srce, za sve će se, doista, odgovarati. " (El-Isra, 36)

Sada ćemo spomenuti hadise i primjere kako i na koji način se je šalio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Enes b. Malik radijallahu anhu prenosi da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao u šali: " O ti sa dva uha ! "

Također slijedeći hadis kojeg prenosi Enes b. Malik i kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao njegovom malom bratu: "O Omerice, šta uradi vrapčić ? " Dječak je imao vrapčića u rukama, sa kojim se je igrao i koji mu je uginuo.

I slijedeći hadis s kojim ćemo zapečatiti ovaj tekst jeste hadis kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da su rekli Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: " Allahov poslaniče, ti se sa nama šališ ? Da, ali ja govorim samo istinu, odgovori im on."

Iz ovoga možemo zaključiti da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije nikada govorio neistinu, pa čak ni u šali !!

Neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu, ashabe i sve koji ga slijede do Sudnjeg dana.