srijeda, 18. prosinca 2013.

Može li muž dati zekat svojoj suprugi i obratno ?

PITANJE 257:

Eselamu alejkum

Da vas Allah nagradi. Moje pitanje glasi: Može li muž dati zekat svojoj suprugi i može li ona njemu dati zekat?

ODGOVOR 257:

Ve alejkumus-Selam!

Muž ne može dati zekat svojoj suprugi, iako bila od skupina kojima se daje zekat, iz razloga što je dužan izdržavati je. Ibn-Munzir i Ibn-Kudame navode konsenzus (ar. idžma') pravnika po ovome pitanju. (Vidjeti: El-idžma, str. 58, El-mugni, 2/511, Ahkamun-nisa, 5/163). 

Dakle, suprug ne može dati nekoj od svojih supruga zekat po jednoglasnom mišljenju islamskih učenjaka. 

Međutim, postoji razilaženje po pitanju da li žena može dati zekat svome suprugu koji se ubraja u jednu od osam skupina kojima se daje zekat. Imam Ebu-Hanife, Malik, i Ahmed (po jednoj verziji), smatraju da žena ne može dati zekat svome mužu. Imam Šafija, Muhammed, Ebu-Jusuf, Ahmed, (po drugoj verziji), Ibn-Munzir, Ibn-Kudame, Kurtubi i drugi smatraju to legitimnim. (Vidjeti: El-mugni, 2/511-512, El-hidaje, 1/111, El-džamiu li ahkamil-Kur'an, 8/176 i Ahkamun-nisa, 5/163.). 

Ova skupina pravnika kaže da žena nije obavezna izdržavati svoga supruga, pa je on za nju, u pogledu izdvajanja zekata, kao strana osoba kojoj je, svakako,k dozvoljeno dati zekat. Mišljenje druge skupine učenjaka je prioritetnije, jer ne postoji argument koji to brani, a zdrava logika potvrđuje njegovu ispravnost. Ovi učenjaci navodi dva hadisa kojim potvrđuju ispravnost mišljenja o davanju zekata siromašnom mužu. Međutim, ovi hadisi (prvi kod Buharije, 1426., a drugi kod Taberanija, 24/286/728.), nisu jasni da se radi obaveznoj sadaki (zekatu), a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (05/06)