subota, 13. kolovoza 2011.

KO PREVODI ŠITSKE KNJIGE NA BOSANSKI JEZIK

Poznato je da je šiizam zabludjeli nastrani pravac koji je uvijek bio rak–rana islamskog ummeta. Šiti su uvijek radili sa kvislinzima i zabijali nož u leđa sunnitima. Dovoljna je jedna činjenica koja može najbolje opametiti Bošnjake muslimane: Osmanska država nije priznavala Safevijsku šiitsku državu koja je bila pandan Osmanskom hilafetu. Safevije (sa područja današnjeg Irana) su zabile nož u leđa Turcima koji su opsjedali Beč 1529. g. sklopivši tajni ugovor sa tadašnjom austrougarskom kraljicom i udarivši na Osmansku državu. Tako su Turci bili prisiljeni napustiti front i opsadu Beča i vratiti se da se bore na granicama sa Safevijeskom državom. Jedna od činjenica koja govori da Osmanlije nisu uvršatavale šiite Safevije među muslimane jeste i to da su im uskraćivali pravo dolaska na hadždž tokom osmanske vladavine.

U slijedećem tekstu ćemo prezentirati samo najistaknutije pojedince koji svjesno ili nesvjesno rade na promociji zabluda šizma u BiH a putem prevođenja šitskog tefsira kur'ana, te drugih kapitalnih šitskih djela:
____________________________________________
dr. Enes Karić:


Naziv izdanja: Kur’an u islamu Autor Knjige: S. M. H. Tabatabai, prijevod s arapskog na Bosanski: dr. Enes Karić, Nusret Čančar izdavač: Fondacija Mulla Sadra - Kulturno odjeljenje ambasade Islamske Republike Iran, Beograd, 1991. O izdanju: Djelo Kur'an u islamu primjer je suvremene šijske ezoteričke rasprave o Kur'anu. O autoru: Tabataba'i je tradicionalni iranski filozof koji je tokom XX stoljeća napisao veliki ezoterički komentar (tefsir) Kur'ana el-Mizan. Knjiga Kur'an u islamu umnogome je rezime tog njegovog opsežnog komentatorskog kompendijuma.

___________________________________________
dr. Adnan Silajdžić:


 1. Izvori Mulla Sadrinih učenja i ideja S. H. Nasr - Sa engleskog preveo Adnan Silajdžić

2. Sadr al din Širazi i njegova transcendentna teozofija, Autor: Sejjid Hossein Nasr Preveo na Bosanski: dr. Adnan Silajdžić - Izdavač Biblioteka Ibn Sina - 2001 -

O knjizi: U ovoj knjizi, dr. Sejjid Hussein Nasr, analizira najvažnije misaone dimenzije ovog iranskog filozofa. Dr. Sejjid Hussein Nasr, inače, dostojan je baštinik islamskog filozofskog naučavanja i učenik nekih od najvećih poznavaoca ove tematike, poput Alame Tabatabaija ili Henrija Korbena. Knjiga je trebala biti uvod pri upoznavanju s islamskim filozofom Mulla Sadrom.

____________________________________________
dr. Rešid Hafizović 


Rešid Hafizović je postdiplomski studij završio u Zagrebu na KATOLIČKOM BOGOSLOVNOM FAKULTETU 1989., a na Filozofskom fakultetu Sarajevskog univerziteta doktorirao 1993. na temu: «FILOZOFSKO-TEOLOŠKO UČENJE O LOGOSU U DJELU MUHYIDDIN IBN AREBIJA».

Svoja postdoktorska usavršavanja je realizirao na KATOLIČKOM INSTITUTU (Institute de Catholique) u Parizu (1990.),

Njegovo preferiranje šiizma, uz poznato naučavanje sufizma, ogleda se u njegovim radovima te prevedenim knjigama na bosanski jezik:


1. "Biti šiija – biti musliman na drugi način", «Znakovi vremena», IV, 12, Sarajevo 2001.

2." Znakovi šiijske duhovnosti " «Bosanska knjiga», Sarajevo 1997, (195 strana) - Ova knjiga raspravlja tzv. Interpretativni obrazac šiijskog vjerovanja i mišljenja u svjetlu mjerodavnih i smjerodavnih podataka šiijskog klasičnog i modernog mišljenja.

2. "Mikrokozmička dimenzija Tewhida u šiijskoj duhovnosti", Zbornik radova FIN-a, V, Sarajevo 1996.


3. Filozofija Mulla Sadraa Širazija, Fazlu Rahman (Prijevod knjige na bosanski Dr. Rešid Hafizović)


4. Historija islamske filozofije u Iranu u XVII i XVIII vijeku, Henry Corbin (Prijevod knjige na bosanski Dr. Rešid Hafizović)


5. Ibn Sina i vizionarsko kazivanje, Henry Corbin (Prijevod knjige na bosanski Dr. Rešid Hafizović)


Rešid Hafizović je također i član Iranske akademije za filozofiju u Teheranu.
____________________________________________

ISKRENO SE NADAMO DA NAŠA BOSNA NIJE POSTALA PLODNO TLO ZA IRANSKO ŠIRENJE ZABLUDE TJ. ŠIZMA ? NEKA NAM JE ALLAH UZVIŠENI NA POMOĆI.  AMIN.
-----------------------------------------------------------


NAŽALOST OVO NISU JEDINI PROPAGATORI ŠIZMA U BIH TU SU ORGANIZACIJE, KEWSER, MOŠUS PEJGAMBEROV, ČASOPIS ZA ŽENE "ZEHRA" KOJE SE FINANSIRAJU ŠITSKIM NOVCEM IZ IRANA itd.....

Opširnije o širenju zabludjele sekte Šizma u BiH možete pročitati na linku ispod:

http://www.scribd.com/doc/9405977/Sijske-vesvese

KNJIGA O ZABLUDAMA ŠIJA I ŠIZMU

Nastavit će se inšaAllah...