nedjelja, 12. svibnja 2013.

Može li pokrivena muslimanka raditi u robnoj kući kao prodavačica ?

PITANJE 40:

Selam alejkum !

Da li može jedna pokrivena muslimanka, koja živi na zapadu, da radi kao prodavačica u jednoj prodavnici (robnoj kući) u kojoj će imati mnogo kontakta sa muškarcima koji joj nisu mahremi.

ODGOVOR 40:

Ve alejkumus-Selam va rahmetullahi ve brekatuhu!

Uzvišeni Allah je dao određena zaduženja kako muškarcu tako i ženi. Muškarac se brine za opskrbu svoje porodice i obavezan je izdržavati je. 

Uzvišeni Allah kaže: "Muškarci su nadređeni nad ženama, jer je Allah odlikovao jedne nad drugima i zato što oni troše imetke svoje". Kur'an, Sunnet i praksa prvih generacija ukazuju da žena treba boraviti u svojoj kući, a njeni izlasci bivaju isključivo po potrebi. Dužna je odgajati djecu i prirediti mužu lijepu obiteljsku atmosferu nakon njegovog povratka kući.

Najbolji hidžab za ženu muslimanku je njena kuća koja je štiti od bolesnih pogleda i pokvarenih srca. Svako mješanje muškaraca i žena dovodi do raznih društvenih poremećaja, jer je to mijenjanje Allahovog zakona koga je uspostavio na Zemlji. Žena koja radi na ovakvom radnom mjestu, a naročito na zapadu, neminovno će pored mješanja činiti i druge prestupe, kao: Osmjeh, ljupko (umiljato) pričanje sa kupcima itd. Ovo su stvari koje žena ne može izbjeći u ovom slučaju, jer zapadnjačka (ne)kultura zahtijeva od trgovkinje da svojom ženstvenošću privuče i zadrži kupca. Stoga uglavnom žene i to mlade, lijepe i posebno dotjerane rade na ovakvim radnim mjestima. Zato ženi muslimanki nije opravdano raditi na ovakvom radnom mjestu, čak ni među muslimanima, pa kako onda medu nevjernicima i mnogobošcima. 

Također, općenito rad žene čak i u vjerski dozvoljenim slučajevima nije poželjan i pohvalan, jer to vodi neminovno u brojne porodične probleme koji su primjetni naročito u zapadnjačkim društvima. Isto tako, priroda žene ne dozvoljava joj da boravi desetak sati na radnom mjestu koje iscrpi svu njenu ženstvenost i majčinski osjećaj. 

Zato savjetujem uvaženoj sestri da se kloni rada u najmanju ruku na radnim mjestima koja srde Uzvišenog Stvoritelja. Molim Allaha da nam poveća našu halal opskrbu i da nas učini istrajnim u dini-islamu. Amin!

Ves-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve brekatuhu!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (16.05.2004) www.kewser.net