nedjelja, 12. svibnja 2013.

Kojim redoslijedom se uče sure na namazu ?

PITANJE 35:

Esselamu alejkum

Htio bih znati kojim redosljedom se mogu učiti sure na namazu. Ako sam naprimjer proučio sure 70 da li moram na sljedećem rekatu prouciti 71 sure. Mogu li učiti neko prije i da li je ograničen razmak između dva sureta. Npr. proučim sure 70 da li mogu na sljedećem rekatu prouciti 80 sure ili 60 sure. Ako hoću na jednom rekatu proučiti dva ili više sura da li je tu važan redoslijed.

Esselamu alejkum

ODGOVOR 35:

We alejkumus-Selam we rahmetullahi we berekatuhu!

Učenje sura Kur´anskim redosljedom nije obavezno.

Dozvoljeno je proučiti npr. 70. suru zatim 75. ili 82. ili 114. Ili proučiti 80. suru zatim 73. ili 46. ili...

Međutim, prilikom učenja sura u namazu treba gledati da učenje na prvom rekatu bude duže od učenja na drugom rekatu. Tj. ako se uče cijele sure onda je bolje da prva sura bude duža od druge, jer je Allahov poslanik s.a.w.s.tako najčešće činio.

Međutim, ponekad je na drugom rekatu (npr. na džumi namazu) učio malo duže nego na prvom rekatu.

Sto se tiče dokaza o neobaveznosti slijeđenja Kur´anskog redosljeda je hadis u kome stoji da je Poslanik, s.a.w.s klanjao noćni namaz i učio suru El-Bekare, zatim En-Nisa´, zatim se vratio na suru Alu-Imran.

Ako klanjač ipak prouči drugu iza prve sure, dakle, po redoslijedu lijepo je postupio, jer mufesiri (komentatori Kur´ana) kažu da je kraj neke sure povezan sa početkom navedene sure. Ponekad je ova veza direktna i jasna, a ponekad indirektna i zahtijeva dodatna objašnjenja.

Dakle, kako god klanjač postupio nije izašao iz okvira ispravnog, a Allah najbolje zna.

Također, ako se na jednom rekatu želi učiti više kratkih sura ili dužih sura, nije obavezno slijediti određeni redoslijed, a ko ga slijedi lijepo je postupio.

Es-Selamu alejkum we rahmetullah!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (02.05.2004)