subota, 11. svibnja 2013.

Kako se postaviti prema svekrvi/punici koja nije vjernica ?

Esselamu 'alejkum,

Imam jedno pitanje: kako se postaviti prema svekrvi/punici koja nije vjernica? Kako se postaviti u svađama? Trenutno nismo u situacij da živimo odvojeno. Tako da moramo osaburiti, jer znamo da je Dragi Allah dž.š. uz strpljive.
Nek vas Dragi Allah dž.š. nagradi na vašem trudu.

ODGOVOR 33:

We alejkumus-Selam we rahmetullah!

Neka Uzvišeni Allah i tebe, također, nagradi zbog postavljenog pitanja, jer o vjeri ne pita nego samo ko je brižan za vjerom.

Međutim, ja bih ako mi dozvoljavaš, korigirao postavljeno pitanje, odnosno rečenicu: ´´Kako se postaviti u svađama, ´´ i formulisao bih je ovako:´´Kako se sačuvati svađa ?´´

Nema dvojbe, da je bolje i lakše izbjeći svađu, nego se sačuvati grubih izraza i vrijeđanja kada nastane svađa. Vjernik treba biti mudar i postavit se prema drugim ljudima kao što se ljekar postavlja prema pacijentima. Pacijentu treba lijep savjet, lijepa riječ, blago i uljudno ophođenje, a ne treba mu osorost i gruboća.

Pogledaj, cjenjeni brate, u Allahovog Poslanika, s.a.w.s. kako se lijepo ophodio prema onim muslimanima koji su se ponekad nekorektno ponijeli prema Vjerovjesnikom, s.a.w.s. Zato su ga svi voljeli i cijenili.

Uzvišeni Allah kaže: ´´A da si ti (o Muhammede) bio grub i osor prema njima oni bi se razbježali.´´ Subhanallah, ako bi ashabi pobjegli od njega zbog grubosti, šta onda kazati za našu rodbinu, prijatelje, tazbinstvo itd., da li neko od njih voli nas bar jednu desetinu od onoga kako su ashabi voljeli Poslanika, s.a.w.s.?!

Dakle, budi blag, nastoj izbjegavati svađe. Strpi se, radi Allaha pa ćeš vidjeti kako Allah učvršćuje i pomaže strpljive. Ako ipak dođe do prepirke neka to bude lijepim riječima, jer nisu isti onaj koji zna i onaj koji ne zna. 

Uzvišeni kaže: ´´I ti zlo dobrim uzvrati pa ćeš vidjeti kako tvoj otvoreni neprijatelj bliski prijatelj postane.´´

Također,prelaženje određenih granica i kršenje određenih normi pri svađi je izrazita osobina licemjera, kako stoji u hadisu koga bilježi Buhari: ´´..a kada se svađa ili prepire prelazi granice.´´

Molim Allaha da ti pomogne i da ti da ono što je najbolje za tebe i tvoju vjeru na dunjaluku i ahiretu.

Es-Selamu alejkum we rahmetullah!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (02.05.2004)