petak, 10. svibnja 2013.

Kako na halal način doći do braka ?

PITANJE 32:

Eselam alejkum

Kako na halal način doći do braka ?
želim jednu sa vjerom zbog hadisa poslanika s.a.v.s gdje kaže da se ženimo zbog četiri stvari ljepote, porijekla, imetka i vjere pa izaberite onu s vjerom, posavjetuj te me i neka vas Allah s.v.t nagradi ljepim dženetom inšallah

ODGOVOR 32:

Wealejkumus-Selam we rahmetullah!

Vjerujem da nema potrebe opširnije govoriti o vrijednosti braka i obaveze biranja adekvatnog životnog saputnika. Citirani hadis nam jasno aludira na to. Mladić koji želi ženiti djevojku vjernicu, najbolje je da svoju želju za ženidbom razglasi među svojom braćom muslimanima. Muškarci će to dalje prenijeti do svojih hanuma, koje svakako poznaju stanje među sestrama koje su spremne na udaju. Dakako, vjerska je obaveza svih koji mogu pomoći da pomognu, i nije dozvoljeno da se na račun onoga koji traži bračnog saputnika zbijaju šale i sl. 

Kada mladić čuje za djevojku koja je stasala za udaju, stupiće u kontakt sa njenim starateljem. Doći će na vrata kod njenog babe, (dakle ne ispod prozora) i neće sa njom ništa razgovarati, prije nego obavi razgovor sa starateljem. Nije mu dozvoljeno da sa njom izlazi, osamljuje se i sl., sve dok se ne sklopi bračna veza. Što se tiče pitanja koja je želi pitati, to će učiniti u prisustvu njenog mahrema. Dozvoljeno mu je da vidi lice i šake djevojke. Na osnovu lica može znati da li je lijepa ili ne, a na osnovu šaka (prstiju) da li je punija ili mršavija. Sve ostalo kao kosa, vrat, podlaktice itd. je haram vidjeti sve dok se ne sklopi bračna veza. 

Cjenjeni moj brate, savjetujem te, također, da ne budeš od onih koji svoje životne saputnike traže rovareći po internet-mreži. Svaka djevojka koja se ponudi na internetu nije zaslužna da joj se povjeri najsitniji emanet, pa kako joj povjeriti odgajanje djece i generaciju muslimana. Ja pitam svakog vjernika koji sebi skine ženu sa internet-stranice, da li će ikada u svome životu onako rahat duše, ostaviti svoju ženu pored interneta nasamo ??? Neka razumom obdareni sami sebi odgovore.

Budi, dragi moj brate, iskren sa Allahom a pazi se šejtanskih stopa, jer je šejtan čovjeku otvoreni neprijatelj. Molim Allaha da ti podari svako dobro na dunjaluku i na ahiretu.
Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (02.05.2004)