nedjelja, 12. svibnja 2013.

Da li saff mora biti noga uz nogu zbijen saff ili ?

PITANJE 52:

Es-sellamualejkum

Interesuje me saffanje u saffu, kako se saffa, da li saff mora biti noga uz nogu zbijen saff ili može biti onako kao kod nas na balkanu NEzbijen.?

I drugo dali je Mustehab kao što kažu naše Hodže rastavite noge, na kijamu, širine četiri prsta. Kažu da ima dvadeset i tri mustehaba u namazu a općih mustehaba ima četernaest od tih dvanesti po redu je rastavite noge, na kijamu, širine četiri prsta. Šta je sad ispravnije i kako postupiti. ?

Da vas Allah nagradi i olakša es-sellamunalejkum!

ODGOVOR 52:

We alejkumus-Selam we rahmetullah!

Zbijanje saffa je vadžib (obavezno) po mišljenju većine islamskih učenjaka kako navodi Ibn-Hadžer.

Saff treba zbiti tako što se spoji rame sa ramenom, koljeno sa koljenom i stopalo sa stopalom. Tako su činili ashabi Poslanika s.a.w.s., kako to bilježe Buharija, Ebu Davud, Ibn-Huzejme i drugi od Enesa i En-Nuamana b. Besira. 

Ovako se popunjava saff i sve drugo nema svoga utemeljenja, kao: praznine izmedu klanjača, udaljavanje jednog od drugoga i sl.

Što se tiče približavanja stopala jedno drugom za širinu od četiri prsta to nema svoje osnove u Sunnetu niti u praksi prvih pokoljenja.

Što se tiče propisa saffanja, o tome je bilo podrobnog govora u knjizi. ´´Dzuma namaz´´ str. 111-119. Ko želi detaljno neka se vrati na spomenuto djelo.

Es-Selamu alejkum

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (28.05.2004)