nedjelja, 12. svibnja 2013.

Da li možemo da stavimo novac na banku ?

PITANJE 68:

esselamu alejkum

Moj muž i ja imamo neke ušteđevine elhamdulilah na strani . Ali ovdje u Americi stanovi se često obijaju itd..
Pa smo htjeli da znamo da li možemo da stavimo novac na banku , npr. " oročiti " .Ali s tim što ne bismo uzimali taj procenat kamate što bi tu dolazio ? Nebi ga ni podizali ili npr . dali bi smo ga, čitala sam da se mogu te pare od kamate dati nekom za obuću ili slično tome ? Ako ne može ovo , da li znate neko rješenje koje se ne kosi sa šerijatom ?

Džezzakallahu hajren

ODGOVOR 68:

Ve alejkumus-Selam!

Što se tiče oročavanja novca na bankama koje daju kamatu to nije vjerski opravdano. Nije dozvoljeno uzimati kamatu bez obzira da li se ona davala u opće korisne svrhe ili se ostavljala banci, jer je Poslanik, s.a.v.s., prokleo onoga ko daje i onoga kome se daje kamata. 

Muslimanima je dužnost da iznalaze rješenja za ovakve probleme. Postoje brojna druga rješenja kao da se usteđeni novac ostavi kod povjerljive porodice koja uglavnom boravi u kuci ili da se plaća u samim bankama sanduk u kome se čuva usteđeni novac. 

Ako bi se u kranjem slučaju zbog velike svote napravio sporazum sa bankom da se novac čuva na žiro računu ali neoročen i da se ne daju kamate na njega (iako bi u tom slučaju banka mogla uzeti određeni iznos za uslugu), inša-Allah da ne bi bilo smetnje, iako je prvo rješenje svakako bolje od drugog, a drugo od trećeg, a Allah opet najbolje zna.

Molim Allaha da nas sačuva svakog zla. Amin!

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (15.06.2004)