nedjelja, 12. svibnja 2013.

Da li mogu da dođu od mlade otac i mati na svadbenu gozbu poslije vjenčanja ?

PITANJE 58:

Esselamu alejkum!

Jedan brat hoće da se ženi inšallah, pa bi volio znat, dali mogu da dođu od mlade otac i mati na svadbenu gozbu poslje vjenčanja, a to će se održat kod mladoženje gdje stanuje kod kuće inšallah, i ako može da nešto ukratko objasnite o vjenčanju kako obaviti u džamiji.
Nek vas Allah s.v.t. nagradi!!

ODGOVOR 58:

Ve alejkumus-Selam!

Što se tiče ispravnog šerijatskog vjenčanja to se obavlja na sljedeći način:
Mladoženja koji prosi neku djevojku doći će kod mladinog staratelja i jasnim riječima zaprositi djevojku, kao da kaže: "Ja želim oženiti tvoju kćerku, daj mi je za ženu".

Ako staratelj pristane i to potvrdi jasnim riječima, kao da kaže: "Dajem ti svoju kćerku za ženu" i tu ponudu i pristanak čuju dva svjedoka, time bi brak bio sklopljen. Naravno pri sklapanju braka mora se odrediti iznos mehra i mora djevojka biti suglasna za udaju za dotičnu osobu.

Svako vjenčanje nakon toga, kao da se mladenci ponovo vjenčavaju pred hodžom, nema svoje osnove u šerijatu, osim ako će se na ovaj način obaviti vjenčanje direktno u džamiji. Jedino je dozvoljeno da se vjenčaju pred matičarem radi zaštite vlastitih prava, iako je najbolje da službena osoba bude prisutna pri samom šerijatskom vjenčanju, ako već žele da se nova bračna zajednica registruje u službenoj ustanovi, a Allah najbolje zna.

Nema smetnje da roditelji mlade prisustvuju vjenčanju i svadbi ali pod uvjetom da nema ništa što se kosi sa vjerskim propisima.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (01.06.2004)