nedjelja, 12. svibnja 2013.

Da li je halal brak bez dozvole staratelja ?

PITANJE 59:

Esselamu Alejkum

Da li imaju pravo djevojka i momak koji se vole, i vjernici su da stupe u brak bez dozvole staritelja od te djevojke moram reći da su roditelji od te djevojke mislim kao naprimjer da se ona za njega ukrade da li je to ispravno pa islamskim propisama?

Neka vas Allah dragi nagradi za vaš trud.
Ve alejkumus-Selam

ODGOVOR 59:

Ve alejkumus-Selam!

Nije mi jasno kako je došlo do spomenute ljubavi?! Ako su njih dvoje imali kontakte pa tako zavoljeli jedno drugo, griješni su obadvoje, jer u islamu nema ašikovanja, to je nevjernički običaj koga su mnogi muslimani objeručke prihvatili.

Nije dozvoljeno (haram je) po mišljenju apsolutne većine islamskih pravnika da se žena uda bez dozvole svoga staratelja, zbog hadisa koga prenosi Aiša, r.a., u kome Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Koja se žena uda bez dozvole svoga staratelja njena brak je batil, batil, batil (ništavan, ništavan, ništavan)" (Ibn-Hibban, 4074, Hakim, 2706 Tirmizi,1102, koji ga je ocijenio dobrim). Ovaj hadis vjerodostojnim smatraju: Ebu-Avvane, Ibn-Hibban, Ibn-Huzejme, Hakim i drugi. Ovo mišljenje zastupaju učenjaci: malikijske, safijske, hanbelijske i bukvalističke pravne škole. Zatim: Omer b. El-Hattab, Alija, Ibn-Abbas, Ebu-Hurejre, Ibn-Musejjib, En-Nehai, Es-Sevri, Ibn-Mubarek, Ishak, El-Evzai i brojni drugi. 

Dakle, nije ispravno da se djevojka ukrade, iako njen "momak" i ona bili vjernici, zar vjernici nisu najpreči da paze na Allahove granice?!

Molim Allaha da nas uputi ka najboljem.

Es-Selamu alejkum ve rahmetullah!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (02.06.2004)