nedjelja, 12. svibnja 2013.

5 dana nisam mogla klanjati - da li mogu da postim 5 dana ?

PITANJE 60:

Esselamu alejkum!!

5 dana nisam mogla klanjati imala sam jaku infekciju ustima da nisam mogla da ih otvorim niti da jedem pa sam mislila da će mi biti pokvaren namaz pošto nisam mogla isprati usta pa vas molim da mi kažete da li mogu da postim pet dana ili mogu da dam u bosnu za neku džamiju novac?

Allah vas nagradio!

ODGOVOR 60:

Ve alejkumus-Selam!

U šerijatu ne postoji razlog zbog koga obaveznik može ostaviti namaz (osim ludila i nesvjestice). 

Ko ne može klanjati od stojeći čini to sjedeći, a ako ne može onda ležeći, a ako nije u stanju da pomjera ni sa jednim dijelom tijela, pa ni jezikom, onda klanja u mislima.

Dakle, sa obaveznika spadaju svi uvjeti (šartovi) i sastavni dijelovi (ruknovi) namaza koje nije u stanju činiti, jer Allah ne opterećuje čovjeka preko njegovih mogućnosti. U ovome slučaju ti si bila obavezna klanjati i bilo je dovoljno da učis u mislima i tvoj bi namaz bio ispravan inša-Allah. 

Ti si dužna naklanjati sve propuštene namaze i iskreno se pokajati od onoga što si učinila, jer kod Uzvišenog Allaha nema većeg grijeha od ostavljanja namaza. 

Nisi obavezna postiti niti podjeliti sadaku, jer počinjenu stvar može iskupiti samo naklanjavanje i iskrena teoba, a Allah najbolje zna.

Također, ovdje želim ukazati na jednu jako bitnu stvar. 

Mnogi muslimani nisu sigurni šta treba da čine u određenoj situaciji, pa postupe po svome nahođenju, zatim pitaju kakav je propis. Bolje bi bilo odmah na samom početku pitati tako da se izbjegnu greške i prestupi. Zbog čega se ne iskoriste telefon, internet, fax, auto itd. Zar to nisu blagodati za koje će mo biti pitani i na osnovu kojih trebamo tražiti Allahovo zadovoljstvo?!

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (02.06.2004)