utorak, 5. ožujka 2013.

Istina o plemenitim Ashabima radijallahu anhum

Od ‘Imrana ibn Husejna r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s. rekao: “Najbolja vam je ova moja generacija, zatim oni koji slijede, potom oni iza njih!” (Muslim)  
 
Rekao je Allahov Poslanik s.a.w.s.: “ Najpovjerljiviji koji se sa mnom družio i ko me najobilnije materijalno pomagao bio je Ebu Bekr, i da sam sebi ikoga uzeo za halila, uzeo bih Ebu Bekra! No, ostaje bratstvo u Islamu. U džamiji zasigurno neće ostati praznina, osim one koja ostane iza Ebu Bekra.” (Muslim)

Allahov Poslanik s.a.w.s. je posvjedočio da je Ebu Bekr dostigao najveći i najpotpuniji iman od svih ljudi. “ Ako bi se izvagao iman Ebu Bekra sa imanom cijelog Ummeta, prevagnuo bi iman Ebu Bekra.” (Imam Ahmed “Musned”, 5\259)

Ibn Sa’ad bilježi predaju od Bistama b. Muslima, koji kaže: “ Božiji Poslanik s.a.w.s. rekao je Ebu Bekru i Omeru: ’Neka se poslije mene niko ne imenuje zapovjednikom nad vama dvojicom!“ 
 
Ibn Asakir bilježi predaju od Enesa, koja se prenosi od samoga Poslanika s.a.w.s. (merfu’an), u  kojoj stoji: „Ljubav prema Ebu Bekru i Omeru jest iman, a mrziti ih je kufr!“.

Ibn Hišam prenosi od Hasana el-Basrija da je Ebu- Bekr, nakon što mu je Poslanik s.a.w.s. opisao Bejtul- Makdis u Jerusalimu,, kazao: “Istinu si rekao, i svjedočim da si ti Božiji Poslanik!” Kad god bi mu bilo spomenuto nešto od njega on bi rekao: “Istinu si rekao, i svjedočim da si ti Božiji Poslanik!” Kad je Poslanik s.a.w.s. završio, reče: “Ti si Ebu-Bekre, Es-Siddik (Istinoljubivi)”, i tada ga je tako nazvao.” (“Es-Siretun-nebevijje”, Ibn Hisam, 2\34)

Kaže majka vjernika Aiša r.a.: “Ebu Bekr je umro, ne ostavivši dinara ni dirhema”, jer je sav imetak utrošio za dobro muslimana. (Imam Ahmed “ Kitabu-zuhd”, str. 113)

Upitan je Allahov Poslanik s.a.w.s., koja mu je od njegovih žena najdraža, pa je odgovorio: “Aiša”. Upitan je : “A među muškarcima?” “Njen otac”, odgovori on. “A ko poslije njega?” “Omer ibn Hattab”, reče Allahov Poslanik s.a.w.s. (Buhari, Muslim, Tirmizi, od Amra b. el-Asa r.a.)

Nadimak Omera ibn Hattaba r.a. bio je El-Faruk (onaj koji rastavlja istinu od laži). Rekao je Muhammed s.a.w.s.: “Zaista je Allah podario Omeru da govori istinu i udahnuo ju je u njegovo srce. On je El- Faruk kojim je Allah rastavio istinu od neistine.” (“Tabekat”, od Ibn Sa’da, 3\270)

Allahov Poslanik s.a.w.s. je rekao Omeru r.a: “Tako mi onoga u čijoj je ruci moja duša, kada bi šejtan naišao putem kojim ti ideš izabrao bi drugi put.” (“Sahihul-Buhari, 7\41)

Nadimak Osmana r.a. bio je “Zun-Nurejni”(vlasnik dva svijetla), zbog toga što je oženio dvije kćerke Allahovog Poslanika s.a.w.s., prvo Rukajju koja je umrla ubrzo nakon bitke na Bedru, a zatim Ummu Kulsum koja je umrla za života svoga oca. Rekao je Allahov Poslanik s.a.w.s.: “ Da imam treću kćer, udao bih je za Osmana.” (“Tabekat”, od Ibn Sa’da, 3\56)

Rekao je Muhammed s.a.w.s. majci vjernika Aiši radijallahu anha: “ Tri noći sam te sanjao: dovodio mi te melek zaogrnutu u skupocjenu svilu i govorio mi: - Ovo ti je žena! Ja sam otkrivao lice te žene i to si bila ti pa sam govorio: -Ako je ovo od Allaha, on će to i realizovati!” (Muslim)

Rekao je Muhammed s.a.w.s.: “Vrijednost Aiše nad drugim ženama je kao vrijednost potkriže nad ostalim jelima”. (Buharija i Muslim)

Ako napravimo sažetak onoga što je rekao Allahov Poslanik Muhammed s.a.w.s. u ovim vjerodostojnim hadisima, to bi otprilike glasilo ovako:

▪ Ashabi radijallahu anhum su najbolji ljudi koji su ikad živjeli.

▪ Ebu bekr r.a. je čovjek najvećeg i najpotpunijeg imana, “Istinoljubivi”.

▪ Omer r.a. je “Onaj koji rastavlja istinu od laži”, poslije Ebu Bekra najdraži ashab Allahovog Poslanika s.a.w.s.

▪ Osman r.a. je čovjek za koga je Muhammed s.a.w.s. vjenčao dvije svoje kćeri, rekavši da bi, kad bi imao treću, i nju udao za njega.

▪ Aiša r.a. kćer Ebu Bekrova, je najdraža žena Allahovom Poslaniku s.a.w.s., a njihov brak volja je Uzvišenog Allaha s.w.t.

Pa kako onda može skupina po imenu šiti-šije, koja za sebe smatra da vjeruje u Allaha i Njegovog Poslanika s.a.w.s. da psuje i proklinje ljude koje je ovako opisao lično Allahov Poslanik s.a.w.s. ? 
 
Utječemo se Allahu od zabluda nevjernika i otpadnika !
________________________________________________________________________